Από "σαράντα κύματα" περνά το ασφαλιστικό, καθώς το ΔΝΤ αποκτά εποπτικό ρόλο στη μεταρρύθμιση και προχωρά σε αύξηση των εισφορών και γενικότερα σε αυστηρότατες αλλαγές, οι οποίες φτάνουν μέχρι την περικοπή κύριων συντάξεων.

Το Ταμείο εμφανίζεται κάθετο στην πρόταση της κυβέρνησης για αύξηση των εισφορών στο 1,5%, θέτοντας ως όριο το 1% για εργοδότες και εργαζόμενους, λίγες ώρες μετά τις "φανφάρες" Κατρούγκαλου για το ότι έπεισε τους Ευρωπαίους σχετικά με την αρτιότητα του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Η σκληρή στάση του ΔΝΤ προέρχεται από την άποψή του ότι η αύξηση εισφορών δεν θα φέρει ανάπτυξη και πιέζει προς τη δική του κατεύθυνση, η οποία - σύμφωνα με κύκλους που γνωρίζουν την κατάσταση - θα φέρουν τη λύση στο πρόβλημα.

Οι Θεσμοί δεν έμειναν σε κανένα σημείο ικανοποιημένοι με την πρόταση του Γιώργου Κατρούγκαλου, χαρακτηρίζοντάς την ελλιπέστατη, και ζήτησαν συμπληρωματικά στοιχεία για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Επιπλέον, το Ταμείο απαιτεί περικοπές στις κύριες συντάξεις, ούτως ώστε να υπάρξει μεταρρύθμιση, με την κυβέρνηση να αποκλείει ένα τέτοιο σενάριο και να θέτει τις δικές της "κόκκινες γραμμές".

Από την άλλη, το ΔΝΤ έχει αρκετές απορίες από το σχέδιο της κυβέρνησης, καθώς όπως αναφέρουν πηγές, δεν είναι κοστολογημένο και δεν εξηγείται πως θα γίνει η κατάργηση του ΕΚΑΣ. 

Η αυστηρή και ολοκληρωτική αντιμετώπιση των Θεσμών φαίνεται να πηγάζει από τον Πολ Τόμσεν, ο οποίος με τις κατευθύνσεις που δίνει στην απεσταλμένη του ΔΝΤ στην Αθήνα, Ντέλια Βελκουλέσκου, κρατά τα ηνία της διαπραγμάτευσης εξ αποστάσεως, βάζοντας πολλά εμπόδια στην ολοκλήρωση του ασφαλιστικού με όσο το δυνατόν πιο "ανθρώπινες" ρυθμίσεις γίνεται.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών φαίνεται να συμβαδίσει απόλυτα με την τακτική Τόμσεν, η οποία έχει στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τον έλεγχο του ελληνικού προγράμματος, όπως και τη ρύθμιση του χρέους.