Εφόδους στις επιχειρήσεις ξεκινούν τα ελεγκτικά συνεργεία του υπουργείου Οικονομικών με πρώτιστο στόχος την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την αύξηση των φορολογικών εσόδων. 

Με εγκύκλιο που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων δίνονται αναλυτικές οδηγίες στους ελεγκτές για φέτος και συγκεκριμένα ποιους κλάδους να στοχεύουν, ποιες ελεγκτικές διαδικασίες να ακολουθούν και ποιες κυρώσεις να επιβάλλουν.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο της ΓΓΔΕ οι έλεγχοι θα πραγματοποιούνται πρωινές, απογευματινές και βραδινές ώρες και στο στόχαστρο μπαίνουν οι κλάδοι με υψηλή παραβατικότητα.
Οι έλεγχοι θα γίνονται από συνεργεία δυο ατόμων σε όλη την επικράτεια που θα συγκροτούνται από όλους τους υπαλλήλους των τμημάτων των εφοριών και την ΥΕΔΔΕ. Η επιλογή των ελεγχόμενων θα γίνεται βάση στοιχείων φορολογικής συμπεριφοράς της επιχείρησης στο παρελθόν που διαθέτει στα αρχεία της η εφορία (elenxis κλπ), καταγγελίες φορολογούμενους ή άλλες πληροφορίες που θα φθάνουν στους προϊσταμένους των εφοριών

Παράλληλα, τέσσερις φορές το μήνα θα ζητείται συνδρομή της αστυνομίας στους ελέγχους αλά και σε κάθε περίπτωση που παρεμποδίζεται ο έλεγχος, ενώ οι ελεγκτές θα ελέγχονται αν εκδίδονται οι προβλεπόμενες από το νόμο αποδείξεις και τιμολόγια καθώς και αν έχει αποδοθεί ο προβλεπόμενος ΦΠΑ και άλλοι παρακρατούμενοι φόροι

Στις επιχειρήσεις στις οποίες έχει καταργηθεί η υποχρέωση τήρησης πρόσθετων βιβλίων (π.χ. συνεργεία, ιατρεία) οι ελεγκτές θα περιμένουν τους πελάτες έξω από την επιχείρηση και θα τους ζητούν την απόδειξη για την υπηρεσίες που έλαβαν. Αν δεν επιδεικνύεται απόδειξη θα εισέρχονται στην εγκατάσταση για βεβαίωση των παραβάσεων.

Στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται ότι δεν έχουν εκδοθεί περισσότερες από 10 αποδείξεις ή η αξία των αποδείξεων που δεν εκδόθηκαν ξεπερνά τα 500 ευρώ τότε θα επιβάλλεται άμεσα το μέτρο του σφραγίσματος για 48 ώρες της επιχείρησης.

Ελέγχους και στα POS

Ειδικός έλεγχος, θα γίνεται ειδικός έλεγχος για την ύπαρξη συσκευών POS εξωτερικού. Θα πρέπει να επιδίδεται από τους ελεγκτές ιδιαίτερη προσοχή για τα POS που εκδίδουν παραστατικό με την ένδειξη MyPOS τα οποία κατά πάσα πιθανότητα είναι συνδεδεμένα με τραπεζικό λογαριασμό εξωτερικού. 
Στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι όσα POS δεν έχουν μία από τις ακόλουθες ενδείξεις: «CARDLINK», «ibank Εθνική», «ΠΕΙΡΑΙΩΣ», «FDH» ή «EURONET», είναι πιθανό να έχουν εγκατασταθεί από αλλοδαπούς acquirers. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στα POS με την ένδειξη «MyPOS» ή «MyPOS ΕU» τα οποία έχουν κατακλύσει την αγορά μετά τη θέσπιση των capital controls. Δεδομένου, ωστόσο, ότι πέραν των ενδείξεων «MyPOS» και «MyPOS ΕU» δεν υπάρχει ασφαλής τρόπος - από τον οπτικό έλεγχο του μηχανήματος POS - να εξακριβωθεί ότι υπάρχει σύμβαση με αλλοδαπό acquirer θα πρέπει να ζητείται από τους υπαλλήλους που διενεργούν τον έλεγχο η διεξαγωγή συναλλαγής (μικρού ποσού) και να επισυνάπτεται το απόκομμα της συναλλαγής στο «Έντυπο Μερικού Επιτόπιου Ελέγχου», όπου ως αριθμός αποκόμματος θα εισάγεται ο κωδικός του RRN.

Επισημαίνεται, ενδεικτικά, ότι αν πρόκειται για αλλοδαπό εκκαθαριστή, στο απόκομμα θα εμφαίνονται η επωνυμία του acquirer και η διεύθυνση του στο εξωτερικό. Περαιτέρω οδηγίες για τον τρόπο και το χρόνο αποστολής των ανωτέρω αποκομμάτων συναλλαγών θα δοθούν με νεότερο έγγραφο.


πηγή ependisinews.gr