Οι κινεζικές Αρχές ξεκίνησαν εκ νέου τη λήψη δραστικών μέτρων εναντίον αθέμιτων πρακτικών στη χρηματοπιστωτική αγορά, θέτοντας υπό έρευνα πέντε από τις μεγαλύτερες χρηματιστηριακές εταιρείες της χώρας, εν μέσω της μεγαλύτερης πτώση των τιμών των μετοχών εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Οι χρηματιστηριακές εταιρείες Haitong Securities, GF Securities, Huatai Securities και Founder Securities εξέδωσαν ανακοινώσεις, με τις οποίες επιβεβαίωσαν ότι διερευνώνται από την κινεζική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (China Securities Regulatory Commission) για «μη έλεγχο και επαλήθευση της ταυτότητας πελατών τους, σύμφωνα με τους κανόνες».

Με ανακοίνωσή της στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, η Haitong δήλωσε ότι θα «συνεργασθεί πλήρως» με την εποπτική Αρχή και ότι οι εργασίες της συνεχίζονται κανονικά.

Σε μία άλλη έρευνα, οκτώ πρόσωπα που συνδέονται με τη Citic Securities, που είναι η μεγαλύτερη χρηματιστηριακή της χώρας, διερευνώνται από την κινεζική αστυνομία για «παράνομες συναλλαγές μετοχών», σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, μαζί με πρόσωπα που συνδέονται με την ίδια την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Η Citic ανέφερε ότι «δεν έχει λάβει καμία ειδοποίηση» για την έρευνα. «Είμαστε στη διαδικασία συλλογής περισσότερων πληροφοριών για το θέμα αυτό», δήλωσε η εταιρεία.

Οι μετοχές των τεσσάρων εταιρειών, που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, αυξήθηκαν απότομα σήμερα το πρωί, με τη μετοχή της Citic να σημειώνει κέρδη 4,1% και της GF Securities 4,7%. Η μετοχή της Founder, που είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Σαγκάης, αυξήθηκε κατά 0,3%. Η κινεζική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών του Πεκίνου να σταματήσει τη δραματική πτώση των χρηματιστηρίων. Μετά το υψηλό 7ετίας που σημείωσε στα μέσα Ιουνίου, ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης έχει υποχωρήσει περισσότερο από 40%, χάνοντας όλα τα κέρδη που είχε φέτος.