Δόση σε... δόσεις εξετάζουν οι δανειστές
<p>Καθυστέρηση της αξιολόγησης λόγω εκλογών ίσως φέρει νέα λίστα προαπαιτούμενων μέτρων - Καμπανάκι κινδύνου από τον Ντάισελμπλουμ</p>
Ορόσημο για την πορεία του ελληνικού προγράμματος στήριξης αποτελεί το Eurogroup της 12ης Σεπτεμβρίου στο Λουξεμβούργο όπου θα καταδειχθεί το εάν οι πολιτικές εξελίξεις θα οδηγήσουν στην αναβολή ή όχι της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις δεν αποκλείεται να πάνε πίσω για τουλάχιστον δύο μήνες οι δόσεις από το νέο δάνειο που έλαβε η χώρα μας εξαιτίας των εκλογών και πηγές από το ΔΝΤ εκτιμούν πως η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί ίσως και μέσα στον Δεκέμβριο.
Η καθυστέρηση της επόμενης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος θα οδηγήσει σε καθυστέρηση της εκταμίευσης της τελευταίας υπο-δόσης που εγκρίθηκε στα μέσα Αυγούστου, ύψους 3 δισ. ευρώ.
Aνησυχεί ο Ντάισελμπλουμ
Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ σε έγγραφό του εκφράζει την ανησυχία του για τις εκλογές και για τις πιθανές καθυστερήσεις που θα προκύψουν σε ότι αφορά τα προαπαιτούμενα, τα οποία θα πρέπει να ολοκληρωθούν για να εκταμιευτεί η υποδόση των 3 δισ. ευρώ.
Οπως αναφέρεται, ανεξάρτητα από την έκβαση, οι υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία παραμένουν. Σημειώνεται μάλιστα με νόημα ότι 222 βουλευτές από το σύνολο των 300 ψήφισαν την συμφωνία στο ελληνικό κοινοβούλιο, από το οποίο ήδη έχουν περάσει συνολικά τρία πακέτα μέτρων.
Στο έγγραφο γίνεται αναφορά στο ότι υπογράφηκε η συμφωνία και δόθηκε το πράσινο φως για τα πρώτα 26 δισ. ευρώ και ότι από αυτά τα 13 δισ. εκταμιεύτηκαν για να καλυφθούν οι δανειακές υποχρεώσεις της Αθήνας, τα 10 δισ. μπήκαν στην άκρη για τις τράπεζες και τα 3 δισ. ευρώ θα διατεθούν μόνο όταν διαπιστωθεί «συμμόρφωση με την εφαρμογή των αναγκαίων προαπαιτούμενων δράσεων».
Ο Ντάισλεμπλουμ ξεκαθαρίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τα συμφωνημένα και τυχόν καθυστερήσεις λόγω πολιτικών εξελίξεων αποτελούν δική της ευθύνη.
Οι επιπτώσεις
Μια τέτοια εξέλιξη αναμένεται να επιτείνει την ασφυξία στην αγορά καθώς αυτά τα χρήματα αναμένεται να δοθούν σε οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες.
Νέα μέτρα;
Πληροφορίες αναφέρουν πως είναι πιθανόν το Eurogroup της 12ης Σεπτεμβρίου να ορίσει δύο δέσμες προαπαιτούμενων μέτρων και η υπο-δόση των 3 δισ. ευρώ να χορηγηθεί σε δύο μικρότερες δόσεις.
Οι δανειστές αναμένεται να φτάσουν στη χώρα μας και να απαιτήσουν σκληρά μέτρα για να κλείσουν την πρώτη αξιολόγηση μεταξύ αυτών και τη σύνδεση εισφορών - παροχών πράγμα που θα σημάνει την μείωση των συντάξεων, την άμεση κατάργηση του ΕΚΑΣ για 70.000 συνταξιούχους, την κατάργηση των κοινωνικών πόρων που χρηματοδοτούν τα ασφαλιστικά ταμεία και θα ζητήσουν την εφαρμογή της ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και την ενοποίηση των επικουρικών Ταμείων που θα οδηγήσει σε νέες μειώσεις.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τροϊκανοί θα απαιτήσουν μέτρα 4 δισ. ευρώ ώστε να καλυφθεί το κόστος εφαρμογής των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκριναν παράνομες τις προηγούμενες μειώσεις στις συντάξεις.
En