Στην μέγγενη των οικονομικών απαιτήσεων του μνημονίου και των προαπαιτούμενων προκειμένου η χώρα να λάβει το νέο δάνειο μπαίνουν τα ελληνικά νοικοκυριά, που καλούνται συνταξιούχοι και μισθωτοί να πληρώσουν και πάλι τα «σπασμένα» της συμφωνίας.

Νέα φοροκαταιγίδα, και μια σειρά από σκληρά μέτρα όπως μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, αυξήσεις στα μέσα μεταφοράς, αλλά και «κρυφοί» φόροι που έρχονται μέσω του περιουσιολογίου, φέρνουν νέο «τσουνάμι-αρπαγής» στο υστέρημα πια των Ελλήνων.

Σύμφωνα με όσα προβλέπουν τα προαπαιτούμενα, αλλά και σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, αναμένεται το νέο χτύπημα του μνημονίου να είναι βαρύ για την ελληνική κοινωνία, με τους φόρους στα ακίνητα να οδηγούν ακόμη και σε εξώσεις αφού οι ιδιοκτήτες θα προτιμούν να χάνουν ένα έσοδο, το οποίο σε κάποιες περιπτώσεις θα καλούνται να πληρώσουν… διπλό στην εφορία.

Φόρος στα ενοίκια

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η χώρα στα θέματα φορολογίας των ακινήτων γυρίζει πίσω… δεκαετίες με την κατάργηση της δυνατότητας εκχώρησης ανείσπρακτων μισθωμάτων προς το δημόσιο. Το πολυνομοσχέδιο που καταθέτει σήμερα στη Βουλή η κυβέρνηση με τα προαπαιτούμενα, ανοίγει νέο μέτωπο αλλά και νέες πληγές στην κοινωνία και στις σχέσεις ιδιοκτητών – ενοικιαστών με τους ιδιοκτήτες να αναγκάζονται να κινήσουν γη και  ουρανό για να εκδιώξουν τους ενοικιαστές που δεν πληρώνουν τα νοίκια τους.

 Και αν ακόμη πολλοί ιδιοκτήτες (δυστυχώς όχι όλοι βέβαια) έχουν τείνει χείρα βοηθείας στους ενοικιαστές τους και έχουν δεχτεί, λόγω της οικονομικής κρίσης,  κάποια μείωση του ενοικίου ή και καθυστερήσεις στην καταβολή του, προκειμένου να μην «ξεσπιτώσουν» επιχειρήσεις και νοικοκυριά, αυτό αλλάζει και ουσιαστικά ο νέος νόμος απαγορεύει τέτοιες πράξεις αλληλεγγύης. Και η κυβέρνηση το επιτυγχάνει αυτό με δύο τρόπους, όπως επισημαίνεται και στο protothema.gr:

1ον:  με το πολυνομοσχέδιο ο ιδιοκτήτης θα πληρώνει πλέον από φέτος και για το εισόδημα που δεν εισπράττει από το ενοίκιο. Ενώ ως τώρα δηλαδή μπορούσε να δείξει κάποια ανοχή στην καταβολή του ενοικίου και, αν χρειαστεί, να εκχωρεί στο δημόσιο τα μισθώματα που δεν εισέπραξε μέσα στη χρονιά ώστε να μη φορολογηθεί, αυτό από το 2015 καταργείται. Έτσι απειλείται πλέον άμεσα να πληρώσει φόρο και για το «φέσι» που τυχόν του αφήνει ένας ενοικιαστής, αν συνεχίσει να του δίνει «τράτο», αφού η χρονιά τελειώνει σε δυόμισι μήνες και τελικά θα κληθεί να καταβάλει φόρο εισοδήματος σαν είχε εισπράξει κανονικά τα χρήματά του, ώστε να πληρώσει και την εφορία το 2016.

2ον:  ακόμα χειρότερα για τον ιδιοκτήτη, αντί η κυβέρνηση να ενσωματώσει τα εισοδήματα αυτά σε μία ενιαία προοδευτική κλίμακα όπως υποσχόταν μέχρι πρόσφατα (ώστε να πληρώνουν λιγότερα τουλάχιστον όσοι έχουν σχετικά χαμηλό εισόδημα) αφήνει ξεχωριστά τον φόρο ενοικίων και μάλιστα αυξάνει αναδρομικά και το ποσό του φόρου (15% αντί 11% για κάτω από 12.000 ετησίως και 355 αντί 33% για πάνω από 12.000 ευρώ).

