Η Wall Street Journal, σε σημερινό της δημοσίευμα μεταξύ άλλων αναφέρει ότι το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε την Παρασκευή το πρώτο νομοσχέδιο που περιέχει σκληρά μέτρα λιτότητας που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του νέου προγράμματος διάσωσης της.

Ακόμη επισημαίνεται ότι μετά από μια εβδομάδα συζητήσεων, το νομοσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει αυστηρότερους κανόνες για τις συντάξεις, αυξήσεις φόρων και σκληρή πρόστιμα για φοροδιαφυγή, υπερψηφίστηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο.

Αμέσως μετά την έγκριση των μεταρρυθμίσεων από την ελληνική βουλή άνοιξε ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ. Ειπλέον, ο νόμος περιλαμβάνει μια σταδιακή αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης και αυστηρότερες ποινές στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

Ακόμη περιλαμβάνει επίσης ένα αυστηρότερο νομικό πλαίσιο για φοροδιαφυγή, αλλαγές στο νομικό πλαίσιο για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών και προβλέπει τη διευκόλυνση της απελευθέρωσης της αγοράς του φυσικού αερίου.

'Ενα δεύτερο, ακόμη πιο δύσκολο, πακέτο μέτρων αναμένεται να κατατεθεί και να ψηφιστεί από την ελληνική βουλή έως τα μέσα Νοεμβρίου ώστε να «ξεκλειδώσει» η επόμενη δόση του 1 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρει το δεύτερο πακέτο μεταρρυθμίσεων θα περιλαμβάνει πιο επώδυνα μέτρα συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της φορολογίας για τους αγρότες, περαιτέρω μειώσεις στις συντάξεις αλλά και τις ρυθμίσεις για τις ιδιωτικοποιήσεις.

Εν τω μεταξύ την περασμένη εβδομάδα, στην Ελλάδα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση έχει ως στόχο να επιτύχει μια ταχεία και επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αναθεώρησης του προγράμματος διάσωσης της χώρας μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου.

Αυτό θα ανοίξει το δρόμο για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Με την άρση αυτών των εμποδίων δύσκολο στο επόμενο δίμηνο, η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα είναι σε θέση να αρχίσουν συνομιλίες για την αναδιάρθρωση του χρέους στην Ελλάδα με τους εταίρους της ζώνης του ευρώ.

Στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα έδειξε ότι τα έσοδα του προϋπολογισμού στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 18% τον Σεπτέμβριο, συμβάλλοντας σε ένα διευρυνόμενο έλλειμμα για τους πρώτους εννέα μήνες του έτους...