Μαρτυρία δανειολήπτριας για τη ρύθμιση της κυβέρνησης που αφορά στο νόμο Κατσέλη φιλοξενεί το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1. Τα προαναγγελθέντα οφέλη πρόκειται, όως χαρακτηριστικά αναφέρεται, να δώσουν σημαντική ανάσα σε 120.000 δανειολήπτες, αφού θα αυξηθούν οι τόκοι και θα μειωθούν οι δόσει. Έτσι, θα μπορούν να αποπληρώσουν ταχύτερα το δάνειό τους. Η Μαρία Γιαρμάκου δήλωσε ενδεικτικά: «Η δόση μου είναι 731 ευρώ. Μετά από αυτή τη νομοθετική παρέμβαση το ποσό θα μειωθεί πάρα πολύ, στα 430 ευρώ. Οι τόκοι θα είναι ελάχιστοι, οπότε καταλαβαίνετε τι ανακούφιση θα είναι αυτή για μένα». Στη συνέχεια, σχολίασε: «Οι τόκοι θα είναι ελάχιστοι. Οπότε, καταλαβαίνετε τι ανακούφιση είναι για μένα. Θέλουμε να προστατεύσουμε την πρώτη μας κατοικία. Τώρα είναι ελάχιστο το κόστος των τόκων». Οι servicers, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, στέκονται στη διαφάνεια του νέου θεσμικού πλαισίου. Τα δάνεια χαρακτηρίζονται πρακτικά άτοκα, ενώ θα υπάρξει καθολική εφαρμογή της απόφασης του Αρείου Πάγου με αναδρομική ισχύ και αφορά σε 100.000-120.000 δανειολήπτες με δάνεια 3,5 δισ. ευρώ.

Διαβάστε: Τσουκαλάς για ρύθμιση δανείων στο νόμο Κατσέλη: "Θα την ψηφίσουμε, η αναδρομικότητα προκύπτει από την δικαστική απόφαση"

Νόμος Κατσέλη: Ποιες υποθέσεις εξαιρούνται

Με βάση τους υπολογισμούς, οι δανειολήπτες αναμένεται να έχουν συνολικά υψηλό κέρδος στη λήξη του δανείου και μείωση κεφαλαίου. Εξαιρούνται, βέβαια, οι οφειλέτες που έχουν ενταχθεί στον εξωδικαστικό μηχανισμό, όπως και οι υποθέσεις που έχουν κλείσει ή κηρυχθεί έκπτωτες, οι οποίες δεν λαμβάνουν αναδρομικό όφελος. «Αυτά τα παραπάνω χρήματα είναι αχρεωστήτως καταβληθέντα και θα αφαιρεθούν από το κεφάλαιο της οφειλής σήμερα», δήλωσε ο Στρατής Νικολακέας, νομικός σύμβουλος καταναλωτών-δανειοληπτών. Η ρύθμιση αφορά σε ενεργές ρυθμίσεις από 5 Ιουνίου 2026, που δημοσιεύθηκε και η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου.

Ο πρόεδρος δανειοληπτών Βορείου Ελλάδος, Χαράλαμπος Πρεβανάς, είπε με τη σειρά του: «Αυτά τα στερήθηκε ο Έλληνας δανειολήπτης, γιατί να μην του επιστραφούν τώρα άμεσα και έντοκα;» Ως αρνητικό, πάντως, λογίζεται η διάκριση μεταξύ οφειλετών. Εκτιμάται, δηλαδή, ότι είναι δυνατόν να φέρει δικαστικές προσφυγές πολιτών, βασισμένες στην καταπάτηση της αρχής της ισονομίας που προβλέπει το Σύνταγμα.