Υπό τις ισχυρές πιέσεις των δανειστών για μείωση των συντάξεων και χορήγηση της εθνικής σύνταξης με εισοδηματικά κριτήρια, η κυβέρνηση φαίνεται ότι όχι απλά προσανατολίζεται στο να κάνει ένα βήμα πίσω, αλλά δείχνει να χάνει το βηματισμό και την δυναμική της απέναντι στους δανειστές και στην διαπραγμάτευση.

Το υπουργείο Εργασίας προτείνει την εφαρμογή του κανόνα βιωσιμότητας, δηλαδή μια εναλλακτική ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ενιαίου επικουρικού ταμείου. Σύμφωνα με πληροφορίες, για να καλυφθεί το έλλειμμα του Ταμείου, το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει περικοπές 6%-10% στις επικουρικές συντάξεις πάνω από 128 ευρώ για περισσότερους από 800.000 συνταξιούχους. Τα σενάρια για περικοπή των συντάξεων άνω των 170 ή των 200 απορρίφθηκαν, καθώς για να βγει ο λογαριασμός οι συντάξεις έπρεπε να περικοπούν πάνω από 10%.

Αν και η επεξεργασία των σεναρίων για μειώσεις επικουρικών συνεχίζεται, το υπουργείο Εργασίας προωθεί νέα «εναλλακτική» πρόταση χωρίς περικοπές αλλά με «υπεξαίρεση» των διαθεσίμων ή της περιουσίας που κατέχουν οι πιο εύρωστοι κλάδοι επικούρησης (π.χ. τα Ταμεία εμποροϋπαλλήλων και μηχανικών), οι οποίοι εντάσσονται υποχρεωτικά στο ΕΤΕΑ.

Συγκεκριμένα προτείνονται: α) χρήση μέρους των αποθεματικών, β) αύξηση των εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα (0,5% για τους εργοδότες και 0,5% για τους εργαζομένους), γ) εξισορροπητικές παρεμβάσεις στο σύστημα με τη μεταφορά κονδυλίων από τους έχοντες στους μη έχοντες, προκειμένου να μην παράγονται ελλείμματα με δεδομένο ότι το ΕΤΕΑ δεν επιτρέπεται να λαμβάνει πλέον ενίσχυση από το κράτος ή το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ).

Ακόμη προτείνεται ένα μέρος του ελλείμματος να καλυφθεί από την περιουσία του ΕΤΕΑ, που αποτελεί χρυσή εφεδρεία. Το Ταμείο διαθέτει 57 ακίνητα αξίας 130 εκατ. ευρώ, τα οποία, ωστόσο, δεν μπορούν να ενισχύσουν τη ρευστότητα του φορέα εξαιτίας της δεινής κατάστασης της αγοράς ακινήτων.

Η ενοποίηση της περιουσίας είναι η αναίμακτη λύση όχι μόνο για τα επικουρικά, αλλά και για τα Ταμεία κύριας ασφάλισης. Οπως ορίζει το τρίτο μνημόνιο, στη μαύρη καταπακτή του ενιαίου φορέα κύριας ασφάλισης θα πέσουν οι πόροι και τα αποθεματικά όλων των Ταμείων έως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2016 για να δημιουργηθεί ένα κοινό κεφάλαιο που θα ενισχύει τους προβληματικούς κλάδους.