Με στόχο να συγκεντρώσει 4 δισεκατομμύρια ευρώ από τα παλαιά και νέα ληξιπρόθεσμα χρέη η εφορία και το υπουργείο Οικονομικών έχουν υιοθετήσει τις απαράδεκτες μεθόδους των εισπρακτικών εταιριών, «ενημερώνοντας» και πιέζοντας τους οφειλέτες, 83.000 σε αριθμό, με τηλεφωνικές κλήσεις.

Σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου, ήδη από τις εφορίες πραγματοποιούνται τηλεφωνικές οχλήσεις σε περισσότερους από 83.000 πολίτες που χρωστούν στην εφορία, με σκοπό να πιέσουν για την άμεση εκπλήρωση φορολογικών τους υποχρεώσεων που «τρέχουν» αυτές τις μέρες.

Εφαρμόζοντας μεθόδους παρόμοιες με αυτές των εισπρακτικών εταιριών, στις οποίες προσφεύγουν οι τράπεζες για να επιταχύνουν την είσπραξη των ανεξόφλητων δόσεων οι υπηρεσίες της Διεύθυνσης Φορολογικής Συμμόρφωσης της ΓΓΔΕ καλούν αυτές τις μέρες, μέσω τηλεφωνικού κέντρου, σε σταθερά και κινητά τηλέφωνα, χιλιάδες φορολογούμενους, οι οποίοι δεν υπέβαλαν εμπρόθεσμα δηλώσεις ΦΠΑ ή άλλων φόρων.

Ψυχολογική πίεση

Στην ουσία με πιεστικά ερωτήματα, όπως αποκαλύπτει το δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου ασκούν ψυχολογική πίεση στους οφειλέτες, προκειμένου να τους αναγκάσουν να προχωρήσουν άμεσα στην αποπληρωμή των χρεών τους. Πολλοί οφειλέτες διαβεβαιώνουν ότι σύντομα θα τακτοποιήσουν τις οφειλές τους, φοβούμενοι μήπως στοχοποιηθούν για κατασχέσεις εισοδημάτων, καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων.

Οι περισσότεροι όμως από τους αποδέκτες των τηλεφωνημάτων είναι υπερχεωμένοι φορολογούμενοι και δεν έχουν πλέον την οικονομική δυνατότητα να εξοφλήσουν τα φορολογικά χρέη τους. Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση της Αριστεράς φαίνεται πως συναινεί με την εφαρμογή αυτών των μεθόδων άσκησης ψυχολογικών πιέσεων για την αύξηση της εισπραξιμότητας των μνημονιακών φόρων που έχει επιβάλει.