Ο καθηγητής διεθνών οικονομικών, κος Γιάννης Τσαμουργκέλης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Παραφιλολογίες» και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο.

Ερωτηθείς για το πότε θα ανοίξουν οι τράπεζες είπε πως αν η απάντηση στο δημοψήφισμα είναι Ναι οι τράπεζες θα ανοίξουν Τρίτη-Τετάρτη και η ζωή θα επανέλθει στους κανονικούς της ρυθμούς γιατί υπάρχουν τα κεφάλαια τα οποία περιμένουν για να στηρίξουν τις τράπεζες στο ΤΧΣ, υπάρχει ο ELA ο οποίος θα επανεργοποιηθεί. Εάν όμως επικρατήσει το Όχι, σύμφωνα πάντα με τον καθηγητή, τότε πολύ φοβάμαι ότι θα αργήσουν οι τράπεζες και θα αργήσουν τόσο, όσο χρειάζεται για να εκδώσουν πια δραχμές και όχι ευρώ. Άρα θα μπούμε σε μια μακροχρόνια διαδικασία πολύ δύσκολη για την ελληνική οικονομία.

Ερωτηθείς τι θα γίνει στην περίπτωση του Όχι ο κ. Τσαμουργκέλης υποστήριξε ότι το πρώτο θέμα είναι αν θα διεκδικήσει η κυβέρνηση μια συνταγμένη έξοδο ή θα πάει σε  άναρχη έξοδο. "Αν πάει σε συνταγμένη έξοδο -θα το ευχόμουν- πρέπει να συνεννοηθεί έτσι ώστε να πάει σταδιακά στην δραχμή, στο μεσοδιάστημα να υπάρχει μια ενίσχυση των τραπεζών και μια διευθέτηση των υποχρεώσεων. Να κρατηθεί δηλαδή ζωντανή η σχέση μας με την ΕΕ μέχρις ότου αποκατασταθεί η δυνατότητα να πάμε σε δραχμές. Εάν δεν πάμε σε συντεταγμένη έξοδο τότε οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές για μεγάλο διάστημα και μέχρι να βγει η δραχμή οι συναλλαγές θα γίνονται με βεβαιώσεις πληρωμών. Καταλαβαίνετε ότι η κατάσταση στην αγορά θα είναι πολύ άσχημη κυρίως τα εισαγώγιμα θα περιοριστούν πάρα πολύ και σε ποικιλία και σε ποσότητες το πρόβλημα θα είναι δυστυχώς στα φάρμακα και σε είδη πρώτης ανάγκης. Μιλάμε για ένα όλεθρο" είπε. 

Και πρόσθεσε "Αν πάμε στο Όχι είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει μια τεράστια αύξηση της φορολογίας, έτσι ώστε από μόνοι μας πια να καλύψουμε τις δαπάνες μας. Άρα οι επιχειρήσεις θα επιβαρυνθούν όχι μόνο από την παραπάνω φορολογία αλλά θα επιβαρυνθούν και από την συναλλαγματική αστάθεια της επερχόμενης δραχμής, θα επιβαρυνθούν και από την μειωμένη ζήτηση και όπως καταλαβαίνετε αυτό θα οδηγήσει σε πτωχεύσεις και τεράστια ανεργία. Μιλάμε για ένα φαύλο κύκλο, είναι πραγματικά δραματικά αυτά τα οποία μπροστά μας θα εξελιχθούν και θα εξελιχθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Σε δέκα μέρες από την ώρα που θα βγει το Όχι η χώρα δεν θα είναι όπως την ξέρουμε".