Στο μικροσκόπιο του εισαγγελέα όσοι επένδυσαν σε μετοχές στο εξωτερικό
<p>Με εισαγγελική εντολή οι διοικήσεις των ΑΧΕ υποχρεώνονται να παρέχουν αναλυτικά στοιχεία κίνησης των λογαριασμών πελατών τους</p>
Σε πλήρη εξέλιξη φαίνεται πως βρίσκεται η προσπάθεια της κυβέρνησης να ελέγξει, ει δυνατόν ακόμα και με «αστυνομικές» μεθόδους, τη ροή του χρήματος και πρωτίστως να «ανακαλύψει» παράνομο πλουτισμό και παραβατικές συμπεριφορές που εν μέρει ευθύνονται για την διολίσθηση της οικονομίας στην ύφεση και το τέλμα.
Έτσι, μετά την επιβολή των capital controls, την εκπεφρασμένη βούληση των κυβερνητικών στελεχών να επαναφέρουν στο εσωτερικό μέρος έστω των κεφαλαίων που... 'εκπατρίστηκαν' τα τελευταία χρόνια, και την ίδια περίοδο κατά την οποία βαίνει προς ψήφιση από την ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο με το οποίο ενσωματώνεται στην ελληνική νομοθεσία η οδηγία της ΕΕ περί ανταλλαγής πληροφοριών για καταθέσεις εξωτερικού και εισόδημα από χρηματοοικονομικά προϊόντα, στο πρότυπο ανταλλαγής πληροφοριών του ΟΟΣΑ (Common Reporting Standard), η κυβέρνηση φαίνεται να προχωρά σε ακόμα ένα ακραίο μέτρο στην προσπάθειά της να... εντοπίσει κεφάλαια που βρίσκονται εκτός Ελλάδας, ιδίως δε κεφάλαια που έφυγαν μέσω των χρηματαγορών την κρίσιμη περίοδο Ιουνίου 2014 – Ιουνίου 2015.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr στα γραφεία των χρηματιστηριακών εταιρειών έχει φτάσει εισαγγελική εντολή με την οποία οι διοικήσεις των ΑΧΕ υποχρεώνονται να παρέχουν πλήρη και αναλυτικά στοιχεία κίνησης των λογαριασμών πελατών τους που συνολικά ξεπερνούν τις 500 χιλιάδες ευρώ σε αγοραπωλησίες μετοχών εξωτερικού. Με δυο λόγια κάθε χρηματιστηριακή υποχρεούται να ανακοινώσει στον Εισαγγελέα κάθε κίνηση πελάτη της (ανά κωδικό και ανά εταιρεία) που στην επίμαχη περίοδο της περασμένης χρονιάς “τζίραρε” από μισό εκατομμύριο ευρώ και πάνω.
Στόχος είναι όχι μόνο να εντοπιστούν τα φυσικά πρόσωπα εκείνα που την ώρα που η νεόκοπη τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούσε να διαπραγματευτεί με τους εταίρους, εκείνοι επέλεγαν να βγάλουν χρήματα εκτός χώρας, εκτός ελληνικού χρηματοικονομικού συστήματος, αλλά και το κατά πόσον αυτά τα χρήματα ήταν δικαιολογημένα επαρκώς και αναλόγως φορολογημένα, και δεν ήταν προϊόντα μη διαφανών διεργασιών.
Σε κάθε περίπτωση η νέα εμπλοκή εισαγγελικής αρχής σε επενδυτικές πράξεις μέσω της χρηματαγοράς κάθε άλλο παρά συνάδει στην προσπάθεια όλων των εμπλεκομένων να ανατάξουν και να επαναφέρουν σε ισορροπία το όλο σύστημα της αγοράς, κόντρα στη συνεχιζόμενη κρίση και στις διεθνείς συγκυρίες...