Την ανάγκη να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα η αξιολόγηση καθώς ήδη υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στις επαφές με την τρόικα, επισήμανε από την Ευρωβουλή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σήμερα, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για τη στάση του ΔΝΤ.

Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου ο Έλληνας Υπουργός επισήμανε πως η καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις διακυβεύει την επιτυχία του ελληνικού προγράμματος, προσθέτοντας πως είναι τμήμα της κυβερνητικής στρατηγικής η ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

"Δεν έχουμε ατελείωτο καιρό", είπε περιγράφοντας τις συνέπειες στην οικονομία και στην δυνατότητα ανάκαμψης. "Οι θεσμοί διέκοψαν για δέκα ημέρες και έχει περάσει μήνας από την αναχώρησή τους", τόνισε.

Ο Ευ. Τσακαλώτος αφιέρωσε σημαντικό μέρος της ομιλίας του στη βασική διαφωνία της κυβέρνησης με το ΔΝΤ, υπογραμμίζοντας ότι είναι πολιτικά δύσκολη και οικονομικά αντιπαραγωγική η λήψη επιπλέον μέτρων, όπως αυτά που ζητά το ΔΝΤ.

"Το ΔΝΤ επικεντρώνεται στην ανάγκη για μία ακόμη μείωση συντάξεων. Ξεκινήσαμε με μία ριζική μεταρρύθμιση, από το καλοκαίρι, για το συνταξιοδοτικό σύστημα, ενώ προχωρούμε στην ένωση σε ένα ταμείο περισσότερων από 300 ταμείων που υπήρχαν μέχρι πριν από μικρό διάστημα, είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Το βασικό επιχείρημα του ΔΝΤ – το οποίο δεν είναι λάθος – είναι ότι η Ελλάδα δαπανά πολλά περισσότερα κεφάλαια για την παροχή συντάξεων απ' ότι για άλλες κοινωνικές δράσεις. Δεν μπορούμε, όμως, να μειώσουμε περαιτέρω τις συντάξεις. Ας μην ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα αποτελεί βασικό οικογενειακό εισόδημα για πολλούς ανθρώπους, ως εκ τούτου ορισμένες φορές τα νούμερα είναι παραπλανητικά.

Η Ελλάδα έχει περικόψει τις συντάξεις 11 φορές, 40% τα τελευταία χρόνια, δεν υπάρχει δυνατότητα και για νέες περικοπές

Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι  το ΔΝΤ ζητά πολλά επιπλέον μέτρα κάτι που είναι πολύ δύσκολο να το κατανοήσουμε γιατί κατά τη συμφωνία το προηγούμενο καλοκαίρι η οικονομική κατάσταση και οι προβλέψεις, ήταν πολύ χειρότερες  από ότι σήμερα. "Γι αυτό δεν καταλαβαίνουμε γιατί ζητά πιο πολλά μέτρα" επισήμανε.

Παράλληλα είπε ότι "δεν θέλουμε ακόμη περισσότερα προκυκλικά μέτρα", ενώ υπεραμύνθηκε της θέσης για μη περικοπή συντάξεων. "Πρέπει να διατηρηθεί η σύνταξη ως τμήμα των κοινωνικών δαπανών που θα μειωθεί ως ποσοστό επί του συνόλου όταν θα ενισχυθούν άλλες κοινωνικές δαπάνες", συμπλήρωσε.

"Μυστικό" δείπνο μεταξύ των δανειστών απόψε

Στο μεταξύ, την επίτευξη κοινής θέσης, έτσι ώστε να "ξεμπλοκάρει" η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, θα επιχειρήσουν σήμερα εκπρόσωποι των θεσμών, οι οποίοι συναντώνται το βράδυ στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, οι έως τώρα διαβουλεύσεις δεν έχουν αποδώσει τους αναμενόμενους καρπούς, καθώς η απόσταση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό κενό έως το 2018 παραμένει, παρά τα βήματα προόδου που σημειώθηκαν στις προηγούμενες συναντήσεις.

Ως εκ τούτου, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, το EuroWorking Group της Δευτέρας συμβούλευσε τους επικεφαλής της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα να καταβάλουν μια ακόμη προσπάθεια σύγκλισης πριν το Eurogroup της 7ης Μαρτίου, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η εκκίνηση της αξιολόγησης το συντομότερο.