Με άλλα λόγια, αν κάποιος ενοικιαστής πλήρωσε πχ το α΄εξάμηνο κανονικά στον ιδιοκτήτη, αλλά καθυστερεί ήδη 3 μήνες, ο ιδιοκτήτης είναι αναγκασμένος να ρωτήσει άμεσα και να πιέσει τον μισθωτή πότε θα πληρωθεί τα ενοίκια αυτά, γιατί αν μείνει απλήρωτος και στο τελευταίο τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου, τότε θα έχει εισπράξει μόνο τα μισά λεφτά, αλλά θα φορολογηθεί και για το 50% που δεν θα έχει εισπράξει μέχρι τέλος του χρόνου.

Αν για παράδειγμα εισπράττει 1.000 ευρώ το μήνα (ή δύο ενοίκια των 500 ευρώ κλπ) πρέπει να αποδώσει και φόρο 15% , δηλαδή 1.800 ευρώ, ενώ στην περίπτωση αυτή θα έχει εισπράξει 6.000 ευρώ. Τελικά δηλαδή θα του μείνουν για να ζήσει 4.200 ευρώ, σαν να εισέπραττε δηλαδή ενοίκιο 350 ευρώ το μήνα και όχι 1.000. Αν φυσικά ξεπερνά και τα 12.000 ευρώ, τότε η εφορία θα του ζητήσει το 1/3 του ετήσιου ενοικίου, στην πράξη όμως θα του πάρει τα 4 από τα 6 ενοίκια που εισέπραξε!

Και σαν να μην έφταναν αυτά, όπως επισημαίνει και η ΠΟΜΙΔΑ, με τις νέες διατάξεις:

1. Επιβάλλεται στυγνή φορολόγηση στα αποδεδειγμένα ανείσπρακτα μισθώματα, εξωθώντας την κοινωνία σε αναγκαστικές εξώσεις, αλλά και αυτοδικίες, αφού και οι νόμιμες εξώσεις σήμερα απαγορεύονται.

2.  Αυξάνεται η φορολογία των μισθωμάτων έως και 40% την ώρα που ζητείται η καταβολή βαρύτατου ΕΝΦΙΑ από τους ίδιους φορολογούμενους!

Προφανώς τα προβλήματα αυτά δεν τα βιώνουν όσοι έχουν ακίνητα φιλέτα που τους επιτρέπουν, παρά την ελληνική οικονομική κρίση, να εισπράττουν πολύ υψηλά ενοίκια από πολυεθνικές, ναυτιλιακές, πρεσβείες ξένων κρατών κλπ.

Η «παγίδα» του περιουσιολογίου

Για την επιβολή πρόσθετου φόρου στο άθροισμα της περιουσίας πιέζουν, σύμφωνα με πηγές του «ΘΕΜΑτος», οι δανειστές.

Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση επιδιώκει την επιβολή για πρώτη φορά Περιουσιολογίου ώστε το Δημόσιο να γνωρίζει την πλήρη οικονομική εικόνα σε ακίνητη αλλά και κινητή περιουσία των πολιτών (δηλαδή και τα μετρητά τους σε τράπεζες ή εκτός αυτών) αποβλέποντας στην πάταξη της φοροδιαφυγής, οι δανειστές φέρονται -σε διερευνητικό προς το παρόν στάδιο- να έχουν θέσει ζήτημα φορολόγησης επί του αθροίσματος της περιουσίας των φορολογουμένων. Πρόκειται για την πλήρη αναστροφή της προσπάθειας που συντελείται από το οικονομικό επιτελείο, καθώς μοναδικός σκοπός του Περιουσιολογίου είναι να βοηθηθεί το τσεκάρισμα δηλωθέντων και πραγματικών εισοδημάτων, ανοίγοντας δρόμο κατά της φοροδιαφυγής και όχι για να επιβληθεί πρόσθετη φορολόγηση.

Ειδικότερα, σε πρώτο και ανεπίσημο επίπεδο, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, εκπρόσωποι των δανειστών διερευνούν το κατά πόσο θα πρέπει να επιβληθεί ένας ενιαίος φόρος επί του συνόλου της περιουσίας των πολιτών επιπρόσθετα με τους άλλους που ισχύουν σήμερα. Η σκέψη αυτή, η οποία έχει συζητηθεί, όπως μας αναφέρουν πηγές, και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, εκτός του ότι αλλάζει πλήρως το φορολογικό σκηνικό στη χώρα μας, έρχεται να θυμίσει τις αντίστοιχες προσπάθειες που έχουν γίνει σε άλλες χώρες. Το χειρότερο όλων είναι ότι σε μια τέτοια περίπτωση οι πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν νέους φόρους παρά την περί του αντιθέτου δέσμευση της κυβέρνησης.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθαρίζουν στο «ΘΕΜΑ» ότι «μια τέτοια λογική δεν είναι αποδεκτή» και συμπληρώνουν: «Ο φόβος ότι θα υπάρξουν νέες ισχυρές πιέσεις είναι υπαρκτός». Κι αυτό διότι πάγια είναι η πρακτική των τροϊκανών να πιέζουν για πράγματα που αρχικά διαρρέουν στη μεριά των Ελλήνων διαπραγματευτών και κατόπιν παρουσιάζουν ως καταληκτικές εισηγήσεις τους. Καλά ενημερωμένες πηγές τονίζουν ότι στις σκέψεις των εισηγητών αυτών των προτάσεων (περισσότερο το ΔΝΤ φαίνεται να είναι κινητικό προς την κατεύθυνση αυτή, αν και η αρχική ιδέα είχε δημοσιοποιηθεί από Γερμανό ευρωβουλευτή) είναι αυτή η πρόσθετη φορολόγηση να συμβάλει στο κλείσιμο της δημοσιονομικής ψαλίδας που αναμένεται να δημιουργηθεί για τη διετία 2015-2016. Να θυμίσουμε ότι το ΔΝΤ τις προηγούμενες ημέρες ανέβαζε τον λογαριασμό των μέτρων του νέου Προϋπολογισμού κατά 1,35 δισ. ευρώ. Μέτρα που θα φανούν σε έναν περίπου μήνα και στο τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού που θα ανακοινωθεί τον Νοέμβριο λόγω του πρωτογενούς ελλείμματος που θα σημειωθεί το τρέχον έτος, αλλά και του μειωμένου κατά το ήμισυ πρωτογενούς πλεονάσματος το 2016. Ωστόσο, εκτός του ΔΝΤ και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί την προηγούμενη κιόλας Κυριακή με δηλώσεις του στο «ΘΕΜΑ», προλειαίνοντας το έδαφος, είχε πει: «Χρειαζόμαστε νέα μέτρα μετά την ψήφιση των προαπαιτούμενων, που θα εμπεριέχουν επιπλέον βήματα σταθεροποίησης των δημόσιων οικονομικών».

Και στο βάθος φόρος μεγάλου πλούτου

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ουσιαστικός στόχος των δανειστών είναι πιέζοντας για έναν γενικό πρόσθετο φόρο επί του αθροίσματος της περιουσίας να κατορθώσουν κάτι άλλο: να επιβληθεί ο πρόσθετος φόρος, ενδεχομένως, όμως, μόνο προς τις ανώτερες εισοδηματικές ομάδες. Θα πρέπει να θυμίσουμε ότι αυτός ο φόρος μεγάλου πλούτου είχε επιβληθεί πριν από ενάμιση χρόνο στη Γαλλία οδηγώντας διάσημα πρόσωπα όπως ο ηθοποιός Ζεράρ Ντεπαρτιέ ή ο μεγαλοεπιχειρηματίας Μπερνάρ Αρνό σε φορολογική φυγή από τη χώρα ή και σε αλλαγή υπηκοότητας.

Από τη στιγμή, όμως, που υπάρξει δημοσιονομικό κενό και μάλιστα μεγάλο, το Περιουσιολόγιο ενδέχεται να αποτελέσει εργαλείο επιβολής νέων φόρων καθώς θα είναι γνωστό το εύρος των οικονομικών δυνατοτήτων όλων των Ελλήνων. Από την πλευρά της η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να συζητήσει καν ένα τέτοιο ενδεχόμενο επί του συνόλου της φορολογικής βάσης, άρα και για τα κατώτερα εισοδήματα. Αν, όμως, οι τελικές δημοσιονομικές ανάγκες που προκύψουν είναι μεγάλες ή τουλάχιστον στο ύψος που παρουσιάζονται από το ΔΝΤ, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει ο πειρασμός από πλευράς των δανειστών να πειραχθούν τα εισοδήματα από κάποιο ύψος και πάνω. Φόβος πάντως της κυβέρνησης είναι μήπως τέτοιου είδους πιέσεις που κινούνται στο όριο της προβοκάτσιας από τους δανειστές, οδηγήσουν στο να υπονομευτεί η προσπάθεια καταγραφής των περιουσιών, καθώς η αντίδραση που θα προκύψει  από τους πολίτες ενδέχεται να οδηγήσει σε απόκρυψη εισοδημάτων.

Έρχεται και δεύτερη ευκαιρία

Από την πλευρά τους οι αρμόδιοι στο υπουργείο Οικονομικών ουσιαστικά ετοιμάζονται για μια νέα μάχη εντός των επόμενων 30 ημερών. Μάχη για την αποφυγή πρόσθετων μέτρων σε όλα τα επίπεδα. Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από τα παραπάνω, το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών εργάζεται πυρετωδώς για την ολοκλήρωση του Περιουσιολογίου και την τελική προώθησή του εντός του Νοεμβρίου. Μάλιστα προβλέπονται και μέριμνες δεύτερης ακόμα και τρίτης ευκαιρίας για φορολογούμενους που θα έχουν κάνει κάποιο λάθος ή που τα περιουσιακά τους στοιχεία βρίσκονται σε κάποιας μορφής εκκρεμότητα. Η Εφορία, λοιπόν, αναμένεται να είναι ανεκτική σε περιπτώσεις αμφισβητούμενων περιουσιών, σε τίτλους διεκδικούμενους, σε μικρές αγροτικές περιουσίες ή οικόπεδα που δεν θα δηλωθούν σωστά. Για τον λόγο αυτό θα δοθεί περιθώριο μέχρι το 2016 ώστε να υπάρξουν διορθώσεις και να κατατεθούν με τρόπο τελικό τα περιουσιακά στοιχεία. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο νόμος θα είναι αμείλικτος για όσους δεν δηλώσουν τα πραγματικά τους εισοδήματα και την περιουσία τους.

Έρχεται αύξηση 10% στα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς

Για επιβάρυνση 10% στην αξία των εισιτηρίων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς έκανε λόγο σε σημερινές του δηλώσεις ο αρμόδιος υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης.

Όπως είπε «δεν γλιτώνουμε τις αυξήσεις αλλά εξετάζουμε το ενδεχόμενο να γλιτώσουμε τις κάρτες απεριορίστων μετακινήσεων».

«Αυτό που προγραμματίζουμε είναι, επειδή θα αυξηθεί έτσι ή αλλιώς κατά 10% το εισιτήριο, επειδή ανέβηκε ο συντελεστής ΦΠΑ από το 13% στο 23%, να μπορέσουμε να κρατήσουμε χαμηλά τις κάρτες απεριορίστων διαδρομών που χρησιμοποιούν καθημερινά οι πολίτες που πηγαίνουν στις δουλειές και τις μετακινήσεις τους με τα Μέσα Μεταφοράς και να επιβαρυνθεί λίγο περισσότερο το απλό εισιτήριο, το οποίο χρησιμοποιούν περιστασιακά τουρίστες ή άλλοι» δήλωσε χαρκτηριστικά ο υπουργός Μεταφορών.

Σήμερα η τιμή του εισιτηρίου είναι 1,20 ευρώ και με την εφαρμογή του ΦΠΑ 23% η τιμή του ενιαίου εισιτηρίου θα αυξηθεί στο 1,30 ευρώ και του μειωμένου εισιτηρίου στο 0,65 ευρώ από 0,60 ευρώ.

Ο κ. Σπίρτζης στη συνέντευξή του στο BHMAFM μίλησε και για τις αποκρατικοποιήσεις λέγοντας ότι «δεν μας βρίσκουν σύμφωνους αλλά είμαστε δέσμιοι της συμφωνίας» κάνοντας ειδική αναφορά στην παραχώρηση των αεροδρομίων λέγοντας ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους ενώ για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ είπε ότι ο διαγωνισμός αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα.

«Η ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της ΕΔΙΣΥ και των περιφερειακών αεροδρομίων που προβλέπονται μέσα στη συμφωνία δεν μας βρίσκουν σύμφωνους σε σχέση με το πώς πρέπει να γίνονται οι ιδιωτικοποιήσεις και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στη χώρα μας, αλλά είναι δέσμευση της χώρας που πρέπει να τηρήσουμε και πρέπει να ολοκληρώσει αυτό το πρόγραμμα για να βγει από την κρίση μέσα στην επόμενη τριετία» είπε ο κ. Σπίρτζης .