Με αξιόπιστα δημοσιονομικά μέτρα που προσεγγίζουν τις θέσεις των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ προσέρχεται η ελληνική πλευρά σήμερα Δευτέρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, διεκδικώντας ωστόσο την άμεση ελάφρυνση του χρέους. Τα μέτρα θα εξετασθούν στο Euro Working Group που θα συνεδριάσει στις 9 ώρα Ελλάδος και εν συνεχεία στο Eurogroup που θα συνεδριάσει στη 1.30 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος. Οι υποχωρήσεις της ελληνικής πλευράς σε ΦΠΑ και ασφαλιστικό και η αύξηση της φορολογίας των επιχειρήσεων διασφαλίζουν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι στο 1% του ΑΕΠ εφέτος και στο 2% του ΑΕΠ το 2016. Απαραίτητη προϋπόθεση για συμφωνία θεωρείται η διευθέτηση του χρέους «εδώ και τώρα».

Η ελληνική κυβέρνηση έκανε ένα βήμα πίσω από την «κόκκινη γραμμή» που αφορούσε στη μη μείωση  μισθών και συντάξεων, ικανοποιώντας την εμμονή του ΔΝΤ για προσαρμογές στο ασφαλιστικό. Έτσι, πρότεινε χθες το βράδυ μέτρα που οδηγούν σε εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ στο ασφαλιστικό σύστημα και τα οποία προβλέπουν αύξηση εισφορών για εργαζομένους και εργοδότες της τάξης του 2%. Ακόμη, διαφοροποίησε την πρόταση για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις με την νέα πρόταση να προβλέπει την κατάργησή τους σε βάθος τριετίας, αντί εξαετίας, με τις πρώτες προσαρμογές να γίνονται εντός του Ιουλίου.

Για να καλυφθεί ο δημοσιονομικός στόχος του 2015 και του 2016 η κυβέρνηση προχωρά και στην επιβολή έκτακτης εισφοράς 12% στις επιχειρήσεις με ετήσια κέρδη άνω των 500.000 ευρώ. Η αρχική πρόταση αφορούσε στην επιβολή του εν λόγω συντελεστή σε επιχειρήσεις με κέρδη άνω του 1 εκατ. ευρώ. Αυτή η πρόταση οδηγούσε σε εκτιμώμενα φορολογικά έσοδα 1,22 δισ. ευρώ, ενώ η νέα πρόταση οδηγεί τις εκτιμώμενες εισπράξεις κοντά στα 1,7 δισ. ευρώ τα οποία θα πληρωθούν σε δυο δόσεις, μια εφέτος και μια το 2016.

Πληροφορίες, που ακόμη δεν έχουν επιβεβαιωθεί,  αναφέρουν πως η νέα πρόταση της Ελλάδας προς τους θεσμούς προβλέπει και χαμηλότερο όριο εισοδήματος πάνω από το οποίο θα αυξηθεί η εισφορά αλληλεγγύης. Στην τελευταία πρόταση που έχει στείλει στους θεσμούς η κυβέρνηση είχε αποδεχτεί την αύξηση των συντελεστών της εισφοράς αλληλεγγύης για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ από 1,4% σήμερα στο 2% για εισοδήματα έως 50.000 ευρώ.