Οι προθέσεις του νέου αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών,  αρμόδιο για θέματα εσόδων, Τρύφωνα Αλεξιάδη, κατέστησαν σαφείς από τις πρώτες ώρα που ανέλαβε.

Τώρα αποφάσισε να επιστρατεύσει όλους τους εφοριακούς υπαλλήλους.

Με μαύρη τρύπα 2,361 δισ. στις εισπράξεις φόρων στο α’ εξάμηνο του 2015 και μεγάλες αυξήσεις έμμεσων φόρων  δεν διστάζει να δοκιμάσει και μη συμβατικές λύσεις.

Μία από αυτές είναι σε συνεννόηση με τη γενική γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου, να κλείνουν για το κοινό οι εφορίες για μία ή δύο ημέρες κάθε εβδομάδα ώστε να βγάλει από τα γραφεία και τους 1.500 ελεγκτές των ΔΟΥ για να κάνουν σαρωτικούς ελέγχους στην αγορά.   

Με 28 χρόνια θητείας στο υπουργείο Οικονομικών ως εφοριακός, ο νέος αναπληρωτής υπουργός γνωρίζει ότι οι εφορίες έχουν αποδεκατιστεί τα τελευταία χρόνια από προσωπικό λόγω των αθρόων παραιτήσεων υπαλλήλων σε μέση ηλικία.

Ο ίδιος εξήγγειλε ελέγχους κατά ριπάς για την πάταξη της φοροδιαφυγής, τονίζοντας κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής στο υπουργείο Οικονομικών ότι «όχι μόνο το ΣΔΟΕ, όχι μόνο η ΥΕΔΔΕ (Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων), αλλά και ολόκληρο το Δημόσιο θα μπει στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής».

Το σχέδιο Αλεξιάδη θέλει να κινητοποιήσει ολόκληρο το Δημόσιο ακόμα και την Οικονομική Αστυνομία.

Ήδη έχει σταλεί σήμα του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. προς όλες τις Διευθύνσεις και τα Αστυνομικά Τμήματα, για να είναι έτοιμοι να σπεύδουν και να συνδράμουν άμεσα με άνδρες και περιπολικά κάθε φορά που διενεργείται μαζικό κυνήγι φοροδιαφυγής από εφοριακούς σε κάποια περιοχή της χώρας.

Η κυβέρνηση ξεκίνησε τον αγώνα της κατά της φοροδιαφυγής από τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, τα εμπορικά σημεία και όπου αλλού πραγματοποιείται διακίνηση προϊόντων. Σε όλα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν και οι καταγγελίες των πολιτών, από τους οποίους και η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ζητά ενημέρωση και συνεργασία.

Ανάλογες εντολές έδωσε με εγκύκλιό της και η κυρία Σαββαΐδου, με την οποία ορίζεται ότι:

Τα ελεγκτικά συνεργεία θα διενεργούν επιτόπιους ελέγχους τις πρωινές, απογευματινές και βραδινές ώρες και όλες τις ημέρες της εβδομάδας.

Θα εξετάζεται αν έχουν εκδοθεί φορολογικά στοιχεία (παραστατικά κίνησης, αποδείξεις λιανικής, τιμολόγια κ.λπ.) για τη διακίνηση και την πώληση αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών μεταξύ επιτηδευματιών ή μεταξύ επιτηδευματιών και ιδιωτών-καταναλωτών.

Οι φοροελεγκτές θα ζητούν και από τους πελάτες που εξέρχονται της επιχείρησης να τους επιδείξουν τις αποδείξεις των αγορών τους. Επειδή καταργήθηκε πλέον η υποχρέωση τήρησης ειδικών πληροφοριών (π.χ. πρόσθετα βιβλία) για όλες τις κατηγορίες υπόχρεων (π.χ. γιατροί, εκπαιδευτήρια, συνεργεία αυτοκινήτων κ.ά.), οι ελεγκτές εντέλλονται να ζητούν πληροφορίες από τους εξερχόμενους πελάτες για τις υπηρεσίες που έλαβαν και στη συνέχεια να ελέγχουν αν εκδόθηκαν τα προβλεπόμενα από τον νόμο παραστατικά.

Σε επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής (ταβέρνες, εστιατόρια, ψησταριές, πιτσαρίες, καφενεία κ.λπ.) οι ελεγκτές πρέπει να μπαίνουν στο κατάστημα ή στους εξωτερικούς χώρους αυτού για να διαπιστωθεί η επιτόπια κατανάλωση φαγητών, ποτών κ.ά. Ανάλογοι έλεγχοι θα γίνονται σε κέντρα αισθητικής κ.ά.

Ιδιαίτερα θα ελέγχεται αν προκύπτουν υπόνοιες μετακύλισης του φόρου στον χαμηλότερο συντελεστή. Θα ακολουθήσουν, μάλιστα νέες εντολές που θα εστιάζουν στις αλλαγές που έγιναν στο καθεστώς του ΦΠΑ.