Νέες ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια
<p>Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε</p>
Με ταχύτατους ρυθμούς οι τράπεζες ξεκινούν νέο γύρο ρυθμίσεων για τα «κόκκινα» δάνεια, με στόχο στο τέλος του 2019 τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους (NPEs) να μειωθούν κατά 41,9 δισ. ευρώ και να περιοριστούν στα 61,6 δισ. ευρώ, από τα 103,5 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2015.
Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν δεσμευθεί απέναντι στην ΤτΕ ότι θα προχωρήσουν σε όλες τις ενέργειες, αξιοποιώντας τα εργαλεία του Κώδικα Δεοντολογίας, ώστε τα «κόκκινα» δάνεια να έχουν περιοριστεί στο 30,8% του χαρτοφυλακίου τους από το 47% σήμερα.
Και την ίδια ώρα θα πρέπει να διαχειριστούν τον όγκο καθυστερούμενων οφειλών, αφού σύμφωνα με τις προβλέψεις των τραπεζικών διοικήσεων επιβράδυνση στη δημιουργία νέων «κόκκινων» δανείων θα έχουμε από το 2017.
Για να πιάσουν οι τράπεζες τον στόχο και να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα κατά 41,9 δισ. ευρώ, θα πρέπει κάθε χρόνο να πετυχαίνουν μείωση της τάξης των 10,5 δισ. ευρώ.
Κώδικας Δεοντολογίας
Ξεκινούν λοιπόν νέο γύρο ρυθμίσεων αξιοποιώντας τα εργαλεία του Κώδικα Δεοντολογίας, που προβλέπουν λύσεις βραχυπρόθεσμες, μακροπρόθεσμες και οριστικές, ενώ αναμένεται το νέο πλαίσιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που αφορά κυρίως τα επιχειρηματικά δάνεια.
Σε ό,τι αφορά τους ιδιώτες, στις ρυθμίσεις περιλαμβάνονται απλές λύσεις, όπως είναι η μείωση του επιτοκίου, η πληρωμή μειωμένης δόσης, η επιμήκυνση της διάρκειας κ.λπ. Ωστόσο ο Κώδικας, σύμφωνα με το Έθνος, έχει πρόβλεψη και για πιο ριζικές ρυθμίσεις, όπως είναι η οικειοθελής παράδοση του ακινήτου, η ανταλλαγή του με άλλο μικρότερης αξίας, η μεταβίβαση του ακινήτου στην τράπεζα και ο δανειολήπτης να μένει σε αυτό υπογράφοντας σύμβαση ενοικίασης/χρηματοδοτικής μίσθωσης, ακόμα και εθελοντική εκποίηση του ακινήτου, να βγει δηλαδή σε πλειστηριασμό.
Το μότο που υιοθετούν οι τράπεζες είναι ότι οι συνεργάσιμοι δανειολήπτες θα μπορέσουν να ρυθμίσουν τα δάνειά τους με τρόπο βιώσιμο και συμβατό με την τρέχουσα οικονομική τους κατάσταση.
Και προειδοποιούν τους μη συνεργάσιμους ότι τα ακίνητα που έχουν υποθηκεύσει κινδυνεύουν να βγουν στο σφυρί αν δεν τακτοποιήσουν τις «κόκκινες» οφειλές τους.
Σύμφωνα με τους στόχους μείωσης, η Alpha Bank θα πρέπει να μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα στα 18 δισ. ευρώ από 27,8 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2015. Η Eurobank σκοπεύει να μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά της κατά 40%, στα 12,2 δισ. ευρώ από τα 20 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2015.
Ανάλογο στόχο μείωσης έχει και η Εθνική Τράπεζα, ώστε το μη εξυπηρετούμενο χαρτοφυλάκιο δανείων να υποχωρήσει στα 13 δισ. ευρώ από 21,5 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2015.
Κατά 39,5% θα μειωθούν ως το τέλος του 2019 τα NPEs της Εθνικής για το εν Ελλάδι χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων με βάση τον στόχο. Δηλαδή προβλέπεται να υποχωρήσουν στα 13 δισ. ευρώ από 21,5 δισ. ευρώ στο τέλος του 2015.
Από την πλευρά της η Τράπεζα Πειραιώς έχει θέσει στόχο τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 46%, ώστε να υποχωρήσουν στα 18,4 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019 από τα 34,2 δισ. ευρώ το 2015.