Στις συνομιλίες του Μπαράκ Ομπάμα με την Ανγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο στρέφεται η προσοχή της Αθήνας μετά την επίσκεψη του αμερικανού προέδρου, τις δηλώσεις του για το ελληνικό χρέος και την ιστορική ομιλία του στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος .
Οι προσδοκίες για να προκύψει μια θεαματική ευχάριστη έκπληξη για το ελληνικό χρέος είναι χαμηλές και είναι ενδεικτικό ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έσπευσε να βάλει πάγο στις όποιες προσδοκίες.

«Όποιος λέει “θα ανακουφίσουμε τα χρέη σας” προσφέρει κακή υπηρεσία στην Ελλάδα», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.
Δεν αμφισβητεί κανείς πως ο Μπαράκ Ομπάμα στις συζητήσεις του με την γερμανίδα καγκελάριο θα μεταφέρει όσα αποκόμισε από τις συζητήσεις στην Αθήνα και θα επαναδιατυπώσει την θέση του για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Ομως η θέση αυτή του απερχόμενου πλέον προέδρου των ΗΠΑ δεν υποχρεώνει ούτε το Βερολίνο να την δεχθεί αλλά ούτε και την νέα διοίκηση της Ουάσιγκτον να την υποστηρίξει.

Η χρησιμότερη «διαμεσολάβηση» που θα μπορούσε να προσφέρει ο Μπαράκ Ομπάμα είναι να μεταφέρει στο Βερολίνο την βούληση του Αλέξη Τσίπρα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ και στο Μέγαρο Μαξίμου και στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος εστίασε και εξήρε την δέσμευση του κ. Τσίπρα για τις μεταρρυθμίσεις.
Η συνάντηση στο Βερολίνο, στην οποία οικοδέσποινα θα είναι η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και στην οποία αναμένεται να συμμετάσχουν επίσης οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, θα γίνει ενώ έχει περάσει μια εβδομάδα μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν την Παρασκευή με τον Μπαράκ Ομπάμα την παράταση των κυρώσεων οι οποίες έχουν επιβληθεί στη Ρωσία για την επέμβασή της στην Ουκρανία, καθώς και την πιθανή επιβολή νέων κυρώσεων για τους βομβαρδισμούς της στη Συρία.