Στις 10 το πρωί άνοιξε το βιβλίο προσφορών για την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της CrediaBank και ήδη έχει καλυφθεί το ποσό των 300 εκατ. ευρώσηματοδοτώντας τη μετάβαση της τράπεζας από τη φάση εξυγίανσης στη φάση οργανικής ανάπτυξης και πλήρους ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας στο νέο περιβάλλον του τραπεζικού ανταγωνισμού. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην ανακοινωση της τράπεζας, «Σε συνέχεια της ανακοίνωσής της που δημοσιεύτηκε νωρίτερα σήμερα, η CrediaBank Ανώνυμη Τραπεζική Εταιρεία ενημερώνει ότι έχει ήδη λάβει εντολές επενδυτών για την απόκτηση νέων μετοχών που υπερβαίνουν το προς άντληση ποσό της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου (€300 εκατομμύρια)».

Διαβάστε: Credia Bank: Εισέρχεται σε νέα φάση ανάπτυξης - Προχωρεί σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως 300 εκατ. ευρώ

Τρεις νέοι διεθνείς επενδυτές για την CrediaBank

Υπενθυμίζεται ότι η τιμή διάθεσης είναι 0,80 ευρώ ανά μετοχή. Θα εκδοθούν μέχρι και 375 εκατομμύρια νέες μετοχές. Αυτό σημαίνει ότι θα αντληθούν κεφάλαια μέχρι και 300 εκατομμύρια ευρώ. Ήδη υπάρχουν τρεις νέοι διεθνείς επενδυτές. Έχουν δεσμευτεί ότι θα μπουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Συγκεκριμένα, έχουν δεσμευτεί ότι θα μπουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου η Fiera Capital, η Discovery Capital Management και η Marbella.

Ειδικά για τη Fiera Capital, σημειώνεται ότι δίνει δεύτερη φορά ψήφο εμπιστοσύνης στην Credia Bank. «Γιατί την είχε στηρίξει και σε άλλες δυσκολότερες εποχές. Τώρα έχει δεσμευτεί να καταβάλει 30 εκατομμύρια ευρώ. Είναι ένας μακροπρόθεσμος επενδυτής», επισήμανε η Νένα Μαλλιάρα και για να δώσει στους ακροατές να καταλάβουν το μέγεθος του επενδυτή ανέφερε πως έχει υπό διαχείριση κεφάλαια άνω των 160 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Όσον αφορά στην Discovery Capital Management, πρόκειται για ένα άλλο παγκόσμιο macro hedge fund, μακροπρόθεσμο επενδυτή, δηλαδή διαχειρίζεται κεφάλαια 3,5 δισεκατομμύρια δολαρίων.

Σχετικά με τη Marbella, είναι ένα επενδυτικό σχήμα που ανήκει στην οικογένεια του εφοπλιστή Ηλία Γκότση. Έχει παρουσία 40 χρόνια στη Διεθνή Ναυτιλία. Και έχει και παράλληλες επενδύσεις.

Τώρα, πέραν αυτών των τριών νέων επενδυτών, η δημοσιογράφος επισήμανε την παρουσία της Thrivest, που είναι ο μεγάλος μέτοχος της Credia Bank. Έχει ένα ποσοστό 50,17%. Και έχουμε και το Υπερταμείο, το πρώην Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που είχε στηρίξει την πρώην Attica Bank. Αυτό έχει τώρα ένα ποσοστό 36,16% στην τράπεζα.

Χωρίς το Υπερταμείο η ΑΜΚ

Τόσο το Υπερταμείο όσο και η Thrivest, τόνισε η δημοσιογράφος, θα δουν στην πορεία της αύξησης κεφαλαίου να μειώνεται το ποσοστό τους, γιατί παραιτούνται από τα δικαιώματα προτίμησης, δηλαδή να ασκήσουν τα δικαιώματα, που έχουν με βάση το ποσοστό αυτό στην αύξηση. «Δεν σημαίνει ότι θα καταλήξουν με χαμηλό ποσοστό, με μηδενικό, μη γίνει παρανόηση ότι πρόκειται να φύγει εντελώς το Δημόσιο. Απλώς, με την είσοδο νέων επενδυτών, τόσο ξένων όσο και ιδιωτών, θα μειωθούν τα ποσοστά τους αυτά», είπε η Νένα Μαλλιάρα στα Παραπολιτικά 90,1 και τους Βασίλη Σκουρή και Σωτήρη Ξενάκη.

Το Υπερταμείο, ως διάδοχο σχήμα του ΤΧΣ, υπήρξε σε όλη αυτή τη διαδρομή ο βασικός θεσμικός και σταθεροποιητικός μέτοχος, με σαφή στρατηγική στόχευση, σύμφωνα με πηγές κοντά στο Υπερταμείο, τη διασφάλιση της βιωσιμότητας της τράπεζας, την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την επιστροφή της σε αναπτυξιακή τροχιά. Η συμβολή αυτή δεν περιορίστηκε σε κεφαλαιακή στήριξη, αλλά επεκτάθηκε στη διαμόρφωση ενός σύγχρονου πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης, στην ενεργή διαχείριση κρίσιμων θεμάτων, όπως τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα και στην προσέλκυση αξιόπιστων ιδιωτικών επενδυτών. Η μέχρι σήμερα πορεία της επένδυσης, με οριακά θετική απόδοση, επιβεβαιώνει ότι η στρατηγική αυτή δημιούργησε αξία και δεν αποτέλεσε απλώς μια παρέμβαση διάσωσης.

Στο πλαίσιο αυτό, η απόφαση του ΔΣ του Υπερταμείου να μη συμμετάσχει στην επικείμενη αύξηση κεφαλαίου αποτελεί ένα δομημένο και συνεπές βήμα μετάβασης, πλήρως ευθυγραμμισμένο με τον θεσμικό του ρόλο. Στόχος, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, είναι η ενίσχυση της ιδιωτικής μετοχικής βάσης και η δημιουργία ενός πιο ισχυρού, ευέλικτου και ανταγωνιστικού τραπεζικού σχήματος, ικανού να αντλεί κεφάλαια από την αγορά και να στηρίζει την ανάπτυξή του σε βιώσιμη βάση.

Η μεταβολή του ποσοστού του Υπερταμείου δεν συνεπάγεται απώλεια ουσιαστικής επιρροής ή αποδυνάμωση της θέσης του. Το Υπερταμείο εξακολουθεί να διατηρεί κρίσιμα δικαιώματα που απορρέουν από το ειδικό θεσμικό πλαίσιο του Ν. 3864/2010, καθώς και από τη συμφωνία που διέπει τη σχέση του με την τράπεζα (RFA), συμπεριλαμβανομένων δικαιωμάτων αρνησικυρίας μέσω της συμμετοχής του στο Διοικητικό Συμβούλιο. Η αύξηση του free float, που μέχρι σήμερα παραμένει περιορισμένο, λειτουργεί ως κρίσιμος καταλύτης για τη βελτίωση της εμπορευσιμότητας της μετοχής, τη διεύρυνση της επενδυτικής βάσης και την προσέλκυση θεσμικών επενδυτών. Με την κίνηση αυτή διαμορφώνεται ένα νέο, ποιοτικό μετοχολόγιο. Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου προσελκύει, σύμφωνα με πληροφορίες, ποιοτικούς θεσμικούς επενδυτές, εγχώριους και διεθνείς, με υψηλά πρότυπα διακυβέρνησης και μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα, οι οποίοι ενισχύουν τόσο την αξιοπιστία όσο και τη σταθερότητα του μετοχικού σχήματος.

Διπλασιασμός κερδών για την CrediaBank

«Μιλάμε πλέον για μια τράπεζα, η οποία έχει διπλασιάσει τα μεγέθη της από πέρυσι. Παρουσιάζει τρία χρόνια συνεχόμενης κερδοφορίας. Δηλαδή, τα κέρδη πέρυσι ήταν για το 2025, περίπου 60 εκατ. ευρώ. Αυτό κυρίως, δείχνει μια μεγάλη δυναμική μέσω της πιστωτικής επέκτασης και της αύξησης των καταθέσεων. Για παράδειγμα, να σας πω, ενώ έχει ένα μερίδιο 3% στην αγορά των δανείων, πέρυσι, κατάφερε και πήρε ένα μερίδιο 11% από την αγορά της πιστωτικής επέκτασης. Δηλαδή, πολύ περισσότερο από τις συστημικές τράπεζες, τις μεγάλες», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα η διεθνοποίηση της τράπεζας και η γεωγραφική διασπορά του κινδύνου με τη διείσδυση σε νέες αγορές όπως η Μάλτα καθιστούν την CrediaBank ένα επενδυτικό σχήμα ευρωπαϊκής εμβέλειας, που εποπτεύεται πλέον σε συστημικό επίπεδο από τον ευρωπαϊκό εποπτικό μηχανισμό (SSM). Η μεγαλύτερη διασπορά ενισχύει τη θεσμική ισορροπία και τη συνολική εταιρική διακυβέρνηση. Στρατηγικά, η επιλογή αυτή, επισημαίνεται από τις ίδιες πηγές, αποτυπώνει μια θεμελιώδη επενδυτική αρχή. Η αξία μιας συμμετοχής δεν προσδιορίζεται αποκλειστικά από το ποσοστό, αλλά από τη συνολική αξία του επενδυτικού σχήματος. Η αύξηση θα βοηθήσει την Τράπεζα να αναπτυχθεί ταχύτερα από τον ανταγωνισμό και να ενισχύσει την κερδοφορία της. Υπό αυτή τη λογική, η διατήρηση ενός μικρότερου ποσοστού σε μια τράπεζα με πολύ μεγαλύτερη αξία ενεργητικού και διπλάσια κερδοφορία δηλαδή σημαντικά ισχυρότερη, αναπτυσσόμενη και καλύτερα κεφαλαιοποιημένη, μπορεί να αποφέρει μεγαλύτερη συνολική αξία για το Υπερταμείο και, κατ' επέκταση, για το Δημόσιο. Η αύξηση κεφαλαίου δημιουργεί τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την επιτάχυνση της αναπτυξιακής πορείας της Credia Bank, ενισχύοντας την κεφαλαιακή της βάση και επιτρέποντας την περαιτέρω επέκταση των δραστηριοτήτων της, τόσο σε νέες γεωγραφικές αγορές όπως η Μάλτα όσο και σε πιο αποδοτικές και εξειδικευμένες τραπεζικές υπηρεσίες, όπως το factoring, το bancassurance και οι στοχευμένες χρηματοδοτικές λύσεις για επιχειρήσεις. Παράλληλα, η ΑΜΚ συνδέεται με κρίσιμα στρατηγικά ορόσημα, όπως η κεφαλαιακή ενίσχυση αφού είναι προαπαιτούμενο από την ECB για να δοθεί η έγκριση εξαγοράς της HSBC Malta.Η Τράπεζα μετά την εξαγορά θα θεωρηθεί από τον επόπτη συστημική και αυτό προϋποθέτει ενίσχυση των κεφαλαιακών δεικτών. Παράλληλα επιτυγχάνεται η περαιτέρω ανάπτυξη του νέου τραπεζικού σχήματος ως πέμπτου συστημικού πυλώνα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, ενισχύοντας τον ανταγωνισμό και τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. Η ισχυρή ζήτηση που έχει ήδη καταγραφεί και η οποία οδηγεί, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, σε πλήρη κάλυψη της αύξησης, επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη της αγοράς στη στρατηγική και στις προοπτικές της CrediaBank. Στο πλαίσιο αυτό, η ενίσχυση της τράπεζας μέσω ιδιωτικών κεφαλαίων δεν αποδυναμώνει τη δημόσια επένδυση, αλλά την ολοκληρώνει, μετατρέποντας μια παρέμβαση σταθεροποίησης σε ένα ώριμο, ανταγωνιστικό και αναπτυσσόμενο τραπεζικό σχήμα με αυξημένη αξία και προοπτικές.

Όσο για τα της διαδικασίας της ΑΜΚ, του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα στην Ελλάδα, το βιβλίο προσφορών θα κλείσει την Τετάρτη, 1 Απριλίου, έως τις 2 μετά το μεσημέρι. Θα ακολουθήσει η κατανομή των μετοχών. Στις 7 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί ο διακανονισμός, δηλαδή θα δοθούν οι μετοχές στους νέους μετόχους, και 8 Απριλίου θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευσή τους στο Χρηματιστήριο.