Η διάθεση μεταξύ των αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για μια μεγάλη στροφή στην νομισματική πολιτική είναι μικρή, οπότε οποιαδήποτε αλλαγή αποφασιστεί θα είναι μια απλή προσαρμογή του τρέχοντος προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει σύμφωνα με το Reuters μετά από συνομιλίες με έξι πηγές από ή κοντά στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ.

Αν και η επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. είναι τον επόμενο μήνα και οι απόψεις των μελών μπορεί να αλλάξουν γρήγορα, οι συνομιλίες δείχνουν πως υπάρχει απόσταση ανάμεσα στην οπτική γωνία των αξιωματούχων και των αγορών, οι οποίες είχαν προεξοφλήσει μια κίνηση το Σεπτέμβριο.

«Οι αγορές βιάζονται για άλλη μια φορά και ξεχνούν πως η νομισματική πολιτική δεν ακολουθεί τις αγορές» δήλωσε μέλος του Δ.Σ. της κεντρικής τράπεζας.

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν εξετάζουν σοβαρά μια μείωση του επιτοκίου, την συμπερίληψη νέων στοιχείων ενεργητικού στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και την εγκατάλειψη του λεγόμενου «capital key», που απαιτεί η ΕΚΤ να αγοράζει ομόλογα μιας χώρας ανάλογα με το μέγεθος της οικονομίας.

«Ποιο είναι το όφελος από μια μείωση επιτοκίου; Ποιος θα καταναλώσει ή θα επενδύσει περισσότερο εξαιτίας μιας αλλαγής κατά 0,1%» ανέφερε άλλο μέλος του Δ.Σ. «Αλλά το σήμα στις τράπεζες θα ήταν επιζήμιο» πρόσθεσε.

Διαβάστε περισσότερα στο ependisinews.gr