"Άρωμα" νέων μέτρων είχαν οι σημερινές επαφές ανάμεσα στο Οικονομικό Επιτελείο και τους εκπροσώπους των Θεσμών. Λίγη ώρα μετά το τέλος της συνάντησης ανάμεσα στις δύο πλευρές, ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών είπε ότι το πρώτο θέμα που τέθηκε προς συζήτηση-αλλά και θα εξακολουθήσει να είναι- ήταν ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στον προϋπολογισμό του 2016 και του 2017 από την αναθεώρηση προς τα κάτω του πλεονάσματος του 2015. Σημειώνεται ότι η Eurostat και η ΕΛΣΤΑΤ αναθεώρησαν πριν από λίγο καιρό προς τα κάτω την πρόβλεψη, από το 0,7% στο 0,2%).

Επιπλέον, το δεύτερο θέμα που τέθηκε προς συζήτηση ήταν ο προϋπολογισμός του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Το αξιοσημείωτο ήταν ότ, υπήρξαν σαφείς αιχμές προς την πλευρά του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου, με τον ανώτατο αξιωματούχο του ΥΠΟΙΚ να τονίζει με νόημα ότι «ενώ περιμέναμε φέτος εξοικονόμηση 400 εκατ., δεν πήραμε τίποτα».

Το τρίτο θέμα που συζητήθηκε, σχετιζόταν με το ποια θα είναι η θετική επίπτωση το 2017 της υπεραπόδοσης κάποιων φορολογικών εσόδων κατά τη διάρκεια του 2016. Συγκεκριμένα οι δύο πλευρές, συζητούν ποια από τα μέτρα αυτά είναι μόνιμου χαρακτήρα και ποιών η υπεραπόδοση ήταν συγκυριακή. Από αυτή τη συζήτηση αυτή θα εξαρτηθεί το αν θα συμφωνήσουν οι δύο πλευρές στην επαρκή χρηματοδότηση του κοινωνικού επιδόματος αλληλεγγύης.

Σύμφωνα με τον ανώτατο αξιωματούχο, στην περίπτωση που υπάρξει κάποιο κενό υπάρχουν δύο "μαξιλαράκια". Το ένα είναι τα 140 εκατ. ευρώ από την υπέρβαση του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2017 που εκτιμά η ελληνική πλευρά ενώ το δεύτερο είναι τα 300 εκατ. που ήδη έχουν προϋπολογιστεί στον σχεδιασμό του ΥΠΟΙΚ.

Πάντως η ίδια πηγή, ξεκαθάρισε σε όλους τόνους ότι δεν υπάρχει πιθανότητα λήψης νέων μέτρων, ενώ πρόσθεσε ότι δεν υφίσταται ζήτημα μείωσης του αφορολογήτου και ότι είναι αδύνατο να μην πιάσουν τον στόχο του 2016. Τέλος πρέπει να επισημανθεί ότι το ΔΝΤ εξακολουθεί να διατηρεί την απασιοδοξία του στις εκτιμήσεις του, αλλά και το γεγονός ότι υπάρχουν διαφορές στον υπολογισμό ΔΝΤ και ΕΕ.