Ο τουρισμός καταγράφει εντυπωσιακή άνοδο στο ξεκίνημα του 2026, με τα στοιχεία της Τράπεζα της Ελλάδος να δείχνουν ότι οι ταξιδιωτικές εισπράξεις ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ ήδη από το πρώτο δίμηνο του έτους. Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει τη δυναμική του κλάδου, ο οποίος συνεχίζει να αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, ακόμη και σε περιόδους που παραδοσιακά δεν θεωρούνται αιχμή της τουριστικής δραστηριότητας. Η αύξηση αυτή συνοδεύεται και από σημαντική ενίσχυση της ταξιδιωτικής κίνησης, γεγονός που δείχνει ότι η Ελλάδα διατηρεί τη θέση της ως ισχυρός προορισμός για επισκέπτες από την Ευρώπη και άλλες χώρες. 

Διαβάστε: "Τρύπα" 100.000 εργαζομένων στον τουρισμό: Οι καταρτισμένοι Έλληνες επαγγελματίες φεύγουν για το εξωτερικό για καλύτερες συνθήκες εργασίας

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2026 διαμορφώθηκαν στα 1,006 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας άνοδο κατά 70,7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2025. Το ποσοστό αυτό θεωρείται ιδιαίτερα υψηλό και αποτυπώνει τη σημαντική ενίσχυση των τουριστικών ροών, ακόμη και εκτός της παραδοσιακής θερινής περιόδου. Η αύξηση δεν αφορά μόνο ένα συγκεκριμένο τμήμα της αγοράς, αλλά προκύπτει από τη συνολική άνοδο τόσο των ευρωπαϊκών όσο και των διεθνών επισκέψεων.

Τουρισμός: Πού οφείλεται η εκρηκτική αύξηση των εσόδων

Η αύξηση των εσόδων προέρχεται από δύο βασικές πηγές: τους επισκέπτες από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκείνους από λοιπές χώρες. Οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-27 αυξήθηκαν κατά 74,3% και διαμορφώθηκαν στα 477,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από κατοίκους των λοιπών χωρών κατέγραψαν αύξηση 70,0%, φτάνοντας τα 516,3 εκατομμύρια ευρώ. Αναλυτικότερα, οι εισπράξεις από τις χώρες της ζώνης του ευρώ ανήλθαν στα 407,9 εκατομμύρια ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 68,6%, ενώ και οι εισπράξεις από τις χώρες της ΕΕ-27 εκτός της ζώνης του ευρώ κατέγραψαν σημαντική άνοδο και διαμορφώθηκαν στα 69,5 εκατομμύρια ευρώ. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η αύξηση είναι γενικευμένη και δεν περιορίζεται σε συγκεκριμένες αγορές, γεγονός που ενισχύει τη σταθερότητα του τουριστικού ρεύματος.

Παρά τη συνολική άνοδο, υπάρχουν διαφοροποιήσεις μεταξύ των επιμέρους αγορών. Οι εισπράξεις από τη Γερμανία μειώθηκαν κατά 0,8% και διαμορφώθηκαν στα 66,6 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από τη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 76,8% και ανήλθαν στα 29,4 εκατομμύρια ευρώ. Αντίστοιχα, οι εισπράξεις από την Ιταλία κατέγραψαν αύξηση 41,5% και διαμορφώθηκαν στα 55,6 εκατομμύρια ευρώ. Από τις χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν σημαντικά και έφτασαν τα 173,4 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες παρουσίασαν μείωση κατά 13,3% και διαμορφώθηκαν στα 92,5 εκατομμύρια ευρώ. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η τουριστική δραστηριότητα επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες και ότι οι επιδόσεις διαφέρουν ανά αγορά.

Τουρισμός: Σημαντική αύξηση και στην ταξιδιωτική κίνηση

Παράλληλα με τα έσοδα, αυξήθηκε και η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση. Συγκεκριμένα, καταγράφηκε άνοδος κατά 38,5%, με τον αριθμό των ταξιδιωτών να διαμορφώνεται σε 2,12 εκατομμύρια, έναντι 1,5 εκατομμυρίου την αντίστοιχη περίοδο του 2025. Η αύξηση αυτή αποτυπώνει τη συνολική δυναμική του τουρισμού και επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα συνεχίζει να προσελκύει μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Η ταξιδιωτική κίνηση μέσω αεροδρομίων αυξήθηκε κατά 19,0%, ενώ ακόμη μεγαλύτερη ήταν η αύξηση μέσω οδικών συνοριακών σταθμών, η οποία έφτασε το 83,9%. Το στοιχείο αυτό δείχνει τη σημασία των οδικών μετακινήσεων, ιδιαίτερα για τις γειτονικές χώρες, και αναδεικνύει τη διαφοροποίηση των τρόπων πρόσβασης στη χώρα.

Η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ΕΕ-27 διαμορφώθηκε σε 1,1 εκατομμύριο ταξιδιώτες, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 49,1%, ενώ από τις λοιπές χώρες αυξήθηκε κατά 28,6% και διαμορφώθηκε σε 1,023 εκατομμύρια ταξιδιώτες. Ειδικότερα, η κίνηση από τις χώρες της ζώνης του ευρώ αυξήθηκε κατά 37,3%, ενώ από τις χώρες της ΕΕ-27 εκτός ευρώ κατά 129,5%. Ανά χώρα, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Γερμανία αυξήθηκε κατά 8,2% και διαμορφώθηκε σε 174,4 χιλιάδες ταξιδιώτες, ενώ από τη Γαλλία αυξήθηκε κατά 41,5% και έφτασε τις 54,8 χιλιάδες. Από την Ιταλία σημειώθηκε αύξηση 3,6% και οι ταξιδιώτες ανήλθαν σε 83,7 χιλιάδες.

Τουρισμός: Τι δείχνουν τα στοιχεία για τη συνέχεια

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι ο τουρισμός ξεκινά το 2026 με ιδιαίτερα ισχυρή δυναμική, τόσο σε επίπεδο εσόδων όσο και σε επίπεδο επισκεπτών. Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί προσδοκίες για μια ακόμη θετική χρονιά, με τον κλάδο να συνεχίζει να αποτελεί βασικό μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας. Η συνολική εικόνα αποτυπώνει έναν τομέα που διατηρεί την ανθεκτικότητά του και ενισχύεται μέσα από τη διεύρυνση των αγορών και τη βελτίωση των επιδόσεων σε κρίσιμους δείκτες. Ο τουρισμός παραμένει στο επίκεντρο της οικονομικής δραστηριότητας, επιβεβαιώνοντας τη σημασία του για την Ελλάδα.