Μια απίστευτη φορολογική παγίδα στήθηκε σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων ηλικίας άνω των 65 ετών, από τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου», η παγίδα στήθηκε μέσω των τεκμηρίων διαβίωσης και έχεις ως αποτέλεσμα άλλοι συνταξιούχοι να καλούνται να πληρώσουν άδικα ειδική εισφορά αλληλεγγύης κι άλλοι να υποχρεώνονται να καταβάλουν ειδική εισφορά αλληλεγγύης μεγαλύτερη από αυτήν που θα έπρεπε κανονικά να πληρώσουν.

Η ισχύουσα νομοθεσία (περίπτωση ζ του άρθρου 33 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος) προβλέπει ότι τα ποσά των τεκμηρίων διαβίωσης μειώνονται κατά 30% για τους συνταξιούχους οι οποίοι έχουν υπερβεί το 65ο έτος της ηλικίας τους.

Ωστόσο, οι υπηρεσίες της ΓΓΔΕ κατά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που υπέβαλαν φέτος οι συνταξιούχοι άνω των 65 ετών δεν εφάρμοσαν σωστά τη διάταξη αυτή. Συγκεκριμένα, όπως φαίνεται στα εκκαθαριστικά σημειώματα εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων άνω των 65 ετών, οι υπηρεσίες της ΓΓΔΕ μείωσαν κατά 30% το συνολικό ύψος του τεκμαρτού εισοδήματος το οποίο προέκυψε βάσει των τεκμηρίων διαβίωσης μόνο κατά τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος. Μάλιστα, απέφυγαν να κάνουν το ίδιο και κατά τον υπολογισμό της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Έτσι, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, επειδή το τεκμαρτό εισόδημα ελήφθη υπόψη για την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, χωρίς να μειωθεί κατά 30% όπως προβλέπει ο νόμος, εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι άνω των 65 ετών με δηλωθέν εισόδημα χαμηλότερο του τεκμαρτού είτε χρεώθηκαν άδικα με ειδική εισφορά αλληλεγγύης είτε εκλήθησαν να πληρώσουν εισφορά περισσότερη από αυτήν που θα έπρεπε να καταβάλουν κανονικά.