Με απλές και καθόλα νόμιμες κινήσεις μπορούν οι φορολογούμενοι να γλιτώσουν από τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης που λαμβάνει η εφορία εναντίον όσων έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο.

Το κυριότερο μέτρο που λαμβάνει η εφορία είναι οι κατασχέσεις στα χέρια τρίτων, όπως είναι τα υπόλοιπα τραπεζικών λογαριασμών.

Για να δηλώσετε τον ακατάσχετο λογαριασμό πρέπει να μεταβείτε στην ειδική εφαρμογή του taxisnet στη διεύθυνση www.gsis.gr και για να εισέλθετε χρησιμοποιήστε τους κωδικούς του λογαριασμού σας στο taxisnet.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία που ισχύει σήμερα, ο φορολογούμενος δηλώνει τον IBAN και η εφορία αναλαμβάνει να ενημερώσει την τράπεζα για το γεγονός ότι δηλώθηκε ο λογαριασμός ως ακατάσχετος προκειμένου να μην προχωρά σε δεσμεύσεις υπολοίπων έως το ακατάσχετο όριο. Η εφορία έχει δικαίωμα να δώσει εντολή στην τράπεζα να προβεί σε κατάσχεση από τον λογαριασμό του οφειλέτη.

Από την κατάσχεση προστατεύονται:

1. Μισθοί, συντάξεις και ασφαλιστικά βοηθήματα των οφειλετών του Δημοσίου έως 1.000 ευρώ. Για ποσά άνω των 1.000 ευρώ και έως 1.500 ευρώ επιτρέπεται η κατάσχεση επί του 50% αυτών. Για ποσά άνω των 1.500 ευρώ επιτρέπεται η κατάσχεση επί του συνόλου του υπερβάλλοντος των 1.500 ευρώ ποσού. Για παράδειγμα από έναν μισθωτό των 1.300 ευρώ μπορούν να κατασχεθούν 150 ευρώ μηνιαίως ενώ από μισθωτό των 2.000 ευρώ μπορούν να κατασχεθούν 750 ευρώ μηνιαίως.

2. Καταθέσεις φυσικών προσώπων έως 1.250 ευρώ μηνιαίως για έναν και μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα.