Τις προθεσμίες εξόφλησης νέων χρεών προκειμένου να μην χαθεί η ρύθμιση των 100 δόσεων ορίζει εγκύκλιος που εξειδικεύει τις αλλαγές που επήλθαν με την πρόσφατη αλλαγή του σχετικού νόμου και πλέον όσοι έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση κινδυνεύουν να τη χάσουν εάν δεν εξοφλούν τις νέες οφειλές τους εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος. 

Συγκεκριμένα, όπως έλεγαν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών:
 
1ον. με τον νέο νόμο 4346/2015 που ψηφίστηκε πριν δύο μήνες, όποιος έχει μπει στις 100 δόσεις, πρέπει να πληρώνει ανελιπώς όχι μόνον τη δόση της ρύθμισης αλλά και κάθε άλλο μελλοντικό φόρο. Η απόφαση του αναπληρωτή ΓΓΔΕ κυρίου Μπάκα ενεργοποιεί δύο κρίσιμες αλλαγές:

-  αν δεν πληρώσει κάποιος  μια νέα οφειλή που ανακύπτει από 16 Δεκεμβρίου 2015 και μετά, πρέπει να την πληρώσει εντός 30 ημερών. Αυτό ισχύει προσωρινώς μέχρι για νέες οφειλές που θα προκύψουν μέχρι 30 Ιουνίου 2016. Από 1ης Ιουλίου 2016 και μέχρι τις 31.12.2017, το χρονικό περιθώριο μειώνεται σε 15 μέρες. Από 1.1.2018 δεν συγχωρείται ούτε μέρα καθυστέρηση.
 
-  εναλλακτικά, αν κάποιος δεν έχει τρόπο να πληρώσει εντός της διορίας αυτής την οφειλή που δεν πλήρωσε στην ώρα της, τότε πρέπει να προνοήσει και να ζητήσει να την πληρώσει σε δόσεις με την πάγια ρύθμιση. Δηλαδή ό,τι βλέπει πως δεν μπορεί να το πληρώνει, πρέπει να το βάζει και αυτό σε δόσεις.
 
2ον) ο νόμος 4346/2015 βάζει και μία προϋπόθεση ακόμη: για μεγαλοφειλέτες (με βασική αρχική οφειλή 50.000 ευρώ και άνω) απαιτεί να κάνουν αίτηση και να αποδείξουν ότι έχουν οικονομική αδυναμία να πληρώσουν εφάπαξ την νέα οφειλή, προκειμένου να ζητήσουν να την πληρώνουν με 12 δόσεις της πάγιας ρύθμισης. Αυτό το επαναλαμβάνει και η απόφαση Μπάκα, στην παράγραφο 4 της διάταξης που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ.
 
3ον) προκειμένου να εξειδικεύσει την έννοια της οικονομικής αδυναμίας που επικαλείται ο μεγαλοφειλέτης, η απόφαση Μπάκα θέτει έναν ακόμα κανόνα: το σύνολο των υποχρεώσεων πληρωμών της χρονιάς (πχ πληρωμές για τις 100 δόσεις, πληρωμές σε Ταμεία, πληρωμές φόρων εισοδήματος ή ΕΝΦΙΑ ή ΦΠΑ κλπ, πληρωμές σε τράπεζες, ενοίκια κλπ) πρέπει να ξεπερνούν το 30% των ετήσιων εισοδημάτων που δηλώνει ο οφειλέτης.
 
Εκεί έγινε το λάθος: αντί η πρόβλεψη αυτή να μπει σαν τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 4 για να επεξηγεί τα παραπάνω, αριθμήθηκε ως ξεχωριστή «παράγραφος 5», δημιουργώντας ασάφεια για το αν αφορά μόνον τους μεγαλοφειλέτες με χρέη άνω των 50.000 ευρώ, ή και μικροφειλέτες με χαμηλά εισοδήματα.
 
Η ασάφεια θα λυθεί σε σχετική εγκύκλιο που αναμένεται να εκδοθεί σύντομα προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή η απόφαση του αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων. Όπως έλεγαν αρμόδιες πηγές, η υποχρέωση υποβολής αίτησης και επίκλησης οικονομικής αδυναμίας που γίνεται στην ΔΟΥ, προκειμένου να χορηγηθεί η πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων για νέα οφειλή φόρου, θα αφορά τους μεγαλοφειλέτες, ενώ οι μικροοφειλέτες θα μπορούν να κάνουν αίτηση ηλεκτρονικά και με «συνοπτικές διαδικασίες» από το σπίτι ή το γραφείο τους μέσω ίντερνετ.
 
4ον)  παρόλα αυτά, τον Δεκέμβριο διαπιστώθηκε ότι χιλιάδες  οφειλέτες (μικροί και μεγάλοι) που κρατούν με νύχια και με δόντια τη ρύθμιση των 100 δόσεων, δεν έσπευσαν να κάνουν αίτηση για να εντάξουν σε 12 δόσεις τις νέες οφειλές που προέκυψαν μετά τις 16 Δεκεμβρίου (πχ δόση του ΕΝΦΙΑ ή φόρου εισοδήματος που έληγαν στις 31 Δεκεμβρίου) εφόσον διέβλεπαν πως δεν μπορούν να τις πληρώσουν. Τυπικά για όλους αυτούς,  η εφορία περιμένει ότι θα τις πληρώσουν το αργότερο εντός 30 ημερών, δηλαδή μέχρι τέλος Ιανουαρίου, χωρίς δόσεις.
 
Έτσι όμως όσοι βγήκαν ληξιπρόθεσμοι και δεν μπορούν να πληρώσουν εφάπαξ την οφειλή τους αυτή έως 29 Ιανουαρίου (τελευταία εργάσιμη του μήνα) με βάση το γράμμα του νόμου (4346/2015) κινδυνεύουν να βγουν από τις 100 δόσεις! Ο ίδιος νόμος (δημοσιεύτηκε στις 20 Νοεμβρίου) προέβλεπε ότι η αίτηση αυτή έπρεπε να υποβληθεί ΠΡΙΝ τη λήξη της διορίας πληρωμής, δηλαδή πριν τις 31 Δεκεμβρίου.
 
Ωστόσο ο κόσμος αυτός που πιάστηκε στον ύπνο τον Δεκέμβριο, δεν ευθύνεται για την παράλειψή του αυτή, αφού δεν μπορούσε να γνωρίζει τι πρέπει να πράξει μια και η απόφαση Μπάκα (που ορίζει επίσης ότι η υπαγωγή στη πάγια ρύθμιση πρέπει να γίνει ΠΡΙΝ την παρέλευση της διορίας πληρωμής της νέας οφειλής) υπεγράφη στις 30 Δεκεμβρίου, πήρε ΦΕΚ στις 31 Δεκεμβρίου και δημοσιοποιήθηκε μόλις στις 7 Ιανουαρίου!
 
Είναι δε και η καθυστέρηση αυτή, μία ένδειξη των πολαπλών δυσλετουργιών που παρατηρούνται όσο η θέση του Γενικού Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων παραμένει κενή εδώ και δυομισι μήνες (από τις 22 Οκτωβρίου 2015) αφού δεν έχει ακόμα διοριστεί ο διάδοχος της κυρίας Σαββαΐδου.
 
Ακόμα όπως αναφέρει το newmoney.gr  και αν οι οφειλέτες αντιμετωπιστούν με "επιείκεια" όμως, λόγω των προβλημάτων στην πρώτη εφαρμογή του νέου συστήματος, για τις νέες υποχρεώσεις που θα προκύψουν από τα τέλη Ιανουαρίου και εξής (πχ επόμενες δόσεις ΕΝΦΙΑ, πληρωμή ΦΠΑ δ΄τριμήνου 2015 κλπ) θα πρέπει οι φορολγούμενοι να κάνουν αιτήσεις υπαγωγής στην πάγια ρύθμιση ΠΡΙΝ την παρέλευση της προθεσμίας πληρωμής τους, ώστε να μη χάσουν τις 100 δόσεις αν δεν μπορούν να τις πληρώσουν εμπρόθεσμα ή με 30 μέρες καθυστέρηση.