Oι πολίτες της Ελλάδας θα βιώσουν 40% απώλεια της αγοραστικής τους δύναμης, αν η χώρα αντικαταστήσει το ευρώ με το παλιό της νόμισμα της, τη δραχμή, σύμφωνα με αναλυτές, όπως σημειώνει το Bloomberg.

«Αρχικά θα υπήρxε μαζικό sell-off, κάτι μεταξύ 30 έως 40% υποτίμηση έναντι του δολαρίου», σημειώνει ο Neil Jones, επικεφαλής πωλήσεων hedge-fund στη Mizuho Bank Ltd. «Θα έχουμε νέα ιστορικά χαμηλά» για τη δραχμή, πρόσθεσε.

Ο κίνδυνος η Ελλάδα να εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα έχει αυξηθεί από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κήρυξε δημοψήφισμα Αν και ο Jones, μαζί με αναλυτές από την ING Groep και την Credit Agricole είπαν ότι αυτό δεν είναι το κύριο σενάριο, άρχισαν να συζητούν για το πού θα βρισκόταν η δραχμή από άποψη ισοτιμίας αν η Ελλάδα αποχωρούσε από την ευρωπαϊκή νομισματική ένωση.

Ένα πιο αδύναμο νόμισμα θα βοηθούσε την ελληνική οικονομία να αναπτυχθεί ενισχύoντας τις εξαγωγές και να ενθαρρύνοντας τις επενδύσεις από το εξωτερικό. Ωστόσο, οποιαδήποτε πλεονεκτήματα κινδυνεύουν να ακυρωθούν από το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό κόστος για την Ελλάδα, σύμφωνα με τον Valentin Marinov, τον επικεφαλής νομισματικής έρευνας της Credit Agricole.

«Ένας από τους λόγους που πιστεύουμε ότι οι Έλληνες θέλουν να μείνουν στο ευρώ, και τελικά θα το κάνουν, είναι το βαρύ τίμημα που θα πληρώσει η οικονομία τους από ένα Grexit» τόνισε ο Marinov. Αν δούμε προηγούμενες χρηματοπιστωτικές και τραπεζικές κρίσης, η υποτίμηση για την οποία μιλάμε φτάνει το 40% σε σχέση με το δολάριο μέσα σε 12 μήνες.

«Αυτό θα ήταν χωρίς προηγούμενο, διότι θεωρούνταν ως τώρα ότι το ευρώ είναι ένα μη αναστρέψιμο σχέδιο», είπε ο Jones. «To να πάνε πίσω στη δραχμή θα ήταν πολύ πολύπλοκο, πολύ σοβαρό, θα έπαιρνε πολύ χρόνο και θα ήταν μια αρκετά ανώμαλη διαδρομή», πρόσθεσε.

Ο Chris Turner επικεφαλής νομισματικής στρατηγικής της ING στο Λονδίνο συμφώνησε με τους Jones και Marinov, ότι μία έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν είναι το πιο πιθανό σενάριο.

«Νομίζω ότι η πιθανότητα είναι κοντά στο 50% », σημείωσε.