Moody's: H επιτυχία του τρίτου πακέτου διάσωσης δεν είναι σίγουρη σε καμία περίπτωση
<p>Η Moody's αμφιβάλλει για την επιτυχία της συμφωνίας</p>
Ο οίκος χαρακτηρίζει την υπερψήφιση του μνημονίου απ' την ελληνική βουλή ως ένα θετικό πιστωτικό γεγονός (“Credit Positive”) καθώς παράλληλα με τη συμφωνία στο Eurogroup απομακρύνει την βραχυπρόθεσμη πίεση ρευστότητας ώστε να αποπληρωθούν τα ομόλογα ύψους 3,4 δισ ευρώ της ΕΚΤ στις 20 του μήνα.
Ωστόσο υπογραμμίζει πως λόγω των πολιτικά αμφιλεγόμενων απαιτήσεων που συνδέονται με το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, ο κίνδυνος εφαρμογής του παραμένει πολύ υψηλός κατά τη συνολική χρονική διάρκεια του προγράμματος που φθάνει ως το 2018.
Και ο οίκος σημειώνει:
«Το τριετές πρόγραμμα έως 86 δισ ευρώ θα το παρέχει κυρίως ο ESM. Η ελληνική βουλή ενέκρινε τη συμφωνία με την υποστήριξη των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων, καθώς η ψηφοφορία διάβρωσε την κυβερνητική πλειοψηφία των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Μόλις 118 απ' τους 162 βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού υποστήριξαν το μνημόνιο, κάτω δηλαδή απ' τους 120 βουλευτές που θεωρείται ως το κατώτατο αποδεκτό όριο για κυβέρνηση μειοψηφίας. Ως αποτέλεσμα, τα ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα ζητήσει την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης τις επόμενες μέρες. Η αποτυχία εξασφάλισης μίας ψήφου εμπιστοσύνης θα προκαλέσει πρόωρες εκλογές, αυξάνοντας την πολιτική αβεβαιότητα και τους κινδύνους εφαρμογής του προγράμματος».
Μετά την υπερψήφιση του μνημονίου από τη Βουλή, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συναντήθηκαν την Παρασκευή το απόγευμα και συζήτησαν το προσχέδιο των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που απαιτούνται για την ενεργοποίηση του τριετούς προγράμματος. Μετά την απόφαση του Eurogroup η συμφωνία θα πρέπει να κυρωθεί και από μία σειρά εθνικά Κοινοβούλια. Αν και η Φινλανδία ενέκρινε το πακέτο την προηγούμενη Πέμπτη, οι πολιτικοί σε μία σειρά από χώρες, συμπεριλαμβανομένου της Γερμανίας έχουν εκφράσει τις αμφιβολίες τους για το “μνημόνιο συναντίληψης”, που θα μπορούσε να καθυστερήσει την έγκριση του προγράμματος και την διανομή των Κεφαλαίων.
Εάν η διαδικασία στα ευρωπαϊκά εθνικά Κοινοβούλια και η χορήγηση της πρώτης δόσης του δανείου δεν ολοκληρωθεί πριν τις 20 Αυγούστου, θεωρούμε ότι στην Ελλάδα θα δοθεί η επιλογή χρησιμοποίησης ενός δεύτερου δανείου - “γέφυρα” (“bridge loan”) απ' τον ESM ώστε να αποπληρωθεί έγκαιρα η ΕΚΤ.
Εκτιμούμε ότι ο ESM, ένα Ταμείο που έχει την εγγύηση των 28 κρατών μελών της ΕΕ και το διαχειρίζεται η Κομισιόν, εξακολουθεί να έχει πλεόνασμα 6 δισ ευρώ έπειτα απ' το πρώτο δάνειο - “γέφυρα” 7,2 δισ ευρώ που χορήγησε στην ελληνική κυβέρνηση για την αποπληρωμή του ΔΝΤ και της ΕΚΤ τον περασμένο Ιούλιο.
Η σκληρή στάση κάποιων μελών της Ευρωζώνης κλειδιά απέναντι στην Ελλάδα – και ο πιθανός ρόλος που θα έχει το ΔΝΤ στο όποιο τρίτο πακέτο διάσωσης, που μπορεί να συμπεριλαμβάνει και μία αναδιάρθρωση του χρέους προς τους επίσημους φορείς – μειώνει τη βεβαιότητα επίτευξης μίας ανθεκτικής πολιτικής συμφωνίας για το πρόγραμμα. Επιπρόσθετα, ακόμα και εάν μία πολιτική συμφωνία επιτευχθεί, με ή χωρίς περαιτέρω δάνειο - “γέφυρα”, οποιεσδήποτε αποκλίσεις στην εκτέλεση του προγράμματος από μέρους της Ελλάδας θα αυξήσει περαιτέρω τις αμφιβολίες για τη συνέχιση της χρηματοδοτικής υποστήριξης της ίδιας της χώρας απ' τους Ευρωπαίους εταίρους. Αυτή η αβεβαιότητα συνδέεται με την περιορισμένη ικανότητα των ελληνικών Αρχών να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις και τη σημαντική κοινωνική και πολιτική αντίσταση που υπάρχουν στην Ελλάδα γύρω απ' τους όρους της χρηματοοικονομικής διάσωσης.
Κατά την άποψη μας η επιτυχία του τρίτου πακέτου διάσωσης δεν είναι σίγουρη σε καμία περίπτωση, διατηρώντας τον κίνδυνο ρευστότητας της ελληνικής κυβέρνησης υψηλό καθ' όλη τη διάρκεια της περιόδου του προγράμματος».