Μπορεί οι ξένοι πιστωτές να διαμηνύουν ότι μια ελληνική χρεοκοπία είναι διαχειρίσιμη και ότι πλέον δεν είναι τόσο εκτεθειμένοι όσο πριν από 4-5 χρόνια ωστόσο αυτό δεν είναι όλη η αλήθεια καθώς όλοι θα ζημιωθούν από μια αναδιάρθρωση του χρέους ή μια χρεοκοπία, τόσο ο επίσημος τομέας, όσο και οι ιδιώτες που εξακολουθούν να κατέχουν ελληνικά ομόλογα.

Μάλιστα όπως αποκαλύπτει μελέτη της Royal Bank of Scotland, οι ζημιές στο καλύτερο σενάριο θα ήταν 127 δισ. ευρώ και στο χειρότερο θα εκτοξεύονταν στα 439 δισ. ευρώ!

Σύμφωνα με τη μελέτη, στην περίπτωση της αναδιάρθρωσης, οι απώλειες υπολογίζονται στο 22% κι αυτό μεταφράζεται σε 94 δισ. ευρώ για τον επίσημο τομέα, δηλαδή ESM, κράτη, ΕΚΤ, Τράπεζα της Ελλάδας, ΔΝΤ, ενώ άλλα 29 δισ. ευρώ θα έχαναν οι τράπεζες.

Στην περίπτωση Grexit, που όπως φαίνεται δεν είναι το βαρύτερο σενάριο, οι απώλειες υπολογίζονται στο 40% και αυτό μεταφράζεται σε 171 δισ. ευρώ για τον επίσημο τομέα και 52 δισ. ευρώ για τον ιδιωτικό τομέα.

Τέλος, στην περίπτωση που επαναληφθεί «κούρεμα» ανάλογο με αυτό του 2012, τότε οι απώλειες φτάνουν στο 78% δηλαδή ζημιά 334 δισ. ευρώ για τον επίσημο τομέα και άλλα 101 δισ. ευρώ για τον ιδιωτικό τομέα!

Το ενδιαφέρον της μελέτης είναι ότι σε όλα τα σενάρια τις πιο βαριές απώλειες θα έχει το Ευρωσύστημα, δηλαδή η ΕΚΤ και οι υπόλοιπες Κεντρικές Τράπεζες.

Στο πρώτο σενάριο, οι απώλειες υπολογίζονται στα 37 δισ. ευρώ, στο δεύτερο σενάριο οι ζημιές φτάνουν στα 69 δισ. ευρώ και στο τρίτο σενάριο εκτινάσσονται στα 134 δισ. ευρώ.

Ο δεύτερος μεγάλος χαμένος θα είναι, βέβαια ο EFSF, με απώλειες που φτάνουν στα 101 δισ. ευρώ στο χειρότερο σενάριο.