Wall Street Journal: Η Μέρκελ ζει το όνειρό της με τον... μνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ
<p>Γίνεται πραγματικότητα το όνειρο της Καγκελάριου για εφαρμογή του μνημονίου στην Ελλάδα σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα</p>
Ικανοποιημένοι για το ήπιο όπως το χαρακτηρίζουν προεκλογικό κλίμα είναι οι δανειστές σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.
"Αυτή η προεκλογική εκστρατεία στην Ελλάδα, λοιπόν, έχει περιστραφεί γύρω από τις υποσχέσεις των μεγάλων κομμάτων «να κρατήσουν την Ελλάδα στο κοινό νόμισμα με την εφαρμογή της συμφωνίας διάσωσης λιγότερο ή περισσότερο στο σύνολό της" αναφέρει το άρθρο.
Σχετικά με την .. μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ η WSJ σημειώνει ότι "το τραύμα του τρέχοντος έτους, οι επίπονες διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές που οδήγησαν στην επιβολή ελέγχων κεφαλαίου, ήταν ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ. Ο ΣΥΡΙΖΑ, η εκλογή του οποίου η νίκη τον Ιανουάριο πυροδότησε αυτό το χάος, ανέκρουσε πρύμναν.
Και συνεχίζει:
"Ο Τσίπρας εκκαθάρισε το κόμμα του από τους ριζοσπάστες που πλέον δημιούργησαν δικό τους κόμμα, είναι σφόδρα αντιευρωπαϊστές και παλεύουν να κερδίσουν κάποιες έδρες στη νέα Βουλή. Το υπόλοιπο κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί τώρα να εδραιωθεί ως ένα αξιοσέβαστο κόμμα της Αριστεράς που θα τηρήσει τη συμφωνία. Αυτό θα μπορούσε να γίνει με την επίρρωση του αναγεννημένου, λόγω της Φώφης Γεννηματά, ΠΑΣΟΚ που διεκδικεί καλύτερα ποσοστά σε αυτές τις εκλογές. Ο Τσίπρας, σημειώνει η εφημερίδα, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι μπορεί να συγκυβερνήσει με το ΠΑΣΟΚ που διαθέτει εμπειρία να προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια στον Τσίπρα.
Μια άλλη εξέλιξη που οι δανειστές χειροκροτούν είναι ότι η Ελλάδα απέκτησε πάλι μια κεντροδεξιά παράταξη με δυναμική. Η ΝΔ που πριν από λίγους μήνες έδειχνε να έχει χάσει τη δυναμική της, με τον δύσμοιρο πρώην ηγέτης της (βλ. Αντώνης Σαμαράς), τώρα ενδέχεται να επιστρέψει στην εξουσία.
Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δείχνει να είναι ικανός να την οδηγήσει ξανά σε νικηφόρο μονοπάτι και αν έρθει πρώτος θα μπορούσε να συγκυβερνήσει με το Ποτάμι".
Για τις επόμενες κινήσεις των δανειστών απέναντι στην νέα κυβέρνηση η αμερικανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι μετά από πέντε χρόνια αποτυχιών στις μεταρρυθμίσεις, οι δανειστές έχουν κάθε λόγο να μην εμπιστεύονται την Αθήνα. "
Γι' αυτό και η συμφωνία του Αυγούστου είναι τόσο ανελαστική. Με το φόβο ότι θα ενσκήψει νέα κρίση στην Ευρωζώνη, οι δανειστές θέλουν να υπαγορεύουν αυτοί στην Αθήνα τι να κάνει. Άρα, αυτό δικαιώνει τη θεωρία ότι οι Έλληνες θα κάνουν το σωστό, αν δεν τους δοθεί άλλη εναλλακτική λύση.
Όλα αυτά μοιάζουν σαν όνειρο για την Μέρκελ: τα δύο μεγάλα κόμματα της Ελλάδας συμφωνούν ότι θα εφαρμόσουν το Μνημόνιο. Ωστόσο, η επιτυχία του προγράμματος θα μπορούσε να έρθει με υψηλό κόστος καταλήγει το άρθρο.