Σαφή αναπτυξιακή προοπτική στο ελληνικό πρόγραμμα «βλέπουν» ευρωπαϊκές πηγές, σημειώνοντας ωστόσο ότι η ελληνική οικονομία θα γνωρίσει ύφεση τόσο το 2015 όσο και το 2016, πριν επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2017.

Η ύφεση θα κινηθεί στο 2,3% του ΑΕΠ για το 2015 και στο 1,3% για το 2016, σημειώνουν οι κοινοτικοί αξιωματούχοι, ωστόσο, με βάση τις υπάρχουσες προβλέψεις, η επιστροφή στην ανάπτυξη θα έλθει το 2017 (2,7%) και θα εδραιωθεί το 2018 (3,1%).

Σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά δεδομένα, αναμένεται να σημειωθεί το 2015 πρωτογενές έλλειμμα της τάξεως του 0,25% του ΑΕΠ, ενώ για το 2016, το 2017 και το 2018 αναμένεται πλεόνασμα της τάξεως του 0,5%, του 1,75% και του 3,5% αντιστοίχως.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το ελληνικό οικονομικό πρόγραμμα το οποίο συμφωνήθηκε σε τεχνικό επίπεδο στην Αθήνα έχει σαφή αναπτυξιακή προοπτική, ενώ υπογραμμίζουν ότι οι οικονομικές θυσίες που αναμφιβόλως περιέχει, είναι δίκαια κατανεμημένες από κοινωνικής άποψης.

Το επόμενο «κρίσιμο ραντεβού» της Ελλάδας με τους δανειστές της, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τοποθετείται τον Οκτώβριο, οπότε θα αξιολογηθεί - για πρώτη φορά στο πλαίσιο του νέου προγράμματος - η ως τότε εφαρμογή των μέτρων, θα ληφθούν αποφάσεις για το ασφαλιστικό και θα αποτιμηθεί η πραγματική κατάσταση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Στη συνέχεια, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα υιοθετηθούν από την Ευρωζώνη οι αποφάσεις οι οποίες αφορούν τις ρυθμίσεις για το ελληνικό δημόσιο χρέος, κατά τρόπο που να ικανοποιεί και το Δ.Ν.Τ., του οποίου οι ενστάσεις σε σχέση με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είναι γνωστές.