Μόνο με την λήψη νέων μέτρων θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2015 είχαν προειδοποιήσει οι θεσμοί από τον Νοέμβριο την ελληνική κυβέρνηση. Πιο συγκεκριμένα σε συνεδρίαση του Euroworking Group, η εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντέλια Βελκουλέσκου, είχε αναφέρει ρητά ότι οι δανειστές ζητούν νέα μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού.

Αυτό προκύπτει από έγγραφο που φέρνει στη δημοσιότητα το euro2day.gr και στο οποίο καταγράφονται οι θέσεις των εκπροσώπων των δανειστών στη συνεδρίαση του EWG της 8ης Νοεμβρίου στο οποίο συμμετείχε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης παρουσιάζοντας τις ελληνικές θέσεις.

«On fiscal there seemed to be shortfalls, some compensation may be needed in 2015, and some measures needed to cover the gaps going forward» (για τα δημοσιονομικά υπάρχουν ορισμένες ελλείμματα, ορισμένες αποζημιώσεις ίσως χρειαστούν το 2015 και κάποια μέτρα ίσως χρειαστούν για να καλύψουν τα κενά του μέλλοντος) αναφέρεται στο έγγραφο ότι υποστήριξε η εκπρόσωπος του ΔΝΤ στο κουαρτέτο κάνοντας ευθεία αναφορά σε δημοσιονομικό κενό για το 2015 και στην ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων.

Σύμμαχος στην προσπάθεια αυτή φαίνεται να είναι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος τρεις εβδομάδες αργότερα δεχόμενος τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών κάλεσε τον Έλληνα υπουργό να εφαρμόσει γρήγορα όσα έχουν συμφωνηθεί. Παραλλήλως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είχε προϊδεάσει για μια βασανιστική αξιολόγηση χρησιμοποιώντας την ως μοχλό πίεσης για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων καθώς όπως επισήμανε η Ελλάδα δεν έχει άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες.

Στην ίδια γραμμή και ο επικεφαλής του Euroworking Group, Τόμας Βίζερ, ο οποίος στη συνεδρίαση της 8ης Νοεμβρίου ελέγε σύμφωνα με το έγγραφο ότι «καμία εκταμίευση δεν θα είναι δυνατή μέχρις ότου να υπάρξει πλήρη συμφωνία για όλους τους στόχους και τους υπόλοιπους σημαντικούς όρους» (No disbursement at all would be possible unless complete agreement would be reached on all the milestones and other important conditions).

Υπό το πρίσμα αυτό δημιουργούνται ερωτήματα για τις χθεσινές δηλώσεις Τσακαλώτου ότι «δεν ξέρουμε τίποτα για πρόσθετα μέτρα» όταν φαίνεται ότι είναι επίσημα καταγεγραμμένο πως το ΔΝΤ μιλά ευθέως για ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων.

Την ίδια ώρα, δε, ο υπουργός Οικονομικών απηύθυνε δραματική προειδοποίηση ότι αν η αξιολόγηση δεν γίνει γρήγορα το πρόγραμμα δεν θα βγει και κατά συνέπει η Ελλάδα κινδυνεύει να βρεθεί ξανά σε αχαρτογράφητα νερά διότι αν αποτύχει το πρόγραμμα ουδείς γνωρίζει από πού θα καλυφθούν τα κονδύλια για την αναχρηματοδότηση των παλαιότερων δανειων.

Υπενθυμίζεται ότι το μνημόνιο 3 δεν έχει προβλεψεις για κάλυψη τυχών νέων ελλειμμάτων και οι δανειστές έχουν δεσμευθεί να καλύψουν την αναχρηματοδότηση μόνο των παλαιων δανείων.

Υπό αυτές τις συνθήκες όσα αποκαλύπτονται στο έγγραφο που φέρνει στη δημοσιότητα το euro2day.gr ότι οι δανειστές έχουν ήδη αναφερθεί σε ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων δημιουργούν πρόσθετη πίεση στην κυβέρνηση μαζί με το ασφαλιστικό στο οποίο η πίεση δεν προέρχεται μόνο από τους δανειστές αλλά και από το εσωτερικό με τις απεργίες και τις κινητοποιήσεις όλων των κλάδων που επηρεάζονται από τις σαρωτικές επί τα χείρω αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου.