Την πολιτική κατάσταση και την κοινωνική έκρηξη σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα Guardian επισημαίνοντας ότι οιπολιτικές διαδηλώσεις επέστρεψαν στην Ελλάδα. «Ξαφνικά», σχολιάζει ο Guardian, «ο αριστερός πρωθυπουργός της Ελλάδας βρέθηκε σε θέση άμυνας.

Αντιμέτωπος με μία σειρά διαδηλώσεων στις οποίες συμμετέχουν αλιείς, κτηνοτρόφοι αλλά και εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα. Σύμφωνα με τους αναλυτές, για τον Αλέξη Τσίπρα ο μήνας τους μέλιτος έχει πλέον τελειώσει».

«Οδοφράγματα στους δρόμους, τα πλοία είναι αγκυροβολημένα στα λιμάνια, οι συνταξιούχοι βγαίνουν στους δρόμους. Οι διαδηλώσεις επιστρέφουν στην Ελλάδα και πολλοί φοβούνται ότι ενδέχεται να είναι η αρχή ενός συγκρουσιακού χειμώνα, την ώρα που η Ελλάδα συνεχίζει να μαστίζεται από την κρίση», επισημαίνει ο Guardian και σχολιάζει χαρακτηριστικά πως οι αγρότες έχουν ξεσηκωθεί σε ολόκληρη την Ελλάδα. 

Το δημοσίευμα αναφέρεται στα τρακτέρ που χώρισαν σήμερα τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο της χώρας, σε βορά και νότο. Τα δακρυγόνα στα οδοφράγματα, αλλά και τις βίαιες, όπως τις χαρακτηρίζει, συγκρούσεις με τους διαδηλωτές και τον Υπουργό Γεωργίας στην Κομοτηνή. 

Στο ρεπορτάζ του ο Guardian χρησιμοποιεί τις δηλώσεις του Δημήτρη Βέργου καλλιεργητή καλαμποκιού από τη Νάουσα «Πρόκειται για πόλεμο. Αν οι πολιτικοί μας φτάσουν στα άκρα και μας κάνουν να γίνουμε απάνθρωποι, τότε θα έρθουμε στην Αθήνα και θα τα κάψουμε όλα».

«Η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει πλέον τη μεγάλη οικονομική κρίση και τα προβλήματα της κοινωνίας. Χρειάζεται προσπάθεια να εξευμενίσει τα πλήθη αποφεύγοντας όμως το πολιτικό κόστος». Τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν το πακέτο διάσωσης, ενώ το δημοσίευμα υπενθυμίζει τις κλειστές τράπεζες, τους ελέγχους των κεφαλαίων που επιβλήθηκαν, αλλά και το κόστος για την κυβέρνηση που μπορεί να έχει η  εκλογή του Κυριάκου  Μητσοτάκη.