«Σφαγή» σε επικουρικές, κύριες και ΕΚΑΣ
<p>Μεγαλύτερο το μαχαίρι για ΔΕΚΟ, τράπεζες και άλλα ελλειμματικά ταμεία-Κρίσιμη συνεδρίαση του κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής</p>
Βαθύ ψαλίδι έρχεται στις συντάξεις, καθώς οι συνταξιούχοι καλούνται για άλλη μια φορά να «θυσιάσουν» κεκτημένα προκειμένου να προχωρήσουν οι ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό.
Ειδικότερα μειώσεις στις επικουρικές και στις κύριες συντάξεις ακόμα και αν είναι υψηλότερες από 1000 ευρώ προβλέπει το τελικό σχέδιο για το νέο ασφαλιστικό που συζητείται σήμερα το πρωί στη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου κοινωνικής πολιτικής υπό τον κ. Δραγασάκη ενώ οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Το χρονοδιάγραμμα είναι ασφυκτικό καθώς το ασφαλιστικό που αποτελεί κομβικό σημείο του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων πρέπει να προωθηθεί στη βουλή έως τις 20 Δεκεμβρίου . Όσο καθυστερεί η οριστικοποίηση των μέτρων τόσο θα μετατίθεται η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και η έναρξη της συζήτησης για το δημόσιο χρέος.
Επιδίωξη της κυβέρνησης, όπως αναφέρεται και στο σχετικό σημείωμα του κ. Κατρούγκαλου , είναι η εξοικονόμηση πόρων να μην προέλθει μόνο από τη μείωση των συντάξεων αλλά και από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα. Οι δανειστές που επιμένουν στη θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων για την βασική σύνταξη, έχουν εκφραστεί αρνητικά ως προς την αύξηση των εισφορών, χωρίς να έχουν πει ακόμα την τελευταία λέξη.
Για τις επικουρικές συντάξεις παραμένουν ανοιχτά και τα δύο ενδεχόμενα α) να ενσωματωθούν στις κύριες β) να παραμείνει αυτόνομο το ενιαίο επικουρικό ταμείο στο οποίο θα ενταχθούν όλα τα επικουρικά.
Το σχέδιο του νέου ασφαλιστικού θα έχει άξονα την εθνική σύνταξη, ίση με το 60% του μέσου εισοδήματος (ετήσιο επίπεδο φτώχειας) η οποία θα συνδέεται με ρήτρα ανάπτυξης , θα χρηματοδοτείται από τη φορολογία και θα καταβάλλεται σε εκείνους που συμπληρώνουν το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης και έχουν τουλάχιστον 15 χρόνια ασφάλισης.
Στο τελικό σχέδιο ακολουθείται το ισχύον αναδιανεμητικό σύστημα (απορρίφθηκε η νοητή κεφαλαιοποίηση) και η αναλογική σύνταξη που θα προστεθεί στη βασική θα υπολογίζεται με βάση ενιαίους κανόνες για όλους και ενιαίο συντελεστή αναπλήρωσης επί του μισθού η του εισοδήματος . Με βάση το εισόδημα (εισφορές) θα υπολογίζεται στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυταπασχολούμενους (γιατρούς, μηχανικούς, δικηγόρους).
Θα συσταθεί ένα υπερ-ταμείο κύριας σύνταξης με επιμέρους υποδιοικήσεις για τη σύνταξη μισθωτών ,αυταπασχολούμενων, επιστημόνων και αγροτών. ΟΓΑ και ΝΑΤ θα παραμείνουν αυτοτελή νομικά πρόσωπα που θα ασκούν άλλες δράσεις (εκτός της παροχής συντάξεων) όπως καταβολή επιδομάτων, προγράμματα αγροτικής εστίας κλπ.
Επιπλέον, θα ληφθούν μέτρα για τον περιορισμό της αδήλωτης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής με την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών, την είσπραξη των εισφορών στην πηγή αλλά και τη σύσταση εταιριών για την αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας.
Οι κοινωνικοί φορείς έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους καθώς τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα δε θα αφήσουν επαρκές χρονικό διάστημα για να γίνει η εθνική διαβούλευση για την οποία έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση.