Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας και στη φορολογία των αυτοκινήτων. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε αυτές, ακόμα και πριν «βγει» το 2015.

Παράλληλα υπό εξέταση είναι η καταβολή τελών για όσους ιδιοκτήτες ΙΧ είχαν απαλλαγή έως τώρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε χθεσινές του δηλώσεις ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης, επιβεβαίωσε ο ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές , ενώ επεσήμανε ότι ότι «ίσως υπάρξουν και φέτος αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας, αλλά αυτό είναι θέμα απόφασης γενικότερης κυβερνητικής πολιτικής».

Τα σενάρια για τα νέα τέλη

- Η εισαγωγή κριτηρίου συνολικού αριθμού ΙΧ ανά νοικοκυριό. Τα νοικοκυριά με δύο ενήλικες που έχουν τρίτο ή και τέταρτο ΙΧ, θα επιβαρυνθούν σε σχέση με όσα καταβάλλουν σήμερα. Αντίστοιχα, το νοικοκυριό με ένα φορολογούμενο και περισσότερα από ένα ΙΧ επίσης θα επιβαρυνθεί.

- Η εισαγωγή κριτηρίου εμπορικής αξίας κυρίως για τα οχήματα που ταξινομήθηκαν για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2010 και μετά, και για τα οποία σήμερα τα ύψος των τελών υπολογίζεται αποκλειστικά με βάση τους εκπεμπόμενους ρύπους.

Από την άλλη πλευρά Ένα ακόμη υπό εξέταση σενάριο είναι η επιβολή περιβαλλοντικού τέλους, το οποίο θα αφορά στα παλιά και ρυπογόνα αυτοκίνητα. Επιπλέον στο τραπέζι έχει πέσει και η επέκτασή του στα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα. 

Εν τω μεταξύ, μετά το σκάνδαλο του ομίλου VW, η επιβολή του περιβαλλοντικού τέλους «ακούγεται» ακόμα πιο έντονα, ενώ το κόστος αναμένεται να κυμανθεί από 30 έως και 70 ευρώ ετησίως. 

Τέλος στα υπό εξέταση, σενάρια περιλαμβάνεται και η αύξηση της τιμής του πετρελαίου κίνησης στα επίπεδα της βενζίνης.