Φανερά ανήσυχοι και ενοχλημένοι είναι χιλιάδες γονείς που στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία και κολέγια από την επικείμενη επιβολή ΦΠΑ 23% σε όλες τις δομές της ιδιωτικής εκπαίδευσης, καθώς αναμένεται να εκτοξευθούν τα δίδακτρα.

Κάτι τέτοιο θα ήταν πλήγμα για τον τομέα της ιδιωτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα και μεγάλα προβλήματα για χιλιάδες οικογένειες αφού το 23% θα επιβληθεί σε όλο το φάσμα της ιδιωτικής εκπαίδευσης που σημαίνει: Ιδιωτικά Σχολεία, ΙΕΚ και Κολλέγια. Σημειώνεται ότι ο ΦΠΑ 23% έχει ήδη περάσει στα φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης αλλά και στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών.

Τα δίδακτρα θα φτάσουν σε δυσθεώρητα ύψη αφού μόνο στα ιδιωτικά σχολεία φοιτούν τουλάχιστον 85.000 μαθητές!

Φορτσάκης : Όχι στο 23% ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία

Αντίθετος στην επιβολή ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά σχολεία δηλώνει και ο Υπεύθυνος του Τομέα Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας, Καθηγητής Θεόδωρος Φορτσάκης.

«Η ενδεχόμενη επιβολή ΦΠΑ σε ποσοστό 23% στις υπηρεσίες εκπαίδευσης που παρέχουν τα ιδιωτικά σχολεία αποτελεί μία ακόμη αλλαγή προς τη λάθος κατεύθυνση, μετά την πρόσφατη επιβολή του ίδιου συντελεστή ΦΠΑ στα φροντιστήρια και στα κέντρα ξένων γλωσσών. Πρόκειται για μέτρο το οποίο, εάν υιοθετηθεί, θα προκαλέσει σωρεία προβλημάτων, καθώς δεν έχει προηγηθεί διάλογος και σχετική μελέτη".

Όπως αναφέρει χιλιάδες μαθητές θα υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν το ιδιωτικό σχολείο και να καταφύγουν στο δημόσιο, αφού δεν θα μπορούν να καταβάλλουν τα αυξημένα δίδακτρα. Το δημόσιο σχολείο όμως είναι άγνωστο πως θα μπορέσει να ανταποκριθεί σε αυτή την αιφνίδια αλλαγή, δεδομένου ότι η νέα σχολική χρονιά αναμένεται ούτως ή άλλως να ξεκινήσει με χιλιάδες ελλείψεις εκπαιδευτικών. 

"Περαιτέρω, αυτή η φορολογική επιβάρυνση θα θέσει σε κίνδυνο το μέλλον των εκπαιδευτικών που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, λόγω της συνακόλουθης συρρίκνωσης αυτού. Τέλος, η αναμενόμενη ενίσχυση των φορολογικών εσόδων θα αποδειχθεί φενάκη, καθώς το Κράτος θα στερηθεί πολύτιμα φορολογικά έσοδα από τις δραστηριότητες των ιδιωτικών σχολείων, που θα μειωθούν δραματικά" καταλήγει ο κ. Φορτσάκης

Κουρουτός: "Επέβαλαν τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, χωρίς να το επιβάλλει η Τρόικα"!

Για την αύξηση στο 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ, Μιχάλης Κουρουτός, παραχώρησε συνέντευξη στα Παραπολιτικά 90.1 και στην εκπομπή "Κεντρικό Μαγκαζίνο" με τη δημοσιογράφο Κέλλυ Κοντογεώργη, και εμφανίστηκε κάθετος για την απόφαση που έλαβε το Υπουργείο Οικονομικών.

"Θεωρώ απαράδεκτο λίγες μέρες πριν ανοίξουν τα σχολεία, δημόσια και ιδιωτικά, να λαμβάνονται τέτοιου είδους μέτρα, που ουσιαστικά στοχεύουν στην αδυναμία προσφοράς έργου, είτε είναι δημόσιο, είτε ιδιωτικό. Αφενός βλέπουμε την αδυναμία του δημόσιου σχολείου, τη κατάργηση του πιο καινοτόμου θεσμού που λέγεται ολοήμερο σχολείο και αφετέρου χτυπούν την ιδιωτική εκπαίδευση, οριζόντια χωρίς να καταλαβαίνουν", ανέφερε φανερά προβληματισμένος και στη συνέχεια πρόσθεσε, "Η λειτουργία της δεν έχει να κάνει με τα ταξικά σχολεία τα τρία τέσσερα που υπάρχουν αλλά η αδυναμία παροχής έργου στο δημόσιο σχολείο έχει οδηγήσει χιλιάδες εργαζόμενους στα ιδιωτικά σχολεία".

Ο κ. Κουρουτός τόνισε τον κίνδυνο αυτής της απόφασης, καθώς πάρθηκε έναν μήνα πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και "θα χτυπήσει οριζόντια ένα μέρος της κοινωνίας". Οι εγγραφές έχουν ήδη ξεκινήσει και σύμφωνα με τον ίδιο είναι αυξημένες, λόγω της αδυναμίας του δημόσιου σχολείου.

Ερωτηθείς για το αν τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια μπορούν να απορροφήσουν την αύξηση του ΦΠΑ, ο πρόεδρος του ΟΙΕΛΕ ανέφερε πως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, ενώ για τους μαθητές που θα έρθουν από τα δημόσια σχολεία ανέφερε με γλαφυρότητα: "Μέχρι σήμερα δεν υπήρχε καθόλου ΦΠΑ, το είχε επιβάλλει η ΕΕ, είναι κοινοτική οδηγία. Δεν είναι μόνο στην Ελλάδα. Πουθενά δεν υπάρχει ΦΠΑ στους χώρους εκπαίδευσης. Έρχονται τώρα να το επιβάλλουν, χωρίς να το επιβάλλει η Τρόικα! Εύκολες λύσεις για να μπορέσουν να περάσουν οριζόντια μέτρα".

Ο πρόεδρος της Ομοσποδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Εκπαίδευσης, σε ερώτηση που του έγινε αν έχει έρθει σε επαφή με το Υπουργείο Παιδείας, απάντησε πως έχει γίνει "μπαλάκι" στο Υπουργείο Οικονομικών, ενώ ο ίδιος έχει στείλει επιστολή στον κ. Μπαλτά. 

Την ίδια ώρα στον αέρα βρίσκονται για την καινούργια σχολική χρονιά και τα ολοήμερα δημοτικά σχολεία της χώρας, καθώς στο υπουργείο Παιδείας εξετάζεται η κατάργησή τους με στόχο την εξοικονόμηση κονδυλίων.

Μπαλτάς: Δεν καταργούνται τα ολοήμερα σχολεία

Ερωτηθείς για το θέμα σήμερα ο υπουργός Παιδείας, Αριστείδης Μπαλτάς, δήλωσε στα «Παραπολιτικά 90.1» οτι «δεν υπήρχε τέτοιο πλάνο. Υπήρχαν κάποιες σκέψεις, τελευταία δεν έχω ενημερωθεί αλλά υπήρχαν όλων των ειδών οι σκέψεις αν τα κενά ήταν της τάξης των 20 χιλιάδων πως παρόλα αυτά κάθε σχολείο θα λειτουργήσει κανονικά και θα βρίσκονται καθηγητές και βιβλία στη θέση τους και για αυτό κάναμε όλων των ειδών τις έρευνες, τις σκέψεις.  Αυτή τη σκέψη δεν την είχαμε συζητήσει ποτέ... Τα ολοήμερα σχολεία θα έπρεπε να γενικευτούν αν υπήρχε δυνατότητα όχι να καταργηθούν. Απλώς ήταν μια προσπάθεια να ερευνήσουμε ώστε κατά το δυνατόν να απεχθή το κύριο δηλαδή να μην υπάρχει σχολείο χωρίς δάσκαλο την πρώτη μέρα, να μην υπάρχουν μαθήματα εξεταζόμενα κυρίως χωρίς καθηγητές στη θέση του και για αυτό με εντύπωση κενού πολύ μεγαλύτερη από το πραγματικά ψάχναν προς πάσα κατεύθυνση».

Οταν ερωτήθηκε «Άρα δεν υπάρχει καμία περίπτωση η κατάκτηση του ολοημέρου σχολείου να καταργηθεί» απάντησε «Απολύτως».

Για τα κενά στα σχολεία είπε: «Έχουμε προσπαθήσει με όλες μας τις δυνάμεις να μην υπάρξει κανένα κενό στα σχολεία. Είχαμε στην αρχή μια εκτίμηση για κενά μεγαλύτερα από ότι στην πραγματικότητα φαίνεται να είναι, με αυτή την εκτίμηση μιλήσαμε με όλους τους  αρμοδίους υπουργούς και υπηρεσιακούς παράγοντες για να δούμε πως μπορούμε να καλύψουμε αυτά τα κενά».

Ερωτηθείς για τον αριθμό των κενών δήλωσε: «Η αρχική εκτίμηση ήταν γύρω στις 20 χιλιάδες αλλά από ότι φαίνεται είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα, θα είναι περίπου οι μισοί και αυτά τα κενά καλύπτονται πλήρως από τον υπάρχοντα προϋπολογισμό τόσο τον τακτικό όσο και από τα ΕΣΠΑ. Άρα η εκτίμησή μας είναι ότι δεν θα υπάρχουν αυτά τα κενά, συζητήσαμε αναλυτικά, κάναμε τηλεδιάσκεψη με τους περιφερειάρχες εκπαίδευσης, τους ζητήσαμε να μας πουν με ακρίβεια τα κενά ανά σχολική μονάδα στην περιφέρειά τους, τα νούμερα που μας έδωσαν είναι πολύ πιο αισιόδοξα και άρα είμαστε σχεδόν βέβαιοι ότι δεν θα υπάρξουν καθόλου κενά, ότι η σχολική χρονιά θα αρχίσει κανονικά. Την πρώτη μέρα που θα πάνε τα παιδιά στο σχολείο θα βρουν και το δάσκαλό τους και τα βιβλία τους στην θέση τους και όλα θα κυλήσουν ομαλά». 

Ερωτηθείς αν υπάρχουν κονδύλια στο υπουργείο για πρόσληψη εκπαιδευτικών είπε: «Οι θέσεις που ήταν εγγεγραμμένες στον προϋπολογισμό και θα πήγαιναν σε μόνιμες θέσεις στον τομέα της παιδείας δεν έχουν ενεργοποιηθεί ακόμα. Αυτές ήταν ούτως ή άλλως εκτός διαπραγμάτευσης εγγεγραμμένες στον προϋπολογισμό περίπου 15 χιλιάδες θέσεις. Είναι το προηγούμενο πρόγραμμα και οι θέσεις που εντός του προγράμματος αυτού πηγαίναν στο δημόσιο για μόνιμες θέσεις… Να αισιοδοξούν οι γονείς και οι μαθητές  ότι από 1η Σεπτεμβρίου όλα θα είναι στη θέση τους».