Για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα έξι μηνών το hedge fund του  Τζον Πόλσον επιχειρεί  δια τη πλαγίας να επιβάλει  τον διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας Πειραιώς και επί της ουσίας να ελέγξει την  ισχυρότερη  εγχώρια συστημική τράπεζας  και να αποκομίσει υπεραξίες από  το  χαρτοφυλάκιο «κόκκινων δανείων» που αυτή διαθέτει .

Τον Ιανουάριο η εμμονή του κ. Πόλσον στο πρόσωπο του τότε διευθύνοντα συμβούλου της Πειραιώς κ. Άνθιμου Θωμόπουλου δεν έφερε αποτέλεσμα . Κι αυτό γιατί ο κ. Θωμόπουλος αποπέμφθηκε  καθώς του χρεώθηκε η  παρ' ολίγον αποτυχία της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας  που διασώθηκε την τελευταία στιγμή με προσωπικές παρεμβάσεις του προέδρου της Μιχάλη Σάλλα.

Βέβαια ο κ. Πόλσον (κατέχει μέσω hedge fund το 9% της  Πειραιώς) το προσπάθησε και έστειλε στις αρχές επιστολή στην οποία υπογράμμιζε  πως επένδυσε στην αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς,  πιστεύοντας ότι ο κ. Θωμόπουλος θα παραμείνει CEO της Τράπεζας κι ότι τον θεωρεί «απόλυτα ικανό» να τη διοικήσει.

Τελικά  οι προσπάθειες του δεν καρποφόρησαν.   Όμως  επεμβαίνει εκ νέου στην παρούσα φάση καθώς  παράγοντες της αγοράς αποδίδουν την αιφνίδια εμπλοκή για την επιλογή του νέου διευθύνοντος συμβούλου της  Πειραιώς  στην προσπάθεια να ελέγξει την τράπεζα και ταυτόχρονα τα «κόκκινα δάνεια»,  το hedge fund που διευθύνει.

Κατά πληροφορίες, ο SSM (Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός της ΕΚΤ)   απέσυρε λίγες  μόνο ώρες πριν τη σύγκληση του Διοικητικού Συμβουλίου της Πειραιώς  την έγκριση που ήδη είχε δώσει για την τοποθέτηση στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, του κ. Χρήστου Παπαδόπουλου. Η ξαφνική ανατροπή προκάλεσε έκπληξη στην αγορά καθώς η επιλογή του κ. Παπαδόπουλου είχε γίνει μετά από πολύμηνη διεθνή διαδικασία που διεξήγαγε εξειδικευμένη εταιρία. Μάλιστα τον είχαν εγκρίνει τόσο το  Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας όσο και ο SSM.
Όπως σημειώνουν οι ίδιοι παράγοντες αμερικανός επενδυτής είχε εναντιωθεί στη διαδικασία επιλογής και την υπονόμευσε επειδή επιθυμεί να τοποθετήσει πρόσωπο της αποκλειστικής επιλογής του, προφανώς για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του.

 Στην τραπεζική αγορά μιλούν για ανοιχτό πόλεμο με στόχο τον απόλυτο έλεγχο των «κόκκινων δανείων» και μέσω αυτών μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων καθώς η Τράπεζα Πειραιώς έχει πάνω από το 40% των  μη εξυπηρετούμενων εταιρικών δανείων. Μέσω αυτών , τα κερδοσκοπικά fund μπορούν να ελέγξουν δεκάδες μεγάλα ξενοδοχεία, βιομηχανίες ,  εμπορικές αλυσίδες αλλά και την εγχώρια  ακτοπλοΐα.
Το κερδοσκοπικό fund έχοντας επενδύσει 400 εκατ. στην Τράπεζα  στοχεύει σε μεγάλες υπεραξίες οι οποίες κατά την αγορά μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα 10 δισ. ευρώ. Ενδεικτική  είναι η περίπτωση της Hellenic SeaWays μιας ακτοπλοϊκής εταιρίας  που ήταν απαξιωμένη στο Χρηματιστήριο με την τιμή της μετοχής να κοστίζει μόλις λίγα σεντς και μετά το ενδιαφέρον να αποκτήσουν τον έλεγχό της οι Μινωικές Γραμμές η μετοχή της τώρα έχει ανέβει πάνω από τα τέσσερα ευρώ.