Μετά από έξι μήνες σημαντικών περιορισμών στην καθημερινή μετακίνηση κεφαλαίων στην ελληνική οικονομία, τα capital controls ετοιμάζονται να "χαλαρώσουν" από τις αρχές του 2016.

Δεν τίθεται θέμα άρσης τους προς το παρόν, ωστόσο, το Υπουργείο Οικονομικών είναι έτοιμο να εγκρίνει το αργότερο μέχρι τις 20 Ιανουαρίου του 2016 κάποιες αλλαγές που θα θυμίζουν την εποχή προ-capital controls, με σημαντικότερη την αύξηση του εβδομαδιαίου ποσού ανάληψης από τα ΑΤΜ και τα τραπεζικά γκισέ για όσους δεν έχουν κάρτα.

Από 420 που είναι σήμερα, θα αυξηθεί κατά 80 ευρώ, φτάνοντας τα 500 την εβδομάδα. 

Επίσης θα διευκολυνθούν περισσότερο και οι έχοντες προθεσμιακές καταθέσεις, αφού θα μπορούν να τις "σπάσουν" και να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα για περισσότερους λόγους από εκείνους που ισχύουν σήμερα.

Επιπλέον εντός του Ιανουαρίου η ΕΚΤ αναμένεται να επαναφέρει το προηγούμενο καθεστώς για τα ελληνικά ομόλογα. Αυτό σημαίνει ότι κατ΄ εξαίρεση θα γίνονται δεκτά από την ΕΚΤ ως εγγύηση για δανεισμό των ελληνικών τραπεζών. Για τον λόγο αυτό θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο και η απόφαση θα είναι θετική εκτιμούν παράγοντες με γνώση των διαδρόμων της Φρανκφούρτη, πράγμα που θα σημάνει ένα ακόμα σημαντικό βήμα προς την ομαλοποίηση της ελληνικής οικονομίας.

Θα σημάνει επίσης φθηνότερο δανεισμό από τις τράπεζες, αφού το επιτόκιο του δανεισμού μέσω του ELA είναι 1,55%, ενώ μέσω του κανονικού καναλιού με εγγύηση ομολόγων του ελληνικού δημοσίου μόλις 0,05%. Η μείωση αυτή ενδεχομένως να σημάνει και τη μείωση των επιτοκίων των δανείων, έστω των λίγων, που χορηγούν οι ελληνικές τράπεζες.