Οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας εμφανίζονται ασθενέστερες συγκριτικά με πριν από λίγους μήνες, με τις καλές επιδόσεις των ΗΠΑ, ωστόσο, να αποτελούν επαρκές επιχείρημα προκειμένου η κεντρική της τράπεζα να προχωρήσει με την πρώτη αύξηση των επιτοκίων από την χρηματοοικονομική κρίση, ανέφερε σήμερα ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να καταγράψει ρυθμό ανάπτυξης 3,0% φέτος και 3,6% τον επόμενο χρόνο, σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες προβλέψεις του οργανισμού για τις μεγάλες οικονομίες.

Ο ΟΟΣΑ αναθεώρησε πτωτικά τις εκτιμήσεις του Ιουνίου - όταν προέβλεπε ρυθμό αύξησης 3,1% και 3,8% - επικαλούμενος κυρίως την επιβράδυνση των αναδυόμενων οικονομιών όπως η Κίνα και η Βραζιλία.

«Οι προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης έχουν κάπως εξασθενήσει και έχουν γίνει λιγότερο σαφείς τους τελευταίους μήνες» είπε σε συνέντευξή του στο Reuters η επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ Κάθριν Μαν.

Ένα θετικό σημείο, ωστόσο, ήταν οι ΗΠΑ. Ο ΟΟΣΑ αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις του για φέτος στο 2,4% από το 2,0% τον Ιούνιο. Ωστόσο, η εκτίμηση για το 2016 αναθεωρήθηκε στο 2,6% από το 2,8% προηγουμένως.

Ο ΟΟΣΑ θεωρεί πως αυξάνονται τα επιχειρήματα υπέρ μιας αύξησης των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ Federal Reserve αυτή την εβδομάδα.

«Η αύξηση των επιτοκίων τώρα θα εξάλειφε την αβεβαιότητα στις αγορές» είπε η Μαν, προσθέτοντας ότι ο ρυθμός των μελλοντικών αυξήσεων ήταν περισσότερο σημαντικός από το εάν η Fed θα προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση.

Σε ό,τι αφορά την ευρωζώνη, οι προοπτικές είναι οι καλύτερες των τελευταίων τεσσάρων ετών. Η ανάπτυξη εκτιμάται στο 1,6% φέτος και στο 1,9% την επόμενη χρονιά.

Ωστόσο, ο ρυθμός ανάπτυξης της ευρωζώνη θα μπορούσε να είναι σχεδόν κατά μια ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα υψηλότερος, είπε η Μαν, καθώς ευνοείται από το αδύναμο ευρώ και τα χαμηλά επίπεδα των επιτοκίων και των τιμών πετρελαίου.

Η προτεραιότητα της ευρωζώνης θα πρέπει να είναι η βελτίωση του τραπεζικού συστήματος και η αντιμετώπιση των επισφαλών δανείων, είπε η Μαν, αντί της επέκτασης, χρονικής ή ποσοτικής, του προγράμματος αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Παράλληλα, ο ΟΟΣΑ αναθεώρησε οριακά χαμηλότερα τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη στην Κίνα στο 6,7% φέτος και στο 6,5% την επόμενη χρονιά μετά από μια σειρά απογοητευτικών στοιχείων αλλά και τη βουτιά που κατέγραψαν τα κινεζικά χρηματιστήρια.