Ενώ λίγες μέρες πριν η αξιολόγηση φαίνεται πως έβαινε στο τέλος της με την κατ' αρχήν συμφωνία για το έκτακτο πακέτο μέτρων 3,6 δις, την Μεγάλη Τρίτη η διαπραγμάτευση "ναυάγησε" οριστικά.

Η συνάντηση της Αθήνας με τους εκπροσώπους των δανειστών το απόγευμα στο Χίλτον διακόπηκε μετά από μόλις 30 λεπτά και το βράδυ έγινε γνωστό πως το έκτακτο Eurogroup που ζητούσε η Αθήνα την Μεγάλη Πέμπτη δεν θα γίνει. Όλα αυτά λίγες ώρες μετά το non paper του Μαξίμου, με το οποίο εκφραζόταν η αισιοδοξία της κυβέρνησης για την πορεία των συνομιλιών.

Εκτός από την ματαίωση του Eurogroup όμως, ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει πρόθυμος να αναλάβει την διαπραγμάτευση ο ίδιος σε μία προσπάθεια επίρριψης της ευθύνης στο ΔΝΤ, ζητώντας έκτακτη Σύνοδο Κορυφής.

Ο πρωθυπουργός έχει προγραμματίσει για το πρωί της Μ. Τετάρτης τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, από τον οποίο θα ζητήσει σύγκληση της Συνόδου Κορυφής ώστε να διασφαλιστεί η τήρηση της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου.

Την ακύρωση του Eurogroup επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Γερούν Ντάισελμπλουμ Michel Reijns με ένα Tweet: "Δεν υπάρχει επιπλέον Eurogroup για την Ελλάδα την Πέμπτη, χρειάζεται περισσότερος χρόνος. Συνάντηση για την πρώτη αξιολόγηση, το πακέτο προληπτικών μέτρων και το χρέος σε επόμενο στάδιο".

Οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένεται να αποχωρήσουν άμεσα από την Αθήνα μετά το "ναυάγιο" με τις εξελίξεις να μετατίθενται για μετά το Πάσχα.

Οι διαπραγματεύσεις φαίνεται να κολλάνε στο πακέτο των 3,6 δις. ευρώ καθώς η πλευρά των δανειστών και ειδικά του ΔΝΤ δεν φαίνεται να αποδέχεται τον «αυτόματο μηχανισμό περικοπής των δαπανών» που προτείνει η ελληνική πλευρά.