Νέα μέτρα προ των πυλών -"Άγριες" διαθέσεις των δανειστών
<p>Στελέχη των θεσμών έλεγαν πως το πιο πιθανό είναι όταν επιστρέψουν στην Αθήνα να συζητήσουν τη λήψη πρόσθετων για το 2016</p>
Νέα μέτρα με το ... καλημέρα θα κληθεί να πάρει η νέα κυβέρνηση καθώς οι δανειστές ανησυχούν για την κακή τροπή της οικονομίας και ετοιμάζονται να ζητήσουν νέες παρεμβάσεις .
Ο μεγάλος πονοκέφαλος είναι η πορεία του προϋπολογισμού καθώς οι αρχικοί σχεδιασμοί ποτέ δεν υλοποιήθηκαν.
Μέχρι τον Αύγουστο που κράτησε η διαπραγμάτευση δεν υπήρχε ουσιαστική βάση παρακολούθησης με βάση τα δεδομένα που υπήρχαν τον περασμένο Ιανουάριο, ενώ προέκυψαν και τα capital controls.
Στελέχη των θεσμών έλεγαν πως το πιο πιθανό είναι όταν επιστρέψουν να συζητήσουν τη λήψη πρόσθετων για το 2016. Σε μία πολιτική διαβούλευση όμως -και εφόσον φανεί ότι η ζημιά από τα capital controls ήταν ελεγχόμενη- Ευρωπαίοι αξιωματούχοι άφηναν να εννοηθεί πως θα μπορούσαν να συζητήσουν μια τροποποίηση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα που πρέπει να επιτύχει η Ελλάδα (-0,25% του ΑΕΠ το 2015, 0,5% το 2016 και 1,75% το 2017) μέχρι να φτάσει στο 3,5% το 2018.
Στο άτυπο Eurogroup πάντως το Σάββατο στο Λουξεμβούργο, οι Ευρωπαίοι εταίροι έδειξαν ότι θα κρατήσουν αυστηρή στάση μέχρι τουλάχιστον τις εκλογές, για να τηρήσει πάση θυσία η Αθήνα τις δεσμεύσεις που απορρέουν από το τρίτο πρόγραμμα.
Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει μέσα στον Σεπτέμβριο κιόλας να καταρτίσει νέο προϋπολογισμό και μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα έως το 2019.
Επίσης:
- να αναζητήσει ισοδύναμα για να αποφύγει ορισμένα από τα πολύ σκληρά μέτρα του τρίτου Μνημονίου.
- να αποφύγει τις πιέσεις για πρόσθετα μέτρα το 2016.
- να προχωρήσει άμεσα στην αναkεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
- να δώσει δείγμα γραφής εφαρμόζοντας χωρίς καθυστέρηση κάποιες μεγάλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
- να ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση για ελάφρυνση του χρέους, εξέλιξη που μπορεί να συνοδεύεται από χαλάρωση των δεσμεύσεων για τα πρωτογενή πλεονάσματα του 2016 ή και του 2017.