Εδώ και αρκετές εβδοµάδες, µετά την ξαφνική εµφάνιση του προέδρου του ΣΕΒ, Θεόδωρου Φέσσα, στο Μαξίµου για το Ασφαλιστικό, χωρίς προηγούµενη διεξοδική συζήτηση µε µέλη του Συνδέσµου, υπάρχει έντονη δυσφορία για την επίπτωση αυτής της κίνησης, σε µια στιγµή που δεν ήταν καν ξεκάθαρο πόση θα είναι η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών.

Η πλευρά Φέσσα υποστηρίζει, µέσω των εγγράφων που διακινούνται στον ΣΕΒ, ότι η συµφωνία αφορά µια µικρή αύξηση, ενώ, προφορικά, ότι αυτή αναφέρεται σε ένα 1%, αλλά παράλληλα ότι η προτεινόµενη λύση της κυβέρνησης είναι ανεπαρκής. Αποσιωπά, βέβαια, το γεγονός ότι, σε συνδυασµό µε την αναµενόµενη αύξηση της φορολογίας, η µείωση του εισοδήµατος των εργαζοµένων και η συνολική επιβάρυνση των επιχειρήσεων αυξάνονται.

Αυτό που φαίνεται να εκνευρίζει τα παραδοσιακά τζάκια του ΣΕΒ είναι ότι ο πρόεδρος όχι µόνο δεν ζητά τις απόψεις τους, αλλά και προσπαθεί να τους παραπλανήσει ως προς το τι είναι αυτό στο οποίο συµφώνησε. Η στάση δηµιουργεί καχυποψία για τα απώτερα κίνητρα των κινήσεων του κ. Φέσσα και η απλούστερη ερµηνεία είναι ότι ανταλλάσσει τη συµφωνία του και τις αβάντες µε δουλειές της εταιρείας του µε το ∆ηµόσιο. Κάτι τέτοιο έχει πολλά χρόνια να συµβεί στον ΣΕΒ -αν έχει ποτέ συµβεί στο παρελθόν- και προκαλεί µεγάλη δυσφορία στις πολύ δύσκολες στιγµές που περνούν οι επιχειρήσεις εν µέσω τραπεζικού στραγγαλισµού, ενώ το θεσµικό τους όργανο αρνείται να υποστηρίξει τις προφανείς και πάγιες θέσεις τους. 

Η αύξηση του µη µισθολογικού κόστους, όπως προκύπτει από όλες τις αναλύσεις -περιλαµβανοµένων και αυτών του ΣΕΒ- αποτελεί κύριο αποτρεπτικό παράγοντα επενδύσεων, ενώ παράλληλα διατηρεί τις τρύπες του προϋπολογισµού του κράτους, το οποίο αρνείται να µειώσει δαπάνες, επικαλούµενο θεωρητικές αυξήσεις εσόδων. Εσόδων τελικά µειωµένων, που θα «κατανεµηθούν» άνισα ανάµεσα σε αυτούς που θα πληρώσουν και αυτούς που θα δηλώσουν αδυναµία, και πολύ περισσότερο επιβαρυντικών για αυτούς που, εν κατακλείδι, θα κλείσουν υπό το βάρος των ληξιπρόθεσµων υποχρεώσεων προς το ∆ηµόσιο.

Ισως τελικά η επερχόµενη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ να είναι λιγότερο βαρετή από ό,τι τα προηγούµενα χρόνια...