Παραθυράκι Ντάισεμπλουμ για ελάφρυνση χρέους
Μετά την σύγκλιση απόψεων έρχεται... και το "κούρεμα"
Την άποψη ότι το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους δεν είναι ταμπού εξέφρασε την Πέμπτη ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.
Ο Ολλανδός επικεφαλής του Eurogroup συνέδεσε, πάντως, τη συζήτηση με την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων και της υλοποίησης δομικών μεταρρυθμίσεων για τις οποίες παρατήρησε ότι αποτελούν την καρδιά των διαπραγματεύσεων και της μακροπρόθεσμης σταθερότητας. «Στο Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 είπαμε ότι αν η Αθήνα ικανοποίησει όλες τις δεσμεύσεις και ολοκληρώσει το πρόγραμμα αλλά το χρέος εξακολουθήσει να είναι μη βιώσιμο θα πρέπει να προχωρήσουμε περαιτέρω. Η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους δεν είναι ταμπού. Η μοναδική πολιτική δυνατότητα είναι μια διαγραφή της νομισματικής του αξίας (ύψους 320 δισ. ευρώ). Αλλά αυτή η συζήτηση θα ξεκινήσει μόνο όταν ολοκληρωθεί το δεύτερο πρόγραμμα» ανέφερε ο κ. Ντάισελμπλουμ.
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών ο οποίος τόνισε ότι δεν υπάρχει διαφωνία ανάμεσα στους Θεσμούς για το θέμα του χρέους. «Υπάρχει μια κοινή επιθυμία να υπάρξει βιώσιμη λύση: δεν πρέπει να ρισκάρουμε την πιθανότητα πρόκλησης ζημιάς από ατύχημα» δήλωσε ο Σαπέν.
Ερωτηθείς αν θα υπάρξει συμφωνία στη συνεδρίαση της 11ης Μαΐου για το θέμα της Ελλάδας ο Γερούν Ντάισελμπλουμ απάντησε ότι «τις τελευταίες ημέρες υπήρξε μια πρόοδος στις συνομιλίες. Αυτό είναι καλό αλλά είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι περιμένουμε μια τελική συμφωνία στις 11 Μαΐου. Πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε γρήγορα γιατί υπάρχει ανάγκη. Κανείς δεν εξετάζει διαφορετικό σενάριο εκτός από αυτό της παροχής στην Ελλάδα των μέσων για ένα ανεξάρτητο οικονομικό μέλλον στην Ευρωζώνη».
Όσον αφορά το πότε τελειώνει ο χρόνος για τις διαπραγματεύσεις ο Ολλανδός επικεφαλής του Eurogroup σημείωσε ότι με πολιτικούς όρους η μοναδική «προθεσμία» είναι αυτή του τέλους Ιουνίου όταν και εκπνέει η ισχύς του δεύτερου πακέτου βοήθεια αλλά, όπως είπε, «λήξη της προθεσμίας μπορεί να προέλθει και αν το πρόβλημα ρευστότητας της Ελλάδας γίνει πολύ μεγάλο για την Αθήνα. Είναι προς το κοινό συμφέρον μας να αποφύγουμε να φτάσουμε εκεί. Δεν θέλουμε μια συμφωνία υπό πίεση».