Περικοπές στο ασφαλιστικό περίπου 800 εκατ. ευρώ θα αναγκαστεί να εφαρμόσει η νέα κυβέρνηση προκειμένου να διασφαλίσει πως ο Προϋπολογισμός του 2016 θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ.
Με το νέο Μνημόνιο η Ελλάδα δεσμεύθηκε πως θα εφαρμόσει εμπροσθοβαρείς παραμετρικές δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων του συστήματος ΦΠΑ και του συνταξιοδοτικού συστήματός της, αλλά και ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για την ενίσχυση της φορολογικής συμμορφώσεως, την διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, καθώς και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Σε μεγάλο βαθμό οι παρεμβάσεις στον ΦΠΑ έχουν δρομολογηθεί (οι αλλαγές στα νησιά θα ισχύσουν από τον Οκτώβριο) και η νέα κυβέρνηση θα πρέπει από τον Οκτώβριο να δρομολογήσει τις αλλαγές στις συντάξεις, οι οποίες μάλιστα θα πρέπει δημοσιονομικά να αποδώσουν άμεσα.
Βάσει του Μνημονίου η νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα περιλαμβάνει την σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ, την καθιέρωση στενότερης σύνδεσης μεταξύ εισφορών και παροχών, την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών των αυτοαπασχολούμενων, την εναρμόνιση των κανόνων σχετικώς με τους θεσμοθετημένους  πόρους που στηρίζουν τα ταμεία και την σταδιακή εναρμόνιση των κανόνων για τις συντάξεις του ΟΓΑ με όσα ισχύουν στα άλλα ταμεία.