Δείτε τα νέα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση
<p>Όλη η εγκύκλιος που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας</p>
Τα πάνω-κάτω έρχονται στο συνταξιοδοτικό σύστημα και πιο συγκεκριμένα στα όρια ηλικίας, όπως προκύπτει από την εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, από 1η Ιανουαρίου του 2022 ως όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για πλήρη σύνταξη λόγω γήρατος ορίζεται το 62ο έτος (με 12.000 ημέρες ασφάλισης ή 40 έτη) και το 67ο έτος της ηλικίας (με 15 έτη ή 4.500 ημέρες ασφάλισης).
Ενδεικτικό των δραματικών αλλαγών που έρχονται είναι ότι στους σημερινούς 50άρηδες προκαλείται άμεση αύξηση ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά πέντε έτη.
Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση, σύμφωνα με το νέο Μνημόνιο, έχει προθεσμία μόλις 35 ημερών, έως τις 31 Οκτωβρίου, ώστε να θεσπίσει τις 16 αλλαγές στο ασφαλιστικό.
Ανεξάρτητα από τον τρόπο με τον οποίο θα τις υλοποιήσει, η κυβέρνηση πρέπει να «κόψει» από φέτος έως το 2018 4 δισ. ευρώ από τις συνταξιοδοτικές δαπάνες. Πιο αναλυτικά, φέτος πρέπει να περικοπούν κατά 5,8%, το 2016 κατά 5,8% και κατά 5,4% το 2016-2017.
Τα νέα όρια ηλικίας
Οι αυξήσεις στα όρια ηλικίας για τις περιπτώσεις πρόωρης συνταξιοδότησης, που σύμφωνα με το νέο Μνημόνιο είναι πέντε έτη άμεσα για τους σημερινούς 50άρηδες, όπως επίσης και ποιες περιπτώσεις ασφαλισμένων εξαιρούνται, περιλαμβάνονται στην πρώτη εγκύκλιο για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό που υπέγραψε σήμερα ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης.
Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη γενικής φύσεως εγκύκλιος ανήκει στη σειρά εγκυκλίων που είναι υποχρεωμένο να εκδώσει το υπουργείο Εργασίας, στο πλαίσιο της συμφωνίας διάσωσης, και δημοσιεύθηκε προκειμένου να μπορέσει να υπάρξει επανεκκίνηση στην έκδοση νέων συντάξεων με βάση το νέο τρόπο υπολογισμού.
Στη σημερινή εγκύκλιο σημειώνονται τα γενικά όρια συνταξιοδότησης, όπως αυτά θα ισχύσουν για όλους τους ασφαλισμένους από την 1.1.2022 και μετά (62ο έτος με 40 χρόνια προϋπηρεσίας ή 67ο έτος με 15 χρόνια προϋπηρεσίας).
Επιπλέον, στην ίδια εγκύκλιο υπάρχουν αναφορές για τη χορήγηση της κατώτατης και της οργανικής σύνταξης έως το 67ο έτος ηλικίας.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την εγκύκλιο:
Όσοι συνταξιοδοτούνται από 1η Ιουλίου 2015 και μετά και είναι δικαιούχοι των κατώτατων ορίων σύνταξης, θα υποστούν μεταβολές ως προς τα καταβαλλόμενα ποσά σύνταξης λόγω γήρατος. Ειδικότερα προβλέπεται ότι ων η συνταξιοδότηση λόγω γήρατος από τους Οργανισμούς Κύριας ή Επικουρικής Ασφάλισης αρχίζει από την 1.7.2015 και εφεξής, λαμβάνουν μόνον το ποσό της σύνταξης που προκύπτει βάσει των οικείων καταστατικών και γενικών διατάξεων (οργανικό ποσό). Σε περίπτωση που το οργανικό ποσό σύνταξης που προκύπτει είναι κατώτατο του εκάστοτε κατώτατου ορίου, τότε χορηγείται το οργανικό ποσό σύνταξης. Μετά τη συμπλήρωση του 67ου έτους ηλικίας καταβάλλεται το εκάστοτε προβλεπόμενο ποσό του κατώτατου ορίου σύνταξης. Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση που το οργανικό ποσό σύνταξης υπερβαίνει το ποσό του κατωτάτου ορίου σύνταξης, τότε εξ' αρχής καταβάλλεται το οργανικό ποσό σύνταξης.
- Ο υπολογισμός της σύνταξης γίνεται με βάση το άρθρο 4 του νόμου Λοβέρδου – Κουτρουμάνη (ν.3863/2010) για όσους υπάγονται σε οποιοδήποτε Φορέα Κύριας Ασφάλισης (ΦΚΑ) ή το Δημόσιο έως και την 31.12.2010 γίνεται με τον ισχύοντα τρόπο υπολογισμού. Προϋπόθεση η συνταξιοδότηση λόγω γήρατος ή αναπηρίας να αρχίζει από την 1.1.2015 και μετά.
- Τα ποσά κατώτατων ορίων σύνταξης λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου, που καταβάλλονται από τους οργανισμούς κύριας ή επικουρικής ασφάλισης, όπως αυτά προβλέπονται από τις οικείες καταστατικές και γενικές διατάξεις, διατηρούνται μέχρι και 31.12.2021 στο ύψος που ισχύει την 31.7.2015.
Η εγκύκλιος αναφέρεται και στους πίνακες που ενσωματώθηκαν στο νέο Μνημόνιο, που προβλέπουν την σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας πλήρους και μειωμένης συνταξιοδότησης. Ειδικότερα, ορίζεται ότι από 01.01.2022 ως όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για πλήρη σύνταξη λόγω γήρατος για τους ασφαλισμένους όλων των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας της Ελλάδος, το 62ο έτος της ηλικίας (με 12.000 ημέρες ασφάλισης ή 40 έτη) και το 67ο έτος της ηλικίας (με 15 έτη ή 4.500 ημέρες ασφάλισης).
Ωστόσο, διατηρείται η επιφύλαξη που καταγράφεται και στο νόμο Λοβέρδου - Κουτρουμάνη (άρθρο 11, παράγραφος 3, ν. 3863/2010), αναφορικά με το προσδόκιμο ζωής. Ουσιαστικά δίνεται το δικαίωμα να υπάρξει περαιτέρω αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, από το 2021 και μετά εάν υπάρξει μεταβολή στο προσδόκιμο ζωής των πολιτών της χώρας. Μάλιστα από 1.1.2024 τα όρια θα μπορούν να ανακαθορίζονται ανά τριετία, αφού πρώτα θα λαμβάνονται υπόψη οι σχετικοί δείκτες που προσδιορίζονται από την ΕΛΣΤΑΤ και την Eurostat.
Όπως τονίζεται στην εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, από την 1.1.2022 προβλέπεται ως όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος, για όλους τους ασφαλισμένους των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας της Ελλάδος, το 62ο έτος της ηλικίας με 4.500 ημέρες ή 15 έτη ασφάλισης. Στις περιπτώσεις που δεν έχει θεμελιωθεί δικαίωμα πλήρους ή μειωμένης σύνταξης, τα όρια ηλικίας αυξάνονται σταδιακά έως την 01.01.2022, όπως προβλέπουν οι σχετικοί πίνακες. Άρα, προκαλείται άμεση αύξηση ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά πέντε έτη, για τους σημερινούς 50άρηδες. Μια αύξηση που σε ακραία περίπτωση, μπορεί να φτάσει και τα 17 έτη, το 2022. Από τις ανωτέρω ρυθμίσεις εξαιρούνται οι υπαγόμενοι σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα καθώς και οι μητέρες και οι χήροι πατέρες ανίκανων για κάθε βιοποριστική εργασία τέκνων.
Θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα στους Οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας της Ελλάδος, λόγω συμπλήρωσης των προϋποθέσεων του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης και ορίου ηλικίας, όπου αυτό προβλέπεται, δεν θίγονται και δύνανται να ασκηθούν οποτεδήποτε, επισημαίνεται.