Financial Times: "Κούρεμα" 30% στις καταθέσεις
<p> Διαψεύδει το δημοσίευμα το υπουργείο Οικονομικών </p>
Οι ελληνικές τράπεζες προετοιμάζουν έκτακτα σχέδια για την επιβολή «κουρέματος» στις τραπεζικές καταθέσεις, επεσήμανε νωρίτερα η βρετανική εφημερίδα Financial Times, επικαλούμενη τραπεζικές και επιχειρηματικές πηγές.
Τα σχέδια, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται «κούρεμα» τουλάχιστον 30% στις καταθέσεις άνω των 8.000 ευρώ, είναι αρκετά πιθανό να εφαρμοστούν σε τουλάχιστον μία ελληνική τράπεζα, τονίζουν πηγές, τις οποίες επικαλούνται οι Financial Times.
Το ελληνικό bail - in θα μπορούσε, εξηγεί το δημοσίευμα, να μοιάζει με το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου το 2013, όταν επιβλήθηκε «κούρεμα» στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.
Το bail in, συνεχίζει το δημοσίευμα, θα μπορούσε να εφαρμοστεί ως μέρος της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, το οποίο θα εφαρμοστεί κατόπιν συμφωνίας με τους πιστωτές.
«Το κούρεμα θα λάβει χώρα στα πλαίσια ενός ευρύτερου σχεδίου αναδιάρθρωσης του τραπεζικού κλάδου, από τη στιγμή όπου η Ελλάδα θα λάβει ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας» τονίζει πηγή, η οποία έχει γνώση των διαπραγματεύσεων. «Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί άμεσα» διευκρινίζει ωστόσο.
Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης καθιστούν σαφές ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση σχετικά με τις ελληνικές τράπεζες. «Πρόκειται για μία διαδικασία, η οποία θα ξεκινήσει μόλις η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κηρύξει τις τράπεζες αναξιόπιστες ή άρει τη ρευστότητα» προσθέτουν οι ίδιες πηγές.
Σύμφωνα με δύο τραπεζικές πηγές της Αθήνας, η ρευστότητα των τραπεζών επαρκεί έως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας. «Η έκβαση του δημοψηφίσματος θα καθορίσει το πόσο γρήγορα η Ελλάδα θα καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές» αναφέρει κορυφαίος Έλληνας τραπεζίτης, μιλώντας στους Financial Times.
«Δεν τίθεται ζήτημα αξιοπιστίας των τραπεζών αυτή τη στιγμή, αλλά προφανώς θα επηρεαστούν από το πόσο γρήγορα η Ελλάδα θα συμφωνήσει σε ένα νέο πρόγραμμα» παραδέχεται η ίδια πηγή.
Οι καταθέσεις έως 100.000 ευρώ είναι εγγυημένες χάρη στους ευρωπαϊκούς κανόνες. Όμως, προσθέτει το δημοσίευμα, το ελληνικό ταμείο ασφάλισης έχει απόθεμα μόλις 3 δισ. ευρώ, το οποίο δεν επαρκεί να καλύψει το κόστος μίας πιθανής κατάρρευσης.
Άλλωστε, καταλήγουν οι Financial Times, ελάχιστες καταθέσεις υπερβαίνουν τα 100.000 ευρώ, οδηγώντας τις τράπεζες να «εξετάσουν την επιβολή κουρέματος σε χαμηλότερους καταθέτες».
Προβοκάτσια καταγγέλλει το Υπουργείο Οικονομικών
Το δημοσίευμα των Financial Times για κούρεμα καταθέσεων είναι προβοκάτσια και αποτελεί υπονόμευση του δημοψηφίσματος της Κυριακής και της λαϊκής ετυμηγορίας, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.
Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών ζητεί από την εφημερίδα να ανακαλέσει το ψευδέστατο, όπως το χαρακτηρίζει, δημοσίευμα.
Το υπουργείο κάνει λόγο για «νοσηρή είδηση» και υπενθυμίζει ότι η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Λούκα Κατσέλη, έχει ήδη προχωρήσει σε κατηγορηματική διάψευση.
Ο EFSF ζητά τα 140 δισ. ευρώ που του χρεωστάει η χώρα
Την ίδια ώρα το σκηνικό για την χώρα γίνεται ακόμη πιο δραματικό, μετά την γνωστοποίηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητος (EFSF ότι αξιώνει την αποπληρωμή ολόκληρου του ποσού των 140 δισ. ευρώ που του οφείλει η χώρα μας.
Σύμφωνα με στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου και των τραπεζών, η εξέλιξη αυτή φέρνει πιο κοντά την πτώχευση και απειλεί να συμπαρασύρει σε ολική καταστροφή δημόσιο, ιδιώτες, τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία που κατέχουν ελληνικά ομόλογα, προκαλώντας ντόμινο κατάρρευσης και έξοδο της χώρας από το ευρώ.