Βελτιωμένη πρόταση για μεταβατική περίοδο τριών ετών κατέθεσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος σε επιστημονικούς φορείς και ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι ωστόσο, εμφανίζονται δύσπιστοι και ανυποχώρητοι.

Η έκπτωση επί των ποσοστών που προτείνονται στο νομοσχέδιο (20% για την κύρια ασφάλιση, 7,5% για την επικουρική και 6,95% για τον κλάδο υγείας) θα ξεκινά από το 50% για τους έχοντες εισόδημα έως 10.000 ευρώ και θα μειώνεται κατά 1% για κάθε 1000 ευρώ εισοδήματος. Δηλαδή, στα 20.000 ευρώ εισόδημα, η έκπτωση θα είναι 40%, στα 30.000 ευρώ εισόδημα θα είναι 30%, στα 40.000 ευρώ εισόδημα η έκπτωση θα είναι 20%, στα 50.000 ευρώ εισόδημα θα είναι 10% ενώ δεν θα υπάρχει καμία έκπτωση για αυτούς που δηλώνουν εισοδήματα από 60.000 ευρώ και πάνω.

Επίσης, ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι η βιωσιμότητα του ΕΤΑΑ είναι οριακή, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ο κλάδος σύνταξης του ταμείου Νομικών το 2015 παρουσίασε έλλειμμα 68 εκατ. ευρώ, το οποίο καλύφθηκε με επιχορήγηση από τον ΑΚΑΓΕ κατά 40 εκατ. ευρώ και το υπόλοιπο ποσό 28 εκατ. ευρώ από τα αποθεματικά του, ενώ ο κλάδος σύνταξης του ΤΣΑΥ είχε 53 εκατομμύρια έλλειμμα, που καλύφθηκε από τα αποθεματικά του.

Κλείνοντας, ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε ότι το υπουργείο είναι ανοιχτό σε συζήτηση και σε κάθε άλλη δημιουργική πρόταση, με προϋπόθεση να γίνουν σεβαστές οι θεμελιώδεις αρχές της μεταρρύθμισης, η ισονομία και η κοινωνική δικαιοσύνη. «Μου προξενεί εντύπωση η αποχή από το διάλογο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος.

Απόσυρση ζητούν οι επιστημονικοί φορείς

 Σε κοινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών-Πειραιώς-Αιγαίου και Δωδεκανήσου οι επιστημονικοί φορείς-ελεύθεροι επαγγελματίες εμμένουν στην απόφασή τους για αποχή από το διάλογο με την κυβέρνηση για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και ζητούν την απόσυρσή του.

      Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης οι φορείς επανέλαβαν την απόφασή τους για αποχή από το διάλογο, «όπως επιχειρείται από την κυβέρνηση μέχρι σήμερα, χωρίς αναλογιστικές μελέτες, ποσοτικοποιήσεις και συγκεκριμένα στοιχεία και ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου».

      Παράλληλα θεωρούν ότι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο «είναι φορολογικού και δημοσιονομικού χαρακτήρα και όχι ασφαλιστικού» και προσθέτουν ότι διάλογος πρέπει «να γίνει επί τη βάσει ασφαλίστρου και παροχής και ουχί φορολογικού χαρακτήρα ποσοστών επί του εισοδήματος»

      Ακόμα, οι φορείς επαναλαμβάνουν ότι ο διάλογος πρέπει να ξεκινήσει από μηδενική βάση.

      Την ανακοίνωση των επιστημονικών φορέων - ελευθέρων επαγγελματιών υπογράφουν οι εξής: Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος & Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείων Αθηνών-Πειραιώς-Αιγαίου & Δωδεκανήσου, Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών, Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος, Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών, Ένωση Φοροτεχνικών Ελλάδος, Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος και Ένωση Ελλήνων Χημικών.

      Συμβολαιογράφοι

      Την ίδια στιγμή, έπειτα από απόφαση της συντονιστικής επιτροπής των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, οι συμβολαιογράφοι της χώρας θα απέχουν από την άσκηση των καθηκόντων τους πανελλαδικά από αύριο Τρίτη, 9/2 έως και την ερχόμενη Πέμπτη, 11/2 σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

       Λόγω της αποχής δεν θα διενεργηθούν και οι προγραμματισθέντες για μεθαύριο, Τετάρτη, 10/2 πλειστηριασμοί.