Η Θεσσαλονίκη εξακολουθεί να συγκαταλέγεται στις πιο προσιτές μεγάλες πόλεις-λιμάνια της Μεσογείου, παρά τη σημαντική άνοδο που έχει καταγράψει τα τελευταία χρόνια η αγορά κατοικίας. Η σύγκριση με αντίστοιχες πόλεις της Νότιας Ευρώπης αναδεικνύει ένα ιδιαίτερα μεγάλο χάσμα τιμών, καθώς από τη Λισαβόνα και τη Νίκαια έως τη Βαρκελώνη και τη Μάλαγα οι ζητούμενες τιμές έχουν κινηθεί σε επίπεδα αισθητά υψηλότερα από εκείνα της Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε: DBRS: Το ελληνικό χρέος και η δαπάνη για τόκους θα μειώνονται τα επόμενα χρόνια

Θεσσαλονίκη: Τι δείχνουν τα στοιχεία της Proaxia Real Estate

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Proaxia Real Estate για το 2026, η μέση ζητούμενη τιμή κατοικίας στη Θεσσαλονίκη διαμορφώνεται στα 2.650 ευρώ ανά τ.μ. για τα υφιστάμενα ακίνητα, ενώ στις νεόδμητες κατοικίες φτάνει τα 3.200 ευρώ ανά τ.μ. Πρόκειται για επίπεδα που τοποθετούν την πόλη στην τελευταία θέση από πλευράς τιμών μεταξύ 12 σημαντικών μεσογειακών πόλεων που εξετάζονται.

Η εικόνα γίνεται ακόμα πιο χαρακτηριστική όταν η Θεσσαλονίκη συγκρίνεται με τις ακριβότερες αγορές της Μεσογείου. Στη Λισαβόνα, η οποία βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης, η μέση ζητούμενη τιμή για υφιστάμενες κατοικίες ανέρχεται σε 6.200 ευρώ ανά τ.μ., ενώ στα νεόδμητα φτάνει τα 7.250 ευρώ ανά τ.μ. Αυτό σημαίνει ότι ένα σπίτι στη Λισαβόνα προσφέρεται κατά μέσο όρο σε τιμή υπερδιπλάσια εκείνης της Θεσσαλονίκης. Ακολουθούν η Νίκαια και το Σπλιτ στην Κροατία, με μέση ζητούμενη τιμή 5.350 ευρώ ανά τ.μ. για υφιστάμενες κατοικίες. Στη Νίκαια τα νεόδμητα κινούνται στα 6.150 ευρώ ανά τ.μ., ενώ στο Σπλιτ ακόμα υψηλότερα, στα 6.350 ευρώ ανά τ.μ.

Σε αντίστοιχα υψηλές ταχύτητες κινείται και η ισπανική αγορά. Στη Βαρκελώνη, η μέση τιμή φτάνει τα 5.250 ευρώ ανά τ.μ. στα υφιστάμενα ακίνητα και τα 6.500 ευρώ ανά τ.μ. στα νεόδμητα, ενώ στην Πάλμα της Μαγιόρκα οι αντίστοιχες τιμές διαμορφώνονται στα 5.150 και 6.200 ευρώ ανά τ.μ.

Το ενδιαφέρον είναι ότι η διαφορά δεν περιορίζεται στις ιδιαίτερα ακριβές αγορές της Ιβηρικής ή της Γαλλικής Ριβιέρας. Η Θεσσαλονίκη παραμένει φθηνότερη ακόμα και από πόλεις οι οποίες βρίσκονται χαμηλότερα στην ευρωπαϊκή κατάταξη. Στο Πόρτο, για παράδειγμα, η μέση ζητούμενη τιμή για υφιστάμενα σπίτια βρίσκεται στα 4.100 ευρώ ανά τ.μ. και στα νεόδμητα στα 4.950 ευρώ, ενώ στη Μάλαγα διαμορφώνεται αντίστοιχα στα 4.000 και 4.800 ευρώ ανά τ.μ. Στη Μασσαλία οι τιμές φτάνουν τα 3.800 ευρώ ανά τ.μ. για τα υφιστάμενα και τα 4.650 ευρώ για τα νεόδμητα, ενώ στη Βαλένθια βρίσκονται στα 3.350 και 3.900 ευρώ ανά τ.μ.

Ακόμα πιο κοντά στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται η ιταλική αγορά. Στο Μπάρι, οι ζητούμενες τιμές διαμορφώνονται κατά μέσο όρο στα 2.900 ευρώ ανά τ.μ. για τα υφιστάμενα σπίτια και στα 3.400 ευρώ για τα νεόδμητα. Παρ’ όλα αυτά, η Θεσσαλονίκη εξακολουθεί να βρίσκεται χαμηλότερα, με 2.650 ευρώ στα υφιστάμενα και 3.200 ευρώ στα νεόδμητα.

Η απόσταση από τις ακριβότερες αγορές είναι εντυπωσιακή. Με βάση τις μέσες ζητούμενες τιμές των υφιστάμενων κατοικιών, η Θεσσαλονίκη βρίσκεται περίπου 57% χαμηλότερα από τη Λισαβόνα και περίπου 50% χαμηλότερα από τη Νίκαια και το Σπλιτ. Σε σχέση με τη Βαρκελώνη, η διαφορά προσεγγίζει επίσης το 50%. Ακόμα και απέναντι στη Μάλαγα, η οποία βρίσκεται περίπου στη μέση της κατάταξης, η Θεσσαλονίκη είναι κατά περίπου 34% φθηνότερη στις ζητούμενες τιμές των υφιστάμενων κατοικιών.

57% τιμών για υφιστάμενα ακίνητα στη Θεσσαλονίκη σε σχέση με τη Λισαβόνα, την ακριβότερη πόλη

Υποτιμημένη

Αυτό ακριβώς το χάσμα επαναφέρει στο προσκήνιο το ερώτημα κατά πόσο η αγορά ακινήτων της Θεσσαλονίκης παραμένει υποτιμημένη σε σχέση με άλλες μεσογειακές πόλεις με αντίστοιχα χαρακτηριστικά, ιδιαίτερα εφόσον ληφθούν υπόψη η θέση της, το λιμάνι, η τουριστική ανάπτυξη και οι νέες υποδομές.

Η σύγκριση των απόλυτων τιμών, βέβαια, δεν αρκεί από μόνη της για να αποδείξει ότι μια αγορά είναι υποτιμημένη. Τα εισοδήματα, η αγοραστική δύναμη, οι αποδόσεις των ακινήτων, η οικονομική δραστηριότητα και η διεθνής ζήτηση διαφοροποιούνται σημαντικά από πόλη σε πόλη. Ωστόσο, η μεγάλη ψαλίδα αποτελεί ένδειξη του περιθωρίου που ενδέχεται να διαθέτει η Θεσσαλονίκη, εφόσον συνεχιστεί η σύγκλιση με άλλες αγορές της Νότιας Ευρώπης.

34% φθηνότερες οι ζητούμενες τιμές για υφιστάμενες κατοικίες στην ελληνική πόλη σε σχέση με τη Μάλαγα, που βρίσκεται περίπου στα μισά της κατάταξης

Σύμφωνα με την ανάλυση της Proaxia, τέσσερις παράγοντες βρίσκονται στο επίκεντρο των προοπτικών της πόλης: η ισχυρή ανάπτυξη του τουρισμού, ο στρατηγικός ρόλος του λιμανιού, η διεθνής συνδεσιμότητα και ο συνδυασμός περιορισμένης προσφοράς και αυξημένης ζήτησης.

Η Θεσσαλονίκη έχει άλλωστε αρχίσει να αλλάζει επενδυτική ταυτότητα. Η λειτουργία και περαιτέρω ανάπτυξη του μετρό, οι επενδύσεις και οι προοπτικές του λιμανιού, η αναβάθμιση της δυτικής εισόδου, οι νέες οικιστικές και επαγγελματικές αναπτύξεις, αλλά και η ενίσχυση της τουριστικής της παρουσίας δημιουργούν διαφορετικές συνθήκες σε σχέση με εκείνες που επικρατούσαν πριν από λίγα χρόνια. Παράλληλα, το ενδιαφέρον για νεόδμητα και ποιοτικά ακίνητα διατηρεί την πίεση στις τιμές. Το γεγονός ότι τα νεόδμητα στη Θεσσαλονίκη έχουν φτάσει κατά μέσο όρο στα 3.200 ευρώ ανά τ.μ., περίπου 21% υψηλότερα από τα υφιστάμενα ακίνητα, αποτυπώνει το premium που είναι διατεθειμένη να πληρώσει η αγορά για σύγχρονες κατοικίες.

Δημοσιεύτηκε στο "MoneyPro" των "Παραπολιτικών"