Στριμωγμένη στα σχοινιά είναι πλέον η ελληνική κυβέρνηση με την απειλή του τέταρτου Μνημονίου να είναι πιο κοντά από ποτέ και μάλιστα να συνδέεται άμεσα με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και με τα επόμενα βήματα μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Τα τρία σενάρια που υπάρχουν για την Ελλάδα πλέον περιλαμβάνουν όλα ένα νέο Μνημόνιο.

Στο καλό σενάριο για την Ελλάδα και κακό για τους εταίρους, στο οποίο το ΔΝΤ αποχωρεί από το ελληνικό πρόγραμμα, ακόμα και από τον συμβουλευτικό-τεχνικό ρόλο που έχει, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο σημερινό φύλλο της Süddeutsche Zeitung, η οποία σε μεγάλο βαθμό απηχεί τις θέσεις του, δηλώνει ξεκάθαρα ότι στο παραπάνω ενδεχόμενο θα πρέπει να υπάρξει λύση από την Ευρώπη και τον ESM κάτι που συνεπάγεται νέες διαπραγματεύσεις και έγκριση του νέου σχεδίου από το γερμανικό κοινοβούλιο και ουσιαστικά ισοδυναμεί με ένα νέο Μνημόνιο συνεργασίας, αυτή τη φορά με την Ευρώπη και τον ESM.

Το σενάριο αυτό όμως θα πρέπει να αποκλειστεί εντελώς αν λάβει κανείς υπόψη του όσα δήλωσε χθες ο Πιέρ Μοσκοβισί μετά τη συνάντησή του με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. «Η Επιτροπή πάντα προσπαθεί να έχει μία συλλογική θέση με τους θεσμούς και το Eurogroup, η οποία θα εμπλέκει και το Ταμείο. Η παρουσία του ΔΝΤ είναι μία αναγκαιότητα για ορισμένα κράτη - μέλη και μ’ αυτά τα δεδομένα, πρέπει να προχωρήσουμε» τόνισε ο Επίτροπος Οικονομικών με τη δήλωσή του να δείχνει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αποχωρήσει το ΔΝΤ, όπως επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση.

Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα μπορεί να έχει δύο μορφές. Είτε όπως είναι σήμερα, δηλαδή με συμβουλευτικό-τεχνικό ρόλο, χωρίς χρηματοδότηση, είτε με μικρή χρηματοδότηση.

Το δεύτερο ενδεχόμενο είναι αυτό που συγκεντρώνει τη θερμή υποστήριξη της Γερμανίας, με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να επιθυμεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ με χρηματοδότηση στο πρόγραμμα, κυρίως για πολιτικούς λόγους. Σε μία τέτοια περίπτωση λοιπόν το Ταμείο θα ζητήσει την υπογραφή ενός νέου Μνημονίου.

Όσο μάλιστα τα χρονικά περιθώρια στενεύουν τόσο το νέο Μνημόνιο θα θεωρείται σίγουρο και το ερώτημα πλέον δεν θα είναι αν θα υπάρξει νέο Μνημόνιο αλλά ποιος θα το διαχειριστεί πολιτικά.