Πριμοδότηση με επιπλέον 10% επιχορήγηση εκείνων των επιχειρηματικών σχεδίων που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, προβλέπεται στο νέο ΕΣΠΑ, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομίας, αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ, Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος.

Δίνεται, επίσης, η δυνατότητα σε κοινωνικές και συνεταιριστικές επιχειρήσεις να υποβάλλουν προτάσεις πλέον ισότιμα με όλες τις άλλες μορφές επιχειρηματικότητας, συνέχισε ο υφυπουργός, ενώ καλλιεργείται η φορολογική και ασφαλιστική συνείδηση των επιχειρήσεων, με εισαγωγή κριτηρίων ώστε να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή και η μαύρη εργασία.

Ένα ακόμα βασικό καινοτόμο στοιχείο στη φιλοσοφία των νέων προσκλήσεων, όπως είπε ο κ. Χαρίτσης, είναι η «ρήτρα ευελιξίας των Ταμείων», ώστε να χρηματοδοτούνται παρεμβάσεις αλληλοσυμπληρωματικού χαρακτήρα: απόκτηση/αναβάθμιση εξοπλισμού από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και κάλυψη μισθολογικού/ασφαλιστικού κόστους από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Νέα προγράμματα

Ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι εκτός από τις τέσσερις προσκλήσεις νέων δράσεων του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» που δημοσιεύτηκαν, σύντομα θα ανακοινωθεί δράση για την ενίσχυση και τον εμπλουτισμό των δομών και μηχανισμών στήριξης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας (clusters, meta-clusters) για να προωθηθεί η δημιουργία εγχώριων αλυσίδων αξίας. «Σύντομα θα ανακοινώσουμε δράση για την αναβάθμιση των επαγγελματικών προσόντων αυτοαπασχολουμένων και εργαζομένων, καθώς επίσης δράσεις για τη δημιουργία νέων τουριστικών επιχειρήσεων και την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων που απασχολούν πάνω από 50 άτομα.

Συνολικά οι παραπάνω δράσεις θα έχουν προϋπολογισμό σχεδόν 150 εκατ. ευρώ. Προγραμματίζονται, ακόμα, από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλοντος και Μεταφορών, δράσεις ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ.

Επίσης, σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας θα προκηρύξουμε δράσεις για την Κοινωνική και Συνεταιριστική Οικονομία, συνολικού προϋπολογισμού 136 εκατ. ευρώ» τόνισε ο υφυπουργός.
Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία

Σχετικά με τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, ο υφυπουργός ανέφερε ότι το 2016 συνεχίζεται η διάθεση υφιστάμενων προϊόντων στην αγορά, όπως το SME GUARANTEE FUND, το JEREMIE ICT/VC, εργαλεία ΕΤΕΑΝ (ΤΕΠΙΧ), και το προς διάθεση ποσό προσεγγίζει συνολικά τα 600 εκατ. ευρώ σε όλα τα προϊόντα.

«Μέχρι να μπει στην αγορά η νέα γενιά χρηματοδοτικών εργαλείων, οι επενδυτές μπορούν να κάνουν χρήση των ήδη υφιστάμενων» είπε ο κ. Χαρίτσης και πρόσθεσε: «Αφού μελετήσαμε προσεκτικά τα προβλήματα της προηγούμενης περιόδου, ανασχεδιάζουμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία της νέας προγραμματικής περιόδου, στοχεύοντας στην καλύτερη δυνατή αξιοποίησή τους. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις κεφαλαιουχικές συμμετοχές και τις μικροπιστώσεις, ενώ βεβαίως έχει προβλεφθεί η δημιουργία εργαλείων για δάνεια και εγγυήσεις.

Οι μεγάλες ανταποδοτικές υποδομές του Jessica plus, το νέο "εξοικονομώ" (για κατοικίες, δημόσια κτίρια και επιχειρήσεις) είναι μερικά ακόμα σημαντικά εργαλεία.

Η αλλαγή του σχεδιασμού τους εστιάζει στη διεύρυνση των ομάδων των τελικών δικαιούχων, στην επέκταση στις καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στην αύξηση της χρήσης της συνεπένδυσης και της επιχειρηματικής συμμετοχής, στην ενίσχυση της τομεακής και περιφερειακής τους διάστασης, στο νέο καθεστώς των μικροπιστώσεων και στην ουσιαστική ενίσχυση της κοινωνικής οικονομίας».