Τα βρήκαν Ευρωπαίοι-ΔΝΤ, ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή στην Αθήνα
<p>Ξεπεράστηκαν οι διαφωνίες Ευρώπης-Ουάσινγκτον για την Ελλάδα - Πιθανόν να επιστρέψουν στην Αθήνα μετά το Eurogroup</p>
Εκτός από τις διαφορές της Ελλάδας με σύσσωμη την τρόικα για το δημοσιονομικό κενό, τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρήθηκε διάσπαση εντός των δανειστών, με τους Ευρωπαίους και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να έχουν ταχθεί υπέρ διαφορετικών λύσεων για το ελληνικό πρόβλημα.
Από σήμερα, όμως, η τρόικα στέκει και πάλι ενωμένη ως προς το ελληνικό πρόγραμμα. Σύμφωνα με πηγές του επιτελείου των δανειστών, Ευρώπη και ΔΝΤ έλυσαν τις διαφορές τους και βρήκαν τη "χρυσή τομή" για το συνταξιοδοτικό και το ασφαλιστικό στην Ελλάδα, συμβιβασμός που ανοίγει τον δρόμο για την επιστροφή του κλιμακίου της τρόικα στην Αθήνα σύντομα και την έναρξη της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αυτή θα γίνει πιθανότατα μετά το Eurogroup εντός της προσεχούς εβδομάδας. Στη σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών αναμένεται σύγκλιση απόψεων μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών, καθώς πληροφορίες των τελευταίων ωρών κάνουν λόγο για απόφαση της κυβέρνησης να υποχωρήσει μερικώς στις "κόκκινες γραμμές" της προκειμένου να ξεπεραστεί το αδιέξοδο των τελευταίων μηνών.
Τι ζητούν οι μεν, τι προσφέρουν οι δε
Οι "τροϊκανοί" ζητούν να καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση μέτρα ρεαλιστικά υλοποίησιμα για το δημοσιονομικό κενό, ενώ πηγές αναφέρουν ότι οι δανειστές επιμένουν στη μείωση των συντάξεων και όχι να καλυφθεί το κενό του ασφαλιστικού με αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.
Μέγα ζήτημα και το σχέδιο των κόκκινων δανείων, όπου το ΔΝΤ επιμένει στη σκληρή στάση για πλήρη απελευθέρωση της αγοράς.
Το τελευταίο διάστημα διακινούνται σενάρια ότι, κατόπιν των πιέσεων της Γερμανίας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τους υπόλοιπους Ευρωπαίους αλλά και την Αθήνα, το δημοσιονομικό κενό προσδιορίζεται κοινή συναινέσει πλέον στο 2% του ΑΕΠ, έτσι ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος ως το 2018. Μάλιστα, σύμφωνα με το ίδιο σενάριο, το δημοσιονομικό κενό θα μπορούσε να υποχωρήσει στο 1% του ΑΕΠ, εφόσον η Ελλάδα υλοποιήσει πλήρως την ατελείωτη λίστα των μεταρρυθμίσεων που περιγράφονται αναλυτικά στο νέο Μνημόνιο και έχουν μείνει πίσω από τον μήνα Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα.
Το άλλο ζήτημα είναι κατά πόσο η προσφυγική κρίση θα μπορούσε να καθυστερήσει την υλοποίηση του προγράμματος, όπου κοινοτικές πηγές αναφέρουν ότι, αν και θα υπάρξουν επιπτώσεις δημοσιονομικές και κοινωνικές, δεν συμφέρει την Ελλάδα να καθυστερήσει, βάζοντάς το στο τραπέζι της αξιολόγησης.