Πληθαίνουν τις τελευταίες ώρες   τα μαύρα σύννεφα πάνω από τον ελληνικό ουρανό καθώς ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε προχώρησε χθες μέσα από μια συνέντευξη του στην Γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung σε έναν νέο εκβιασμό  απέναντι στην Ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να παραμείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.


Ούτε λίγο ούτε πολύ ο σκληρός της Ευρώπης διεμήνυσε   στο Μέγαρο Μαξίμου ότι εάν η κυβέρνηση δεν αποδεχθεί τα μέτρα που ζητάει το ΔΝΤ ( ένα νέο  μνημόνιο για την περίοδο 2018-2020) και έτσι το ταμείο αναγκαστεί να αποχωρήσει από το πρόγραμμα τότε θα τερματιστεί το τρίτο μνημόνιο και θα ψηφιστεί ένα νέο  που η θα αντικαταστήσει το τρίτο ή θα έχει τα χαρακτηριστικά ενός τετάρτου μνημονίου.
Φυσικά όλη αυτή διαδικασία θα είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα καθώς η νέα συμφωνία θα πρέπει να περάσει από το κοινοβούλιο της Ολλανδίας το οποίο κλείνει στο τέλος του μήνα λόγο των εκλογών που θα γίνουν τον Μάρτιο ενώ ανάλογη διαδικασία πρέπει να γίνει και με την Γερμανική Βουλή .


Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν το χειρότερο σενάριο για την χώρα την συγκεκριμένη στιγμή  αφού στην πραγματικότητα θα πρέπει να  ξεκινήσουν όλα από την αρχή. Να γίνουν ξανά  διαπραγματεύσεις από μηδενική βάση και η τελική συμφωνία να περάσει από τέσσερα ξένα κοινοβούλια αλλά και από το ελληνικό. Φυσικά όλο αυτό το διάστημα η  χώρα θα βρίσκεται και πάλι στον αέρα ενώ το ενδεχόμενο της εξόδου της χώρας από την κρίση θα μοιάζει με άπιαστο όνειρο.


«Το τωρινό πρόγραμμα προϋποθέτει τη συμμετοχή του ΔΝΤ είπε ο Β. Σόιμπλε. Αν συνεχίσουμε μόνοι μας τότε θα πρέπει να διασφαλίσουμε καλύτερα τα συμπεφωνημένα. Τον ρόλο αυτό μπορούμε να τον αναθέσουμε στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM). Σε αυτή την περίπτωση ωστόσο έχουμε να κάνουμε με εντελώς νέα δεδομένα και θα έπρεπε να διασφαλίσουμε προηγουμένως την έγκριση της γερμανικής βουλής».
Απαντώντας μάλιστα στην συνέχεια στο ερώτημα αν μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλούσε τριγμούς στην γερμανική πολιτική σκηνή και κυρίως το εσωτερικό των συντηρητικών κομμάτων, ο Β. Σόιμπλε απάντησε: «Δεν θα προκαλέσει προβλήματα, διότι εμείς τηρούμε τις δεσμεύσεις μας. Σε περίπτωση όμως που δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις από άλλους τότε το τρέχων πρόγραμμα θα τερματιστεί και θα απαιτηθούν νέες διαπραγματεύσεις».