Οι δανειστές ζητάνε και ο Τσίπρα δίνει: Πιο σκληρά μέτρα για να πάρετε την δόση
<p>Ζητούν κι άλλα προαπαιτούμενα οι Ευρωπαίοι για να δώσουν την δόση των 10,3 δισ.</p>
Σαν μια ακόμη… αυταπάτη της Αριστερής κυβέρνησης θα μοιάζει σε λίγα 24ωρα το κλείσιμο της αξιολόγησης, καθώς οι αποφάσεις των Ευρωπαίων για την εκταμίευση της δόσης, φέρνουν σε δύσκολη θέση την Αθήνα και το Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θα πρέπει αν ανασκουμπωθεί για να κάνει ακόμη πιο σκληρό το… πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε την περασμένη Κυριακή στην Βουλή, το οποίο αναμένεται να φέρει δέσμη μέτρων, από τα πιο σκληρά που έχουν περάσει από το κοινοβούλιο για την ελληνική κοινωνία.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να ενέκριναν επί της αρχής την εκταμίευση της δόσης των 10,3 δισ. ευρώ τμηματικά, αλλά οι δανειστές ζητάνε ακόμη πιο σκληρά μέτρα προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι. Και όπως έχει αποδειχθεί όταν οι δανειστές ζητάνε ή απαιτούν… ο Τσίπρας δίνει…!
Αποκρατικοποιήσεις
Η εκταμίευση αναμένεται στο δεύτερο μισό του Ιουνίου, ενώ και από την ανακοίνωση του Eurogroup δεν είναι σαφές εάν τα υπόλοιπα 2,8 δις ευρώ θα δοθούν με μιας ή σε περισσότερες υποδόσεις, με στόχο να ελέγχεται η εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου.
Πώς θα γίνουν οι εκταμιεύσεις
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ η Ελλάδα θα πρέπει να εκπληρώνει κάθε φορά ορισμένα προαπαιτούμενα για να λαμβάνει μία μία τις υποδόσεις των συνολικά 10,3 δισ. ευρώ της δεύτερης δόσης του προγράμματος.
Συγκεκριμένα, ο κ. Ρέγκλινγκ ξεκαθάρισε ότι η εκταμίευση θα γίνεται υπό όρους.
Τα 7,5 δισ. ευρώ θα εκταμιευθούν κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου και θα αξιοποιηθούν για την κάλυψη των αναγκών εξυπηρέτησης του χρέους και την αποπληρωμή μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Η πρώτη εκταμίευση θα γίνει, όπως είπε ο κ. Ρέγκλινγκ, αν καλύπτονται τα προαπαιτούμενα και οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης έχουν δώσει την έγκρισή τους, δήλωσε ο επικεφαλής του ESM. Παράλληλα τόνισε ότι πρέπει να γίνουν διορθώσεις στα «κόκκινα» δάνεια και για το ασφαλιστικό και τις ιδιωτικοποιήσεις, γιατί οι Θεσμοί δεν είναι ικανοποιημένη από κάποιες λεπτομέρειες. «Μόνο αν ικανοποιηθούμε θα προχωρήσουμε», τόνισε.
«Η επόμενη θα εκταμιευθεί μετά από το καλοκαίρι, αφού πρώτα θα έχουν τηρηθεί οι υπόλοιπες υποχρεώσεις και η εξυπηρέτηση του χρέους», συμπλήρωσε. Η επόμενη εκταμίευση θα αφορά στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Επιπλέον, θα πραγματοποιηθεί μια πρόσθετη εκταμίευση για τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους, υπο την αίρεση ότι θα εκπληρωθούν προαπαιτούμενα που σχετίζονται με τις ιδιωτικοποιήσεις, συμπεριλαμβανομένου του νέου Ταμείου Αποκρατικοποίησεων, τις διοικήσεις των τραπεζών, την ανεξάρτητη αρχή δημοσίων εσόδων και τον τομέα της ενέργειας.
«Οι δόσεις θα εκταμιευθούν μόνο αν εκπληρωθούν και άλλα προαπαιτούμενα για τις ιδιωτικοποιήσεις και το νέο ταμείο τους και προαπαιτούμενα στον τομέα της ενέργειας», τόνισε ο Ρέγκλινγκ.
Το ΔΝΤ θα μπει μέχρι το τέλος του έτους
Όσον αφορά τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, το Eurogroup χαιρέτισε την πρόθεση της διοίκησης του ΔΝΤ να υποστηρίξει στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του την έγκριση ενός νέου προγράμματος με την Ελλάδα, πριν από το τέλος του έτους.
Ερωτηθείς σχετικά με το τί σκοπεύει να κάνει η ευρωζώνη σε περίπτωση που το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου δεν εγκρίνει το νέο πρόγραμμα, ο Γ. Ντάισελμπλουμ απέκλεισε αυτό το ενδεχομένο, υπογραμμίζοντας πως «χωρίς το ΔΝΤ δεν προχωράμε».
Δεν άλλαξαν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα
Επίσης, το Eurogroup υπενθυμίζει ότι στόχος είναι να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.
Τι αποφάσισαν για το χρέος
Εξάλλου, σε δέσμη μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που θα εφαρμοστεί σε τρία στάδια (βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο, μακροπρόθεσμο) και υπό προϋποθέσεις κατέληξε το Eurogroup.
Όσον αφορά το βραχυπρόθεσμο στάδιο, οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν σε μια δέσμη μέτρων που θα εφαρμοστούν «μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και ως τη λήξη του προγράμματος», αναφέρει η δήλωση του Eurogroup. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την ομαλοποίηση των αποπληρωμών των δανείων του EFSF, υπό τον μέσο όρο των ωριμάνσεων και τη μείωση του ρίσκου των επιτοκίων μέσω της διαφοροποιημένης στρατηγικής του ESM και του EFSF, χωρίς ζημιές για τις χώρες που ήταν σε πρόγραμμα (Κύπρος, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία).
Στο μεσοπρόθεσμο επίπεδο, το Eurogroup τονίζει ότι μετά το 2018, και εφόσον εφαρμοστεί επιτυχώς το πρόγραμμα, θα εφαρμοστεί μια ακόμη δέσμη μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη μεγαλύτερη εξομάλυνση για τα δάνεια του EFSF και τη σταδιακή επιστροφή των κερδών των ομολόγων που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες (ANFAs και SMPs).
Στο μακροπρόθεσμο επίπεδο, και αν αυτό χρειαστεί, τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου επιπέδου θα μπορούσαν να επαναληφθούν.
Ο Γ. Ντάισεμπλουμ ανέφερε πως το Eurogroup κατέληξε σ’ ένα μηχανισμό έκτακτης ανάγκης για τη λήψη περαιτέρω μέτρων που θα ενεργοποιηθεί εάν και όποτε χρειαστεί. Την ενεργοποίηση του μηχανισμού αυτού θα αποφασίζει το Eurogroup και εφόσον επιβεβαιώνεται πως η Ελλάδα εκπληρώνει τους όρους του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Ο μηχανισμός θα μπορούσε να αφορά μέτρα όπως η περαιτέρω αναδιαμόρφωση των δανείων του EFSF καθώς και το πλαφόν και την αναβολή των πληρωμών τόκων.
Τέλος, το Εurogroup συμφώνησε ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες για την εξυπηρέτησή του, πρέπει να παραμείνουν κάτω από το επίπεδο του 15% του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια του προγράμματος και μετά τη λήξη του προγράμματος κάτω από το 20% του ΑΕΠ